Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta her yerde doğalgaz vanaları kapanacak, sıcak hava kendini gösterecek. Hatta Güneydoğu
35 derecenin üzerini zorlayacak


Sıcacık haberler veriyorum... Bugün sadece Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde 20-22 derecelik ve de belki de yağışlı bir hava beklentimiz var. Diğer tüm bölgelerde 24-26 dereceler sizleri bekliyor. Gidin ve bu sene bizi doğal olmayan sıkıntılara sokan o gazı sonuna kadar kapatın, pencerelerinizi açın, içiniz dışınız ısınsın.
Yarın Doğu Anadolu’da dahi doğalgazın vanasını kapatmanın hazzını yaşayacaksınız. Her yerde sıcaklıklar 1-2 derece daha artacak. Batıda Bursa-Bilecik, doğuda ise Hakkari-Van arasındaki hafif yağmur beklentisi dışında sakin, güzel bir hafta sonu.
18 Mayıs haftasında Girit-Libya arasındaki alçak basınç merkezi nedeniyle güneyde sıcaklıklar 30 derece ve üzerine çıkacak. Trakya ve Marmara’da ise poyraz, sıcaklıkları birkaç derece aşağıya çekecek. Diğer tüm bölgelerimizde de 30 sınırı denenecek. 

19 Mayıs’ta Marmara bölgesi 20 derece
Gece en düşük sıcaklıklardan bahsetmem gerekirse o bile yurt genelinde 18 dereceden daha az değil. Bursa-Eskişehir-Zonguldak üçgeni içerisinde yağış bekleniyor. Ege’de de kararsız hava yerel yağışlara neden olabilir ama bunlar tam bahar yağmuru, bereket dolu ve de sııcacık.
Ve geldik 19 Mayıs gününe. Havada bulut yoğunluğu artacak, Uşak-Afyon-Muğla hattında, belki de Akdeniz bölgesinde yağışlar bekliyoruz. Bunun nedeni Rodos’un güneyine kadar gelen alçak başınç merkezi. Bu nedenle Trakya, Marmara ve Kuzey Ege’de poyraz sertleşecek, sıcaklıklar yeniden 20 derece civarına kadar gerileyecek. Orta ve Doğu Akdeniz bölgesinde de lodos ve kıble yüzünden oldukça sıcak ve nemli bir gün.
Bugün her nerede yağmuru yakalama şansına kavuşursanız sırılsıklam ıslanabilirsiniz; yağacak yağmur amino asitli. Yani “Havadan bedava protein yağıyor” desem daha doğru.
20 Mayıs günü bu alçak basınç tam da Antalya körfezinde yerleşmiş olacak. Bu nedenle batıda poyraz sıcaklıkları biraz daha aşağılara çekecek. Sıcaklıklar yeniden 15-20 derece sınırında değişim gösterecek. Güneydoğu Anadolu ise 36-38 dereceleri deneyecek, gece sıcaklıkları dahi 22-24 civarına yükselecek. Yurdun batısında ve özellikle Antalya ve kuzeyinde etkili yağışlar bekleniyor. Sağanak şeklinde olacağı için dikkatli olmak gerek, taşkınlara neden olabilecek kadar ani ve etkili yağışlar bekleniyor.
21 ve 22 Mayıs yurt genelinde son birkaç güne göreceli olarak çok daha serin geçecek. Ama bir anda o kadar sıcak hava bizleri bir anda bunaltacağı için biraz rahatlamış olacağız. Yağışlı hava Akdeniz bölgesinden sonra Adana-Trabzon hattı boyunca ilerleyecek ve her zamanki gibi çaylarımızın daha kaliteli olması için Doğu Karadeniz bölgesine bereketini sunmaya devam edecek.
Uzun dönemli beklentiler, mayısın sonlarına doğru yeniden oldukça serinleyeceğimiz ve yine bol yağış alacağımız şeklinde.