Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ana­ya­sa Mah­ke­me­si’nin ka­ra­rı ka­pat­ma yö­nün­de ol­say­dı si­ya­si­ler yaz, sı­cak din­le­me­den so­kak­la­ra dö­kü­le­cek­ti.
Si­ya­se­te şim­di­lik yaz mo­la­sı ve­ril­di. Ra­ma­zan’dan son­ra ku­lis­ler hız­la­na­cak, yi­ne po­li­tik gün­dem­le ya­tıp kal­ka­ca­ğız.
Gö­re­cek­si­niz, se­çim be­le­di­ye­ler­de ol­ma­sı­na rağ­men Tür­ki­ye’nin gün­de­mi­ni tar­tı­şa­ca­ğız.
Aday­lar, pro­je­ler de­ğil; li­der­ler, par­ti­ler ön pla­na çı­ka­cak.
Ne ya­zık ki; bu de­ğiş­mi­yor, kent­le­ri­miz ge­le­ce­ği ko­nuş­mak ye­ri­ne gün­de­lik prob­lem­ler­le uğ­ra­şıp du­ru­yor.
Si­ze şu de­ta­yı ha­tır­lat­mak is­ti­yo­rum.
Ge­liş­me­ler öy­le gös­te­ri­yor ki, 2009 Mart’ın­dan son­ra da bol­ca si­ya­set ko­nuş­ma­ya de­vam ede­ce­ğiz.
Ne­den mi?
Çün­kü al­ter­na­tif ara­yış­la­rı gi­de­rek Tür­ki­ye’nin gün­de­mi­ne otu­ru­yor.
Ba­şa­rı­lı olur ya da ol­maz ama Ana­do­lu’nun ge­ne­lin­de bu ara­yış­lar sü­rü­yor.
Es­ki Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı ve Ye­ni Olu­şum Ha­re­ke­ti li­de­ri Ab­dül­la­tif Şe­ner, par­ti­si­ni 2009 yı­lın­da ku­ra­ca­ğı­nı ve ye­rel se­çim­le­re gir­me­ye­ce­ği­ni açık­la­dı. Par­ti­leş­me ça­lış­ma­la­rı­nın bit­me­me­si ve se­çim­le­re kı­sa bir sü­re kal­ma­sı Şe­ner’e ge­ri adım at­tır­mı­şa ben­zi­yor.
Şe­ner’in şu söz­le­ri üs­lu­bu­nun sert­le­şe­ce­ği­ni gös­te­ri­yor.
“Di­ğer ku­rul­muş par­ti­le­re ben­ze­mek is­te­mi­yo­rum. Bu yüz­den ani çı­kış­lar ya­pıp, par­ti­yi ku­rup da ye­rel se­çim­le­re gir­me­yi dü­şün­mü­yo­rum. As­lın­da ye­rel se­çim­le­re gi­rip de İs­tan­bul’dan baş­la­yıp bun­la­rın fi­ya­ka­sı­nı boz­mak ge­rek ama ge­rek yok. Mil­let­ve­ki­li se­çim­le­ri­ne gir­mek için teş­ki­lat ha­zır­lı­ğın­da­yız. Na­sip olur­sa 2009 Ni­san’da par­ti­mi­zi kur­muş ola­ca­ğız. Hal­kı­mız ha­re­ke­ti­mi­zi be­nim­se­di. Mil­le­ti­mi­ze doğ­ru­la­rı an­lat­mak için yo­la çık­tık. Tak­dir mil­le­tin­dir. Ama öy­le gö­rü­nü­yor ki, ik­ti­da­rın ece­li ben­den ola­cak.”
* * *
İd­di­alı söz­ler de­ğil mi?
Bir di­ğer ge­liş­me ise uzun za­man­dır Ja­pon Mo­de­li’ni or­ta­ya atan es­ki baş­ba­kan­lar­dan Me­sut Yıl­maz...
