Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

3 Haziran’da hava sıcaklığı en üst düzeye tırmanacak, daha sonra birkaç derece azalıp mevsim normallerine dönecek


Mayıs ayını yağışla karşıladık, ısınamadan geçirdik, serin ve de yağışla da uğurlayacak gibiyiz. Tabii bu sadece yurdun kuzeyi için geçerli.
Bu haftaya damgasını vuracak olan olay bizim üzerimizde değil de hemen batımızda Adriyatik Denizi ve daha sonra da Balkanlar üzerinde yerleşecek olan alçak basınç sistemine bağlı olarak gelişecek. Bu nedenle hafta sonunda ve hafta içerisinde güneyli hava akımlarının etkisinde kalacağız. Bir başka deyişle Sahra bu haftaya damgasını vuracak ve bizi ısıtacak.
Hafta sonu Trakya, Marmara ve Doğu Karadeniz’de yoğunlaşan bulutlar yağmura neden olacak. Trakya ve Marmara bölgelerimizde özellikle cumartesi ve belki de pazar günü yer yer etkili yağış beklenmekte. Ancak İstanbul’un Anadolu kesiminde yağışlar daha az veya olmayacak.
1 Haziran’dan itibaren artık resmen yaz. Havalar da bu resmi durumu fark edip takvime bir an önce ayak uydurmak için hızla ısınacak ve yurt genelinde hava sıcaklıkları yaz normallerine tırmanacak. Hava sıcaklıklarındaki tırmanma salı ve çarşamba günlerinde de devam edecek ve bir anda yurt genelinde yeniden 30 sınırlarına dayanacağız.
3 Haziran Çarşamba yurt genelinde sıcaklıkların en üst düzeye tırmandığı gün olacak gibi, tabii bu kadar uzun soluklu tahminde yanılma payı büyük ama şimdiki tahminler bu yönde. Daha sonra sıcaklıkların birkaç derece azalması ve mevsim normallerinde seyretmesi beklenmekte. 

Yine benim tozlar
Tozdan bahsetmedim ama artık Sahra kökenli hava akımları ile birlikte tozların da geldiğini ve sağlık sorunlarınızın da maalesef depreşeceğini biliyorsunuz. Yani kendinizi geçen haftaki kadar sağlıklı hisstmeyeceksiniz ama bunun sizle bir ilgisi yok, tamamen hava koşullarına bağlı.
Genç arkadaşlarımızın sınav zamanı yaklaştıkça heyecan da doruklara çıkmakta, umarım hava da onlara yardımcı olur. Şimdilik çok ama çok uzun soluklu tahmin olsa da hava sıcaklıklarının sınav için uygun olacağı hatta serince bile sayılabilecek seviyelerde olacağı beklenmekte. Haftaya daha kesin tahminlerde bulunabilirim, şimdilik çalışmaya devam.