Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları

Mart ayını da yarıladığımız bu tatil gününe Ege sahil ve iç kesimleri ile kıyı Akdeniz kuşağı haricinde serince başlayacağız. Aslında tüm yurtta kararsız bir hava olduğu için tüm bölgelerde yağış beklentisi mevcut. Umarım bol bol yağar çünkü yetkililerimiz ağızlarına almak istemeseler de özellikle batıda ve iç kesimlerde su sıkıntısı kapıda.
Bugün her bölge ne aldı aldı, yarına bu yağışlı hava dağılıp gidecek. Sahra kökenli hava batıdan başlayarak bizi ısıtacak. Bugün sadece Orta ve Doğu Karadeniz kıyı kesimleri kapalı ve belki de yağışlı; diğer yerlerde hava açacak ve rüzgarlar sakin.
17 Mart haftasına da hafif lodoslu ve de ılıman bir havayla başlayacağız. Suriye’den gelen sert güneyli rüzgarlar doğu bölgelerine toz taşıyacak. Maalesef bundan da bizim yetkililerin haberi olmuyor. Böyle tozlu günlerde uçmak daha tehlikeli olur ama gel de anlat anlatabilirsen.

Haberin Devamı

Avrupa’da kış havası

Bizde hava böyle sakin ama bugün Avrupa kutuplardan kopup gelen yeni bir soğuk ve fırtınalı havanın etkisine giriyor. Bu nedenle 18 Mart Salı günü özellikle batıda Marmara’da ve Çanakkale’de sert lodos bekleniyor. Yurdun diğer kesimleri ise Sahralı hava akımı nedeniyle iyice ısınacak. Kararsız hava yurdun batısında sağanak yağışlara da neden olabilecek, artık bahar yağmuru dediğimiz cinsten ani ve etkili yağışlar bekleyebilirsiniz.
19 Mart Çarşamba günü kararsız hava özellikle kuzey bölgelerimizde ve umarım zamanla tüm yurtta ani sağanak şeklinde yağışlara yol açabilecek. Ancak güneyli rüzgarlar sıcaklıkları 14-15 derecenin altına pek düşürmeyecek.
Ya Avrupa? Bugün yolunuz o yöne ise İspanya, İtalya’nın güneyi ve Yunanistan haricinde tam bir kış havası sizi bekleyecek: Hem soğuk hem de rüzgarlı. Yanınıza kalın paltolarınızı almayı unutmayın. Mart ayıyla ilgili söylemler orada geçerli, bizde ise tam tersine ılıman bir hava var.
Biz bu soğuk hava kütlesinin güneyinde kalıp bol bol Sahra kökenli tozlu ve de sıcak hava akımlarını alacağız. Bu nedenle çarşamba gününden başlayan ısınma 20 Mart Perşembe günü de devam edecek gibi. Sıcaklık 20 dereceyi bulacak.
21 Mart Cuma günü batıdan başlayacak serinleme umarız yurtta yağışlara neden olur ve biraz suya kavuşmuş oluruz.

Haberin Devamı

Bulutları kaçırmayalım

Bakın bu bulutlar yine kaçıyor, halbuki bunları inek sağar gibi sağmak mümkün. Ama aklımız başımıza gelene kadar zaten havada bulut da kalmayacak. Bu arada “akıllı bulut yönetimi” olarak adlandırdığım projenin temel esaslarıyla ilgili olarak yabancı bilim adamları Science adlı dergide 29 Şubat’ta yayın da yaptılar.
Durumu tam yakalamış değiller ama aradaki bir karış fark şimdi oldu iki parmak, eh onu da bulacaklar ve biz yine geride kalacağız, her zaman olduğu gibi. Biz de patent için başvurumuzu yaptık, birinci aşamayı da geçtik, umarız zamanında tescil ettirir ve bu işin sahibi oluruz.