Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Arife gününe batıda ve mutat olduğu üzere Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Karadeniz’de kapalı bir havada başlayacağız. Ege ve Akdeniz bölgelerimiz tatil için en elverişli hava koşullarına sahipler. Bursa ve Bolu civarında yağış beklentisi mevcut. Bayrama damgasını vuracak olan hava ise bugün Rusya-Ukrayna sınırından hızla Karadeniz üzerine doğru sert ve soğuk poyraz rüzgarları eşliğinde gelmekte. Bugün İstanbul ve Ankara’da sıcaklık 25 derece civarında ve uzun bir süre bir daha göremeyeceğimiz kadar sıcak. Keyfini çıkarın derim.
Bayramın birinci gününde poyraz rüzgarları tüm Karadeniz boyunca esmeye başlayacak ve İzmir-Van hattının kuzeyinde havaların oldukça serinlemesine neden olacak. Güney Ege ve Akdeniz bölgelerimizde dahi sıcaklıklar 24-26 sınırına kadar gerileyecek. Gece ise özellikle iç ve kuzey bölgelerimizde oturanlar dışarı çıkacaklarsa mutlaka kalın giysiler tercih etmek zorundalar; aman unutmayın, yoksa tutulursunuz.
Kuzey bölgelerde gece sıcaklıkları 10 derecenin de altında olacak, hani neredeyse soba yakılacak. Marmara’nın doğusu ve güneyinde de yağış beklenmekte. Bursa-Bilecik civarında da etkili yağış ihtimali var. Ayrıca orta ve doğu Akdeniz bölgesinde ve KKTC’de de yer yer etkili yağışlar görülebilir.
21 Eylül Pazartesi yani bayramın ikinci günü ise kuzey bölgelerimizde gündüz vakti de kalınca giyinmek zorundasınız. Zaten hava genellikle yağışlı olacak; özellikle de Ege-Marmara hariç her yerde, hele kıyılarda kuvvetli biçimde. Güney Ege ve Akdeniz sahil kesiminde yer yer yoğun bulutlanmalar görülecek. Bu bölgelerin haricinde her yerde kuvvetli poyrazın da eşliğinde serin hava etkili. Zonguldak-Amasra-Sinop-Ordu arasında sert poyraza dikkat, zaten deniz havası yok ama dalgalar kıyılarda epeyce hırpalayıcı olabilir.

Tatili uzatıp dönüşü çarşambaya bırakmayın, hava bozacak
Eğer tatildeyseniz son gün mutlaka en güzel gün olur ve insanın aklı hep oralarda kalır. Bu sefer de gelenek bozulmayacak gibi çünkü bayramın üçüncü gününde yağışlı hava doğuya çekilecek ve yerini pırıl pırıl güneşe bırakacak. Tek teselli, Ege ve Akdeniz sahil kesiminde bile sıcaklıkların 20-22 derece sınırına kadar gerileyecek olması. Yani gönlünüz oralarda ama hem aklınız hem de havalar sizi bir sezon sürecek olan okul ve iş hayatına hazırlayacak.
23 Eylül Çarşamba sabahına Trakya ve Marmara’da sert poyraz, kapalı bir hava ve ufuktaki kara yağmur bulutları ile başlayacağız. Bu nedenle dönüşünüzü bu sabaha bırakmayın derim çünkü gemi trafiği de bu hava koşullarından mutlaka etkilenir. Yurt genelinde hava kapalı ve oldukça serin, doğuda ise yağışlı. Artık yazlıkları kaldırmaya başlayabilirsiniz, uzun dönem hava raporları daha kalın giysilerin çıkması gerektiğini gösteriyor ama her şey mevsim normallerinde gidiyor, ne yağışlarda ne de sıcaklıklarda anormal bir durum gözleniyor.