Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları

Bir şeyler değişiyor. Çok uzun yıllardan bu yana hiç bu kadar yoğun toz taşınımı olaylarını izlememiştim. Her zaman gelir bu tozlar ama genellikle sanki bir oluktan akarcasına gelir ve kısa zamanda da geçerdi. Ama son iki haftadır Tunus’tan İsrail’e kadar uzanan bir cepheden fışkırıyor.
“Güneş balçıkla sıvanır mı?” denir ama bakın, son iki haftadır güneşi tozla kapatıyoruz neredeyse. Aslında güzel şeyler bunlar, dünyamız geçmişte olduğu gibi kendini ısınmadan korumak için daha fazla toz atmaya başlıyor sanki.
Küresel anlamda iyi ama bize yansıması maalesef kötü. Biz bu döngünün sıcak tarafında kalıyoruz. Meteorolojinin kuraklık haritasına bakarsanız, bu senenin acı gerçeğini görebilirsiniz. Onun için bahçenizi çimle kaplıyorsanız bir kez daha düşünün, fazla su isteyen bitki örtüsünün bu yazı görmesi neredeyse imkansız gibi. 
Ülke genelindeki ve yakın komşularımızdaki tahıl üretimini uydulardan aldığım verilerle gün gün izliyorum. Bu seneki durum hakikaten son beş senenin en kötüsü. Mesela doğuda, güneydoğuda tüm tarım kesimi yağmur beklerken, dualara çıkmışken bugün beklenen hava sıcaklığı güneyli tozlu rüzgarlarla beraber 34 derece.
Batıda durum geçen haftanın yarısından itibaren değişmeye başlamıştı. Sıcaklıklar azaldı, yine kalın giysilere bürünüverdik. Haftanın ilk iki günü de oldukça serin geçecek. Hava sıcaklıkları ancak 30 Nisan Çarşamba günü yeniden 20 derece sınırına ulaşabilecek.
Serin ve de elbette yağışlı hava pazar günü Trakya, Marmara ve Kuzey Ege’de sıcaklıkları 10-12 dereceye kadar geri çekecek. Gece Uludağ yine kar alırsa şaşırmayın. Güneyden gelen tozla da beslenen hava tüm hafta sonu ve özellikle pazar günü Trakya ve Marmara’da etkili yağış bırakacak.

Haberin Devamı

Poyraz tozu dağıtacak
Nisanın son haftasına serin ve yağışlı havanın iç ve güneye kayması ile başlayacağız. Yağışlar genelde Samsun-Adana hattının batısında ve yer yer etkili. Umarım uzun zamandan beri bu yağışı bekleyen tahıllara bol bol yağar. 
29 Nisan Salı akşamına doğru sıcaklıklar tüm yurtta mevsim normallerine geri dönmüş olacak. Poyraz tozlu havayı pazartesi batıdan ve kuzeyden, bugün ise tüm yurttan söküp atacak. Bugün nihayet kendinizi uzun zamandan beri hissetmediğiniz kadar iyi hissedeceksiniz; ağrılarınız geçecek, faranjitiniz bir anda yok olacak.
Elbette bunun asıl nedeni tozsuz hava ama siz yine de aldığınız avuç dolusu ilaçların işe yaradığını düşüneceksiniz. 1 Mayıs’a kadar vaktiniz var, sonra yine yoğun tozla buluşacağız.

Haberin Devamı

Uyarıları ciddiye alın
Bu haftanın önemli olayı haftanın ilk iki günü batıda ve iç bölgelerimizde, hafta ortasında da doğuda etkisini gösterecek olan yağışlı hava.
1 Mayıs Perşembe akşamı yağışlı hava yurdumuzu Kars-Ardahan sınırından terk etmiş olacak. Umarım ihtiyacı olanlara bu yağışlı hava dalgası istedikleri kadar yağış bırakır. Bir sonraki yağış beklentisi 8-10 Mayıs arasında.
Lütfen suyla ilgili uyarılarımı dikkate alın. Size “Su tasarrufu yapmaya devam edin” diyen belediyelerin uyarıları çok ciddi. Ölçümler ve günlük uydu verileri hepsi birlikte bizde ve yakın ilgi alanımızdaki ülkelerde tarımsal ürün anlamda pek de iyi günlerin yaklaşmadığını gösteriyor.
Ne acıdır ki uydular yalan söylemeyi bilmiyor, yerde ne varsa sadece ama sadace onları yansıtıyor.