Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hem hava ısınacak hem de güneyli rüzgarlar daha da sıcak hissetmemize sebep olacak

Artık güzel yaz günleri ve akşamları haberlerini vermeye başlıyoruz. 20 ve 21 Haziran günlerinde bırakın gündüzleri, geceler bile en düşük 20 derecelerde. En uzun günü yaşayacağımız 21 Haziran Babalar Günü’nün gecesinde tüm sevdiklerinizle dış mekanlarda huzur içerisinde ılıman bir gün hazırlamış tabiat ana bizlere.
Ona hep ana dediğimize göre o da eşi ve çocukları ile kuzey yarıkürede bizlerle beraber ılıman bir gün geçirmek istiyor anlaşılan. Hep diyorum ya yaşarken cennetteyiz diye, hakikaten de öyleyiz ama nedense inatla bunu fark etmememiz için birileri elinden geleni ardına koymuyor.
Emin olun ki tabiat ana bile bizlerle birlikte, Avrupa’yı tercih etmiyordur çünkü oralarda hava sıcaklıkları hâlâ 20’li seviyelere tırmanamadı. Mesela hafta sonu Münih’te beklenen sıcaklıklar 7-14 derece. 

Batıda birkaç derece düşüş
Bizde ise uyarılar başka yönlerde. Mesela pazar günü gündüz vaktine biraz dikkat edin derim, dış mekanlarda özellikle başınızı koruyun çünkü etraf bir anda oldukça ısınacak. Poyraz yerini hafiften esen lodos ve güneyli rüzgarlara bırakacak ama içinde bol toz olmayacak, yani son günlerdeki zindeliğiniz devam edecek.
Hafta başında ise batıda havalar yavaş yavaş değişmeye başlayacak. Bunun nedeni ise Avrupa’ya soğuk, bize ise önce sıcak havasını getiren İtalya üzerindeki alçak basınç merkezine bağlı hava olayları. Merkezin 23 Haziran günü Balkanlar üzerinde olması ve batıda bulutlanmaların artması beklenmekte.
Batıda hava sıcaklıkları birkaç derece azalırken iç ve doğuda ise hafta başından itibaren bunaltıcı sıcaklar beklemekteyiz. Salı günü batıda lodos sertleşecek, hava sıcaklıklarında birkaç derecelik azalma beklesek de artan nem, hava sıcaklıklarını daha da yoğun olarak hissetmenize neden olacak. Doğuda ise yakıcı sıcaklıklar var.
Salı akşamı orta ve Kuzey Ege’de etkili yağış geçişleri beklenmekte. Yağışlar çarşamba günü Trakya ve Marmara’da etkili olabilir. Sistem Basra kökenli sıcak havanın karşısında ilerlemesini durduracak ve Balkanlar üzerinde takılı kalacak gibi gözüküyor. Bu nedenle perşembe günü de batıda etkili yağmur geçişleri tahmin ediyoruz. İç Anadolu ve doğuda ise sıcak bunaltıcı seviyelerde. Rüzgarların da güneyli olması nem seviyesini de olması gerekenden daha fazla yapacağı için tüm bölgelerimizde biraz bunaltıcı bir haftaya hazır olun derim.