Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sahra kökenli sıcaklar bize batıdan sokulmaya çalışıyor, poyraz ise bu durumu şimdilik engelliyor.
Ama bu ne kadar sürecek?


Son birkaç günden beri yağan ve maalesef can da alan yağışlar ile ben de Sakarya taraflarında otoyolda karşılaştım. Hani kovadan bo-
şaltırlar ya, aynen öyleydi; aracın içinde insanın önünü görmesini imkansız hale getiren bu kadar su bir anda panik havası yaratıyor, “Bu kadar da istemedik” dedirtiyor.
Hep diyorum, belediyelerin işi rögarları yağmur yağmadan temizlemek, boşaltmak; yağmur başladığı zaman o gücün karşısında teslim olmaktan başka yapacak hiçbir şey yok maalesef. Yağmur damlası olun ve dikey olarak inin yeryüzüne, aşağıda görülen elbette toprak ve de doğal olarak emici. Ama o zemini şehircilik anlayışı ile asfaltla veya evlerin damları ile kaplayınca bu sefer biriken su daha da akışkan hale geliyor ve tabiri caizse minik seller yaratıyoruz. Sonradan da şikayet ediyoruz, sebep biziz ama sonuca hiç de razı değiliz her nedense. 

Doğu Karadeniz hariç sıcak
Bugün de Orta ve Doğu Karadeniz ile Adana-Samsun arasında görülecek yağışlar hafta sonu sadece orta ve doğu Karadeniz’de yoğunlaşacak. Gelecek hafta kuruyacağız, hem de kupkuru olacağız, tabii Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerimiz haricinde. Sıcaklıklar bugünden başlayarak batıda hızla toparlanacak ancak bugün ve yarın için özellikle batıda Trakya’dan Akdeniz’e kadar çok sert poyraz rüzgarları beklenmekte. Ama hava sıcaklıkları batıda hemen 30 derecenin üzerine çıkacak ve 35 sınırına doğru her geçen gün biraz daha yaklaşacak.
20 Temmuz haftası Doğu Karadeniz haricinde her yerde sıcak geçecek. Tek tesellimiz biraz terimizi kurutup bizi serinletecek olan poyraz. Güneydoğu Anadolu’da ise insanın eli gündüz sıcaklarını yazmaya varmıyor. Sadece, gece sıcaklıklarının 24-26 derece civarında olabileceğini belirteyim.
Poyraz bize batıdan sokulmaya çalışan Sahra kökenli sıcakların önünü kesmeye şimdilik yetiyor ama ay sonuna doğru neler olacağını bilemem.
Şimdilik müjdeli haber; ekinini tarladan kaldırmak, ürününü kurutmak için fırsat bekleyenlere. Sıcak hava ve poyraz var, demek ki bu hafta çok çalışmamız lazım, kolay gelsin.