Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta beklentilerini iki kısıma ayırmak lazım. Perşembeye kadar yurt geneli tipik bir yaz haftasındaki gibi. İstanbul ve yakın çevresi için sakin bir hafta sonu ve hafta bizleri bekliyor. Gündüzleri 30, gece ise 18 derece civarında sıcaklıklar. Yağış beklentisi ise malesef yine yok.
Ege’de 32-33 / 24 derece arasında ve orta şidette poyraz ile yine tipik bir yaz haftası bekleniyor. Güney sahil kesiminde de bol güneşli sıcak bir hafta yolda. Rüzgarlar tam mevsime göre: Gece dağdan, gündüz denizden. Bu da aşırı nemin birikmesi anlamına geliyor yani hissedilen sıcaklıklar gece oldukça yükselecek, özetle bunaltıcı gecelerin olduğu bir hafta.
Batı ve Orta Karadeniz bölgelerimiz de yurdun diğer yerleri gibi. Doğuya kaydıkça ise olması gerekenleri görüyoruz; çarşamba gününe kadar yağış ihtimali yüksek bir ilk yarı bizleri bekliyor, hem de sadece 20-22 derecelik gündüz sıcaklıkları ile.
Doğu Anadolu’da da tipik bir yaz haftası bekleniyor ama kuzeyi hariç. Aslında orayı da Karadeniz bölgesi içinde görmek işleri, en azından hava beklentileri açısından, kolaylaştıracak gibi. Doğu Anadolu’nun kuzeyi haricinde gün boyunca 30-32 dereceler, gece ise 18 sınırında başlayan sıcaklıkların  hafta içerisinde 15’lere gerilemesi bekleniyor. Komşu Ermenistan ile yapılacak maç süresince de hava koşullarının ideal seviyelerde olan 20-22 derecelerde ve de hafif rüzgarlı olacağını tahmin ediyoruz.

Haftanın ikinci yarısı yağış gelebilir

Güneydoğu‘ya gelince, gelmeyelim demek geliyor insanın içinden. Hele de ramazan günlerinde 40 derecelik sıcaklık ve hafif rüzgar, vucudun su kaybı için her şeyin yerinde olduğu zamanlar anlamına gelir. Buradaki vatandaşlarımızın aşırı su kaybına neden olacak işlerden en azından bu hafta da kaçınmaları gerekiyor.
İkinci kısıma, yani “Uzun dönemde ne olur?”a gelirsek... Rusya’dan sarkan serin hava Balkanlar‘dan yurda sokulmayı başarabilirse perşembe gününden başlayarak, özellikle de cuma günü batı ve orta kesimlerde hafta sonuna kadar Orta ve Doğu Anadolu’da hatta güneydoğuda bile oldukça etkili yağış alabilme umudu yüksek.
Özetle, haftanın ikinci yarısı hava olayları enteresan değişimler gösterebilir. Umarız şimdiki öngörüler gerçekleşir, serin hava beklenen de öte bir hızla gelir ve tüm bölgelerimiz suya kavuşur. Sonrası mı? Eylül 20’sine kadar yine yaz havası bekleniyor.