Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kıbrıs’ta SGK açılımı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçen hafta daha önce genelge, tebliğ ve genel yazılarla düzenlediği konuları, daha üst hukuki metin olan yönetmelikle düzenlemeye başladı. Böyle olunca da, sağlıktaki bazı eski uygulamalar değişti. Başlıca değişiklikler şöyle:
- Yönetmeliğe göre, genel sağlık sigortası kapsamında olan Türk vatandaşlarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunduğu sıradan SGK ile sözleşmeli özel hastanelerden sağlık hizmeti alanlara yönelik ödemeler SGK tarafından yapılabilecek.
SGK’nın sözleşmeli hastaneye yapacağı ödemenin üst limiti ise yurt içi sözleşmeli hastanelere yapılan ödemenin üst limiti olacak. Türk vatandaşlarının KKTC’de sağlık hizmeti alması kolaylaştı. KKTC’de sadece Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi SGK kapsamında hasta kabul ediyordu. Yönetmelikte getirilen düzenleme ile Türk vatandaşları sağlık hizmetlerini SGK ile anlaşmalı hastaneler vasıtasıyla KKTC’de de alabilecek.

Tüp bebek denemesi 2’de kaldı
- SGK, yönetmelikle ileride düzenleyebileceği sağlık kartı uygulamasının da önünü açtı. Özel hastanelerde sigortalıların avuç içi veya parmak izini okuma ile hizmet almasını sağlayan uygulamanın diğer hastanelerde de uygulanmasını bekleyebiliriz.
- Yönetmelik kamuoyunun gündeminde yer alan ve tüp bebek tedavisi alan kişilerin merakla beklediği deneme sayısının 3’e çıkarılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme içermiyor. Bu yöndeki değişikliği bekleyenler bir müddet daha bekleyecek.
- Yönetmelikle birlikte, tedavileri yapılan fakat tıbbi ve zorunlu nedenlerle yaşadığı yer dışında bir sağlık kuruluşuna sevk edilmesi gereken sigortalılara, yaşadığı yer dışındaki sağlık kuruluşuna başvuru süresi olarak 5 gün veriliyor. Yönetmelik öncesi bu süre 3 gündü. Özellikle kış aylarında, seyahatin zor olduğu dönemlerde sigortalılar bu koşul nedeniyle mağduriyetler yaşayabiliyorlardı.

Haberin Devamı

Yurtdışı prim borçlusuna af
Yönetmeliğe eklenen ek madde ile yurtdışında yaşayan fakat ikametgâhları Türkiye’de olanların genel sağlık sigortası primlerinin geçmişe yönelik olarak silinmesi söz konusu oldu. Bu kişiler adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde halen Türkiye’de gözüktükleri için gelir testi yaptırmadıkları her ay için kendileri adına en yüksek düzeyde prim borcu birikiyordu.

Haberin Devamı

Ailesiyle sigortada sorun yaşayana fırsat
SGK’nın getirdiği yeni düzenleme ile sigortalının eşi, çocuğu, annesi ve babası da gelir testi yaptırıp test sonrası belirlenen prim oranını ödeyerek genel sağlık sigortalı olabilecek. Sigortalının eşi, çocuğu, anne ve babasının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için sigortalının genel sağlık sigortası primini ödemiş olması şart. Kişi gelir testi yaptırmamış veya yaptırmış olmakla birlikte primlerini yatırmamışsa, sigortalının eşi, çocuğu, ana ve babası da sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.
Bu durumdaki kişiler, kendileri gelir testi yaptırarak belirlenen primi ödeyip genel sağlık sigortalı olacak.
Bu değişiklikle özellikle annesi veya babası ile sorunları olan ve babası veya annesi genel sağlık sigortası primi yatırmadığı için sağlık hizmeti alamayan kişiler, kendileri gelir testi yaptırarak belirlenen prim miktarını ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.