Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Bir başkadır Ege; toprağı, denizi, kokusu ve insanları ile... Bu nedenledir ki, pek çok farklı medeniyet bu topraklara sahip olmaya çalışmıştır yüzyıllardır ve her biri derin izler bırakmıştır adım başı burada. İşte tam bu izlerin keşistiği yerdedir Kuşadası ya da ilk adı ile İonlar’ın
Neopolis’i.

Son Kuşadası ziyaretimde birbirinden güzel iki konsere gitmiştim, sevgili Nilgün Şirin sayesinde. Sahibi olduğu Legendary Journeys’te hazırladığı sıra dışı programlarla dünyayı kendine hayran bırakan bir turizm duayeni Nilgün Hanım ve aynı zamanda Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği, ATURJET’in de Başkan Yardımcısı. “İdil Biret’in konseri var, geliyorsun değil mi?” diye aradı geçen hafta. Aynı hafta Anadolu Ateşi de yeniden Kuşadası’ndaydı. Caferli’deki festival de bunlara eklenince, gitmek farz oldu deyip yola düştük yeniden.

Haberin Devamı

Ruhunuzu besleyin

Eğer “Sadece deniz ve eğlence, başka bir şey yok ki” diyenlerdenseniz, hemen söyleyeyim çok yanılıyorsunuz. Burası farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafyanın tam ortasında, plajlar ve antik yerleşimlerle kuşatılmış bir cennet. Türkiye‘nin ilk turizm merkezlerinden. Kruvaziyer turizmi denildiğinde ilk akla gelen limanlardan. Tarih ve doğaya doyacağınız, güneş ve denizin tadına varırken konserler, dinletiler, tiyatro ve edebiyat günleriyle ruhunuzu besleyeceğiniz nadir köşelerden.

Kuşadası 1960’larda turizmle tanışmış. Ama yerel ya da merkezi yönetimlerin turizmi geliştirmek adına yıllardır, iyi niyetlerle aldıkları yanlış kararlardan en büyük zararı gören yerlerin de başında geliyor. Gördüğüm kadarıyla, Aydın Büyükşehir Belediyesi de elindeki hazinenin kıymetini bilemeyenlerden. Örnek mi? Sahil boyunca uzanan ve şehrin en yoğun yaya trafiğinin, alışverişin, plajların ve eğlencenin bulunduğu, zaten dar olan ana cadde boyunca, yol kenarlarını otopark olarak işletmesi. Bunun yarattığı trafik sıkışıklığı, görüntü kirliliği ve tehlike, bu cenneti özellikle akşamları cehenneme çeviriyor.

Muhteşem deniz ve plajlar

Kuşadası bir plajlar cenneti. Seçenekler neredeyse sonsuz. Şehir merkezi bile denize girilen nadir yerlerden. İşte seçeneklerden bazıları:

Haberin Devamı

- Palmiye Plajları: Şehrin hemen içinde.

- Kısmet Otel: Şehrin içinde, sakin ama kayalık olmasıyla dikkat çekiyor.

- Kadınlar Denizi: 3 km. mesafede 600 m.’lik Mavi Bayraklı bir kumsal.

- Yeşil Plaj: Palmiyeleri ve yemyeşil çimleriyle Kadınlar Denizi’ne yürüme mesafesinde bulunuyor.

- Uzun Plaj: Adı gibi bir kumsal tam 12 km. uzunluğa sahip.

- Sevgi Plajı : Kuşadası’na 15 km. mesafede. 500 metrelik plajın diğerlerinden farkı, piknik yapılabiliyor olması.

- Papaz Hamamı: Güvercinada’nın girişinde ve kayalıklarla kaplı.

- Pamucak: 10 km. mesafede. Kumsal 80 metre genişliğe sahip ve 5 km. uzunlukta. Su sporları yapmak mümkün.

- Pigale: Kuştur ile Tusan arasında. Diğerlerine göre daha sakin bir seçenek.

- Kalamaki: Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda. Ağaçların gölgesinde denizin tadını çıkarmak mümkün.

TARİH, KÜLTÜR VE DOĞANIN BİRLEŞTİĞİ KÖŞE: KUŞADASI

Görmeden dönmeyin!

Şehrin içinde Güvercinada Kalesi, Kervansaray, Kale Kapısı, Çalıkuşu Evi, Kaleiçi ve Kaleiçi Cami ilk akla gelenler. “Çevrede ne var?” derseniz, ne yok ki? Efes Antik Kenti, Efes Müzesi ile Artemis Tapınağı mutlaka görülmesi gereken yerler listenizde ilk sırada yer almalı. Bunlara Meryem Ana’nın Evi de eklendi mi, klasik programı tamamladınız. İkinci gün için Priene, Milet ve Didim ise klasik üçlü.

Haberin Devamı

Ama sıra dışı ve az bilinen yerlerin peşindeyseniz eğer, mutlaka Prof. Dr. Orhan Bingöl’ün kazı başkanlığını yaptığı Magnesia ve Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün kazı başkanı olduğu Kadı Kalesi’ne bir uğrayın. Pygale, Belevi, Kurşunlu Manastırı, Zeus Mağarası, Doğanbey, Karina, Değirmen, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi ve Key Otomobil Müzesi de yine görülecek yerler listenizde olmalı. Söke, Tire ve Şirince’yi de unutmamak lazım.

TARİH, KÜLTÜR VE DOĞANIN BİRLEŞTİĞİ KÖŞE: KUŞADASI

Ağustos etkinlikleri

- 10 Ağustos

Genco Erkal’ın müzikli gösterisi ‘Yaşamaya Dair’

- 14 Ağustos

Kuşadası Belediyesi’nin Kitap ve Edebiyat Günleri

- 14 Ağustos

Güvercinada Konserleri

- 19 Ağustos

Yüksek Sadakat konseri

- 20 Ağustos

Bengü konseri

- 24 Ağustos

Ayşe Gencer, Güvercinada’da.

- 25 Ağustos

İrfan Değirmenci ‘Anne Ben Artist Oldum’

- 26 Ağustos

Şefika Kutluer ve Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası

- 27 Ağustos

Ferhat Göçer ve Enbe Orkestrası

- 30 Ağustos

Sumru Yavrucuk’un tek kişilik komedi gösterisi ‘Shirley’

Yemek ve eğlence

Her zevke ve bütçeye uygun sonsuz seçenek var Kuşadası’nda. Bu sefer denediklerim arasında tam puan alan yerler; Port Yelken, Ketchup ve Ayvalık Balıkçısı.

“Eğlence nerede peki?” diyenler içinse Tren, Budha ve Gio’yu tavsiye ederim.