Yıl­maz’ı ya­kın­dan ta­nı­yan­lar uzun za­man­dır de­vam eden ses­siz­li­ği­nin bir şe­kil­de so­na ere­ce­ği­ni ve ye­ni­den yol­la­ra dü­şe­ce­ği­ni çok iyi biliyor. Bu olu­şu­mun da ha­re­ke­te geç­me­si için Ra­ma­zan’ın bit­me­si bek­le­ne­cek. Ba­zı­la­rı bu­nu bir fan­ta­zi ola­rak gö­rü­yor.
Ja­pon Mo­de­li “güç­lü li­der­lik ge­rek­tir­me­yen, yel­pa­ze­si ge­niş, uz­laş­ma­cı” bir par­ti ola­rak an­la­tı­la­bi­lir.
Tür­ki­ye’nin her za­man­kin­den da­ha faz­la uz­laş­ma­ya da­ya­lı, ke­sin hat­la­rı­nı ken­di­ni mil­li­yet­çi, sağ­cı, sol­cu gö­ren de­ğil, bü­tün bun­la­rı bir­leş­ti­ren ye­ni bir par­ti­ye ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu dü­şü­nen­le­rin sa­yı­sı hiç de az de­ğil. Ja­pon­ya’da ol­du­ğu gi­bi bu eği­lim­le­ri tem­sil eden in­san­la­rın uz­laş­ma­sı­na da­ya­lı ye­ni bir par­ti ya­pı­sı ya­rat­mak çö­züm ola­bi­lir mi?
Ya­ni par­ti içe­ri­sin­de ay­rı ay­rı grup­lar ola­cak. Bu grup­la­rın tem­sil­ci­le­ri ola­cak, par­ti­nin mer­kez yö­ne­ti­min­de uz­laş­ma­ya da­ya­lı ye­ni bir par­ti ya­pı­sı oluş­tu­ru­la­cak.
Siz­ce zor mu?
Li­der sul­ta­sı­na alış­mış, ön se­çi­mi ut­muş, par­ti içi de­mok­ra­si­yi ra­fa kal­dır­mış bir si­ya­si dü­zen­de bun­la­rı ko­nuş­mak fan­ta­zi mi­dir? Ben da­ha çok ge­le­cek­le il­gi­li­yim.
Ge­le­ce­ğin Tür­ki­yesi için böy­le bir mo­de­lin ya­rar­lı ola­ca­ğı­na ina­nı­yor, ka­mu­oyu des­te­ği bu­lu­nu­yor­sa adı­nı is­ter Ja­pon Mo­de­li de­yin, Tür­ki­ye’nin Ye­ni Ha­re­ke­ti fark eder mi?
Si­ya­se­te küs­müş in­san­la­rı ye­ni­den ça­ğır­mak ka­dar po­li­ti­ka yap­ma he­ve­sin­de olan ama bu­gü­ne ka­dar hep en­gel­len­miş ki­şi­le­rin de bu ha­re­ket­te ye al­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum.
Pe­ki bu ara­yış­lar tu­tar mı? Si­ya­set bu he­sap­lar üze­ri­ne ya­pıl­maz.
Tu­tar ya da tut­ma­ma­sın­dan da­ha çok bu­gü­nün ger­çek­le­rin­den ve ih­ti­yaç­la­rın­dan yo­la çık­mak ge­re­kir.
Tür­ki­ye al­ter­na­tif­siz ka­la­maz, kal­ma­ma­lı...
Sağ­lık­lı bir de­mok­ra­si için ik­ti­dar­la­rın gü­cü ka­dar mu­ha­le­fe­tin de gü­cü önem­li­dir.
Mu­ha­le­fet güç­len­dik­çe hü­kü­met­ler de ken­di­le­ri­ne çe­kidü­zen ve­re­cek­tir.
Bu da de­mok­ra­si­mi­zin ol­gu­laş­ma­sı­na ne­den ola­cak­tır. Ben bu ha­re­ket­le­ri sa­bır­sız­lık­la bek­li­yo­rum.