Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Uzun bir sü­re­dir Es­ki­şe­hir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Yıl­maz Bü­yü­ker­şen’in CHP’den aday ola­ca­ğı­nı söy­le­ni­yor­du.
Bü­yü­ker­şen ge­çen­ler­de şöy­le bir açık­la­ma yap­tı.
“CHP’ye trans­fer ol­du­ğum­la il­gi­li bil­gi­ler ger­çek dı­şı­dır. Çe­şit­li par­ti­ler­den yıl­lar­dan be­ri bu yön­de tek­lif­ler alı­yo­rum ama ki­şi­sel il­ke­le­rim ve çe­şit­li ne­den­ler­le si­ya­si trans­fer­le­re olum­lu bak­mı­yo­rum.”
Es­ki­şe­hir’in es­ki ha­li­ni bi­li­yo­rum, en ye­ni ha­li­ni gö­re­me­dim ama bir­kaç ar­ka­da­şım an­lat­tı.
Ge­zip do­la­şır­ken çek­tik­le­ri fo­toğ­raf­la­rı be­nim­le pay­laş­tı­lar. Ge­ce­si de, gün­dü­zü de ay­rı bir gü­zel ol­muş Es­ki­şe­hir’in...
Bir Ams­ter­dam ha­va­sın­da...
Frank­furt eda­sın­da...
*  *  *
Şe­hir­de müt­hiş bir de­ği­şim ol­du­ğu­nu söy­lü­yor­lar. Hem de mi­ma­ri­den, kül­tü­rel ha­ya­ta ka­dar bir­çok de­ta­yın ye­ni­den plan­lan­dı­ğı­nı ifa­de edi­yor­lar. Be­ni en faz­la il­gi­len­di­ren şey de baş­ta­ki in­san­la­rın kent es­te­ti­ği­ne yap­tık­la­rı kat­kı...
Kent es­te­ti­ği der­ken sa­de­ce ya­pı­lan bi­na­lar­dan, ken­tin kul­lan­dı­ğı eş­ya­lar­dan bah­set­mi­yo­rum. Ken­ti yö­ne­ten­ler ka­dar kent­te ya­şa­yan­lar da es­te­tik kay­gı­la­rın­dan söz edi­yo­rum.
Bu en­di­şe ço­ğun­luk ta­ra­fın­dan pay­la­şı­lı­yor, ge­le­cek­le il­gi­li or­tak ha­yal­ler ku­ru­lu­yor­sa ora­da iyi iş­ler ya­pı­lı­yor de­mek­tir. Es­ki­şe­hir ye­ni dün­ya­nın şe­hir man­tı­ğı­nın ipuç­la­rı­nı ve­ri­yor. Bu be­nim umut­la­rı­mı da ar­tı­rı­yor. En azın­dan doğ­ru ör­nek­ler dik­ka­te alın­dı­ğın­da ne­ler ya­pı­la­bi­le­ce­ği­ni biz­le­re gös­te­ri­yor.
Bu ha­va...
Da­ha doğ­ru­su ya­tı­rım ik­li­mi de bu ba­kış açı­sı­na gö­re şe­kil­le­ni­yor. Plan­lar, prog­ram­lar, pro­je­ler ken­te gö­re uyum gös­te­ri­yor. İçin­de sa­na­tın da ol­du­ğu, kül­tü­rün ön pla­na çık­tı­ğı, mi­ma­ri­nin unu­tul­ma­dı­ğı, es­te­ti­ğin de­tay­la­ra ha­kim ol­du­ğu yep­ye­ni bir an­la­yış...
*  *  *
En ba­şa dö­ne­lim.
Yak­la­şan se­çim­ler ön­ce­sin­de Yıl­maz Bü­yü­ker­şen’in aday olup ol­ma­ya­ca­ğı, ola­cak­sa han­gi par­ti­den is­mi­nin gün­de­me ge­le­ce­ği ko­nu­şu­lu­yor.
Ga­yet nor­mal...Bü­yü­ker­şen ba­şa­rı­lı bir rek­tör­lük dö­ne­mi­nin ar­dın­dan, ba­şa­rı­lı da bir baş­kan­lık dö­ne­mi ge­çir­di. Ama DSP’nin du­ru­mu bel­li. Ger­çi 2004 yı­lın­da da DSP kö­tü bir per­for­mans gös­ter­miş­ti ama o gün­den bu­gü­ne köp­rü­den çok su­lar ak­tı. Yıl­maz Bü­yü­ker­şen, kı­sa açık­la­ma­sı­nın ar­dın­dan kı­sa bir cüm­le de ol­sa ta­ri­he not dü­şü­yor.
Di­yor ki...
“Ye­rel se­çim­ler­de Es­ki­şe­hir’de, ba­zı si­ya­si par­ti­le­rin it­ti­fak ya­yıp yap­ma­ya­ca­ğı­na par­ti­le­rin ge­nel mer­kez­le­ri ka­rar ve­re­cek.
Bun­da be­le­di­ye baş­kan­la­rı­nın bir ro­lü söz ko­nu­su ola­maz...”
*  *  *
Es­ki­şe­hir ör­nek­ler­den sa­de­ce bi­ri... Ben ba­şa­rı­sı top­lum ta­ra­fın­dan tes­cil edil­miş in­san­la­rın ar­ka­sın­da du­rul­ma­sın­dan ya­na­yım.
Par­ti­si hiç önem­li de­ğil...
CHP’li­si, DSP’li­si...
AKP’li­si, MHP’li­si...
Ül­ke­le­ri­nin re­fa­hı için kent­le­ri­nin gü­zel­leş­me­si ve ge­liş­me­si için ça­ba gös­te­ren in­san­la­rın bu bi­ri­kim­le­rin­den ya­rar­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne ina­nı­yo­rum. Ve her yer­de kar­şı­laş­tı­ğım bir so­ru­yu tar­tış­ma­ya aç­mak is­ti­yo­rum. “Ge­nel se­çim­de­ki CHP-DSP it­ti­fa­kı ye­rel se­çim­ler­de de olur mu?”
22 Tem­muz’da­ki it­ti­fak de­ğil, se­çim iş­bir­li­ği ol­du. Ben­ce top­lu­mun bek­len­ti­si çok da­ha fark­lıy­dı. Sol­da bir bü­tün­leş­me­den, bir bir­leş­me­den ya­nay­dı. Bu se­çim­ler­de olur mu, ol­maz mı?
Bü­yü­ker­şen’in de­di­ği gi­bi ko­nu ge­nel mer­kez­ler­de tar­tı­şı­la­cak ve bir ka­ra­ra bağ­la­na­cak.
Ama 1994’te­ki İs­tan­bul’da­ki se­çim ya­rı­şı­nın Tür­ki­ye’nin si­ya­si ha­ri­ta­sı­nı na­sıl de­ğiş­tir­di­ği çok açık or­ta­da... Ha­tır­lat­mak is­te­dim.