Cengiz Hortoğlu

Cengiz Hortoğlu

hortogludorduncubakis@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçenlerde kadın hakları savunucusu bir arkadaşımla program çıkışı sohbet ettik.

İşte aramızdaki konuşmalar:

"Süresiz nafakaya karşı çıkarak risk alıyorsun.

"Neden?"

"Kadın haklarına karşı olduğunu düşünecekler."

"Nasıl?"

"Çünkü nafaka bir kadın hakkıdır."

"O halde bana bunun nasıl bir kadın hakkı olduğunu anlatır mısın? Nafaka, ödül müdür? Ceza mıdır? Cezaysa nafaka ödeyen açısından nasıl bir suçun cezasıdır? Bir insan neden olmadığı bir sonuçtan neden sorumlu olur? Evliliğin ödülü ise diğer eş neden bu ödülün cezalısı olsun?

Haberin Devamı

"Evlenmiş sorumluluğuna katlanacak."

"Evlenmek tek başına bir suç mudur ki, böyle bir yaptırımı olsun. Yoksulluk evlilikle mi başlamış?

Diyelim ki ceza, bu cezanın miktarı ve süresinin belirli olması gerekmez mi?"

"Ama kadın da ne yapsın? Mağdur olur."

"O halde beni dinlemiyorsun, ben diyorum ki, 1-5 yıl arası nafaka olsun, kadın buna rağmen kendi başarı öyküsünü yazamazsa devlet fondan ödesin."

"Tamam da..."

"Sizin kadınlar için vizyonunuz nedir? Kadını 10 yıl sonra nerede görüyorsunuz? Evlilik eşitler arasında değil midir? Medeni Kanun'daki 'Evin reisi erkektir,' maddesine hepimiz karşı çıkmadık mı? Bizim, kadınların maddi açıdan daha iyi duruma gelmelerini savunmamız ve bunun için, kreş ve iş olanaklarının sağlanmasını savunmamız gerekmez mi?"

"İşte haklısın da..."

"Süresiz nafaka devam etsin diye çalışmalar hızla devam ediyor? Dernekler kuruluyor, Kadının kendi başarı öyküsünü yazması için hangi çalışmaları yapıyorsunuz?"

"Ya sen beni ikna edemezsin, nafaka kadın hakkıdır."

"Anladım, siz doğruyu aramak yerine var olanı korumaya çalışaksınız. Mademki nafakayı kadın hakkı olarak görüyorsun, düşüncene saygı duyuyorum. Bana o halde nafaka ödeyemeyen bir insanın 3 ay tazyik hapsine çarptırılmasının insan hakları açısından durumunu değerlendir ve ikinci eşlerin mağduriyetlerini nasıl baktığıını anlat."

"Hadi Cengiz ben gidiyorum, durumunu bir daha gözden geçir, bu savundukların seni toplum gözünde zor duruma düşürür."

"Evet haklısın, haklarını savunduklarımdan çok değerli dostlarım var. Ama haklarını savunduğum kesimden bile acımasız eleştiriler alıyorum. Ama ben hayatım boyunca yüreğimin sesini dinlemeyi seçtim, bu beni çok zor duruma düşürse de... Ben değişemem, mağdurun yanındayım hesapsız, amasız...

Haberin Devamı

***

Mutluluk ve sağlık dileklerimle…

Cengiz Hortoğlu


http://twitter.com/cengizhortoglu