Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

FUTBOL Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, sabahtan aradı. “Doğrusunu yazmışsın” dedi ve ilave etti.
“Türkiye, Euro 2016’ya talip. Almak için elimizden geleni yapacağız. Aldığımız takdirde maç programına İzmir’i de alacağız. Daha önce söylediğim gibi UEFA’nın kriterleri var, buna uymak zorundayız.
Elbette İzmir’in de modern bir stat yapması lazım. Ama bunlardan daha önemlisi yazdığın gibi sadece UEFA için değil, İzmir’in futbol geleceği için de daha iyi bir stat tasarlamalıyız...”
Özgener, dün büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya geldi.
Teknik ekibi başkanlara dünya futbolunun bugünkü durumu ve geleceğiyle ilgili çok ayrıntılı bilgiler verdi.
Neler söyledi?
“Yurtdışından üç ayrı firmayla görüşmeler yaptık. Bu firmalar yeni futbol anlayışına ve seyircisine uygun statlar yapıyor. Dünyada uygulanan bazı modeller var ve örnek statlar... Türkiye’ye en uygun olanları hayata geçirmeliyiz. Değişen futbol mantığını şehirlerimize yerleştirmeliyiz. