Cemal Saydam

Cemal Saydam

saydam@hacettepe.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Ne giyeceğiz; terler miyiz yoksa üşür müyüz; bir sıcak bir serin, ne yapacağız?” şeklinde geçecek, tipik bir bahar haftası bizi bekliyor


Hafta sonuna Samsun-Antalya hattında yağışlı bir havada başlayacağız. Özellikle İç Anadolu’da tarımsal alanlarda, Konya Ovası’ndaki çiftçilerimiz istedikleri bereketli yağmurlara kavuşacak.
Bugün Marmara bölgesinde sıcaklıklar 26-27 dereceye kadar çıkacak, gece ise 20 derece civarında olacak. İç bölgelerimizde bile 22-24 dereceler bekliyoruz, elbette güney ve güneydoğuda yaz sıcakları başladı bile.
24 Mayıs Pazar günü ise daha değişik bir hava ile karşılaşacağız. Poyraz her yerde her geçen saat daha etkili olacak. Özellikle yurdun kuzeyinde, kıyı ve iç kesimlerde İstanbul’da sıcaklıklar düne göre 3-4 derece daha azalacak, sert poyraz nedeniyle de havayı daha da serin hissedeceksiniz. İç ve güney kesimlerde ise yaz havası bugün gündüz saatlerinde etkili gece ise sıcaklıklar poyraz nedeni ile hızla azalacak. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu ise sıcacık bir hafta sonu günü ve gecesi geçirecek.
25 Mayıs haftası da aynen pazar günkü gibi başlayacak. İzmir-Erzurum hattından bir çizgi çekersek; bu hattın kuzeyinde havalar serin, hatta her yerde 1-2 derece daha serin, güneyinde ise yaz havası şeklinde geçecek. Alanya-Rize hattı boyunca ve Doğu Karadeniz haricinde yağış beklemiyoruz.
26 Mayıs Salı günü bu hattı biraz daha güneye çekebiliriz. Özelikle Batı Karadeniz’de sert poyraz rüzgarları beklemekteyiz. Batı-Doğu hattının kuzeyinde 18-20, güneyinde ise 26-28 dereceler öngörülüyor. Gece vakti poyraz bu serin hava hattını Toroslar’a kadar uzatacak ve Karadeniz bölgesinde gece sıcaklıklarının 10 derece civarına kadar gerilemesine neden olacak. İstanbul’da da gece bu seviyeye düşecek, belki hafif yağış geçişleri olacak.
27 Mayıs Çarşamba günü poyraz her yerde etkisini gösterecek, Toroslar’ı bile aşıp Akdeniz sahil kesimininde sıcaklıkları 24-26 dereceye geriletecek. Yurdun kuzeyinde serince, orta ve doğu Karadeniz’de yağışlı geçecek bir gün.
28 Mayıs Perşembe gününde de her yerde bir önceki güne benzer bölgesel dağılım içerisinde, ancak 1-2 derece daha ısınan bir hava bekliyoruz.
29 Mayıs Cuma günü ise Suriye üzerinden yurda sokulan sıcak hava nedeniyle Rize-Antalya hattının kuzeyinde kuzeydoğulu rüzgarlar ve daha serin bir hava; güneyde ise her geçen gün özellikle öğle vakti bunaltıcı seviyelere çıkacak hava koşulları bekliyoruz.