Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta sonu yurdun kuzey kesimlerinde hava kapalı, serin ve poyraz rüzgarlarıyla da daha soğuk ve hafif de olsa yağışlı olacak. Bir başka deyişle bu hafta sonu, özellikle bu akşam İstanbul ve yakın çevresinde evde veya kapalı mekanlarda olmanız gerekiyor. Ah artık kışlık kıyafetleri de çıkarmanın vakti de geldi geçiyor bile.
Bazen bana da “Hocam, bu kış nasıl olacak?” diye soruyorlar. “Güzel geçecek” diyenlerle “Sert geçecek” diyenlerin tahminlerinin gerçekleşme ihtimali yüzde 50. Umarım çok sert ve bol kar yağışlı geçer, yollar kapanır, ulaşım durur. “Aman bu nasıl istek böyle” demeyin. Doğudaki enerji barajlarımıza 2009 baharında su sağlamanın tek yolu bu, tabii işi tabiata havale ettiğimiz ve ben böyle daha çok konuştuğum sürece.
Gelecek hafta hava cephesi batıda rüzgarlı. Ege’de sert poyraz esecek. Aslında hafta sonu tüm yurtta poyraz sert esecek ama Ege’de daha başka olur bu rüzgar, tedbirli olmakta yarar var. Hafta başında rüzgarlar sakinleşecek, batıda hava durağanlaşıp biraz toparlanacak ama hâlâ serin sayılacak gündüz ve soğuk geceler bizi bekliyor.

Vatandaşlar uyarılmalı
Yurdumuzu Samsun-Adana hattından ikiye bölersek, doğu kesimlerde hafta içinde bambaşka hava koşulları beklediğimizi size aktarabilirim. Pazartesi ve salı günü güneyden esen ve bol toz taşıyan hava akımı nedeniyle sıcaklıklar bir anda yükselecek ama batıdan gelen soğuk dalgası yüzünden bu hava KKTC, Orta Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi ve doğusu, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun tamamında salıdan başlayarak perşembe gününe kadar giderek kuzeydoğuya kayan bir doğrultuda sürekli yağışlara yol açacak.
Nehirlerin sel yataklarında oturmaya mecbur kalan vatandaşlarımızı kriz masalarının uyarması gereken bir hafta. Serin ve yağışlı havanın doğuya çekilmesiyle yine 20’li derecelerdeki hava kütlesi 18 ve 19 Ekim hafta sonunu da kapsayacak şekilde tüm yurtta etkili olacak.
Bu hafta evdesiniz ama gelecek hafta sonu için tahminlerim gerçekleşirse yine kısa bir tatil kaçamağı bizi bekliyor.