Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Temmuz’un ilk yarısı sıcak geçeceğe benzer. İstanbul’da 35, Konya’da 40 derecenin üzeri görülecek

Bu hafta sonuna batıda biraz bulutlu havada başlayacağa benzeriz. Bulutlar İç Ege ve Batı Akdeniz’de göller bölgesinde İç Anadolu’nun güneyinde akşama doğru yoğunlaşacak ve yerel etkili yağışlara neden olabilecek. Akşam tüm yurtta ılık bir yaz gecesi bekleniyor. Pazar günü de yağış alan yerlerin biraz daha doğusu ve güneyinde yerel yağışlar olabilir. Düne göre Güney Ege ve Akdeniz bölgesinde biraz daha kapalı bir gün ama bulutlar artık ferahlatıcı.
Ve gelelim 6-10 Temmuz haftasına. Güneydoğu’dan başlayarak her gün batıya doğru genişleyecek olan sıcak hava dalgası sıcaklıkları her yerde en az 3-4 derece daha arttıracak. Özellikle 8-9 Temmuz günlerine dikkatinizi çekmek isterim. Metropollerde pek dışarıda olacak günler değil. İstanbul’da sıcaklıkların 35 derece sınırını Konya’da da 40 dereceyi aşması beklenmekte.
Aslında yurt genelinde bu senenin en sıcak günleri olmaya namzet günler. Bu nedenle iş, seyahat planlarınızı buna göre yapmakta yarar var derim.  
Havaların değişmesi ayın 10’undan sonra. Bu tarihte hava sıcaklıklarında hızlı bir düşüş bekliyoruz. 10-13 Temmuz arasında üst atmosferdeki ani sıcaklık azalmaları yer seviyesindeki sıcaklıkların da normale geri dönmesine ve yer yer de etkili yağışlara neden olacak. Sonrası yine mevsim normalleri ve belki biraz üzeri, ama her sene yazdığım gibi bu sıcakları da bekleyenler çok.

Anız yakmak yanlış
Uydu verileri yine anız yakma işlerinin Çukurova’da, Güneydoğu’da ve Ege’de devam ettiğini göstermekte. Bilim der ki yapmayın etmeyin. Sahra’dan kalkıp gelen onca bakteri ve mantarı yok etmeyin. Anız yakarsanız bir sene süresince tarlanızı nadasa bırakmak durumunda kalırsınız. Her sene ekin, sahranın nimetlerinden bol bol yararlanın ama ne olursa olsun anız yakmayın, en az on bin yaşında olan onca bakteri mantara azıcık saygı duyun. Uydular bunları an be an tespit ediyor ve bedellerini bizlere değil torunlarımıza ödettirecekler.