Cengiz Hortoğlu

Cengiz Hortoğlu

hortogludorduncubakis@gmail.com

Tüm Yazıları

Aşk dünyanın en tatlı mutluluğu ile en derin acısından yaratılmıştır.
Bailey

Bana sıklıkla, “Aşk evliliği mi mantık evliliği mi?” sorusu soruluyor. Ben de bu soruya, “Sizin için evlilik nedir?” sorusuyla yanıt veriyorum.

Çünkü evliliğinize yüklediğiniz anlamın farkında olup buna göre seçim yaparsanız mutlu olursunuz.

Siz evliliği ne olarak görüyorsunuz? Bir son mu, başlangıç mı? Özgürlük mü, pranga mı? Hayatınızı garantiye alacağınız bir sosyal güvence mi? Melodi mi, ya da birlikte yazılacak bir senfoni mi?

Haberin Devamı

Siz, “Ben aşksız yaşayamam, hangi yaşta olursam olayım, eşimle kumsalda el ele yürümek isterim, yemeklerimizde mum ışığı olsun, yıldızları izlemeden uyuyamam,” derseniz, aşk evliliği yapmalısınız.

Birlikte çok para kazanırız, daha iyi hayat yaşarız, ya da onun çok parası var, aşk da neymiş,” derseniz, sizin için mantık evliliği daha ağır basıyor, demektir.

Elbette aşk evliliği ile mantık evliliğini birbirinden ayıran derin bir çizgi yoktur. Bazı insanlar evlenirken hem mantığı hem de aşkı dengelemek isterler. Belki de doğrusu budur.

Siz kendi evlilik tanımızı mutlaka yapın ve bunu evleneceğiniz kişiyle paylaşın. Onun evliliği nasıl tanımladığını, evlilik tanımlarınızın örtüşüp örtüşmediğini görmeye çalışın.

Tanımlar, kavramlara yüklenen anlamlar ve benzetmeler yaşamın her alanında olduğu gibi evlilikte de çok önemlidir. Evlilik kavramına yüklediğiniz anlam ve getirdiğiniz tanımlar, eşinizin bu tanıma nasıl baktığı ve bunu hayata ne kadarını yansıtabildiğiniz, “Evliliğinizde mutlu mu mutsuz mu olacağınızı?” önemli ölçüde belirler.

Bana göre ise evliliğin yüzde doksanı aşk ve sevgidir. Aşkın ve sevginin olmadığı birlikteliklerde mutlu olmanın çok da kolay olmadığını düşünüyorum.

***

Mutluluk ve sağlık dileklerimle…

Cengiz Hortoğlu

http://twitter