Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yurtta 20’li derecelere yaklaşan sıcaklıklar ile neredeyse kış mevsiminde olduğumuzu dahi unutturacak kadar sıcak havalara ara veriyoruz. Mevsimin kış olduğunu bir kez daha hatırlama zamanı geldi. Bu hafta sonu kış ben yine buralardayım diyecek.
Lodosun hızını kesmesi ile Balkanlar’dan yurda girecek olan serin hava sıcaklıkları, o birkaç gün öncesi bizi neredeyse ceketle dışarıda dolaştıran seviyelerden yine palto giymeye zorlayan noktalara kadar indirecek. Elbette alçak kesimlerde de yağmur böylece sulu kara hatta kara dönüşecek, ama tutar mı orası meçhul.
Hafta sonu, özellikle de bugün batıda yoğun yağış bekliyoruz. Alçak kesimlerde sulu kar, yükseklerde ise kar tabii. Daha güneye gidildikçe de sadece yağmur ama etkili cinsten.
Pazar günü Samsun-Antalya hattının batısında hava açılacak ancak soğuk olacak. Bu hattın doğusunda ve güneyinde ise etkili yağmur bekleniyor. Yine iç kesimlerde sulu kar ve yükseklerde de bol kar.
16 Şubat haftasına soğuk bir havada başlayacağız, batıda yağışlar kesilirken doğuda etkili kar olacak ve haftanın ilk iki günü böyle geçecek. Salı akşamı Sahra yine batıdan imdada yetişecek ve o ılıman havası ile bizi yine ısıtacak. Yağmuru da beraberinde getirecek elbette. Batı yeniden yoğun bir yağışın etkisine girecek.

Yine ılıman ve bol yağışlı havaların etkisinde kalacağız
Haftanın geri kalan kısmında geçen haftalardaki kadar olmasa da yine ılıman ve bol yağışlı havaların etkisinde kalacağız. Aman dua edin bol bol yağsın; yeraltı sularının eksikliği obruklar meydana getirerek kendini göstermeye başladı.
Gördüğünüz gibi “Aman yağsın, aman yağsın, yağmazsa da gelin şu yağdırma sanatını bir an önce devreye sokalım” diye bağırmamızın boşuna olmadığını görüyorsunuz değil mi? Maalesef bizimkilere derdimizi anlatamadık ama Almanlarla birlikte deneylere başladık bile, yani elmanın yarısı elimizden kaçtı gitti bile maalesef.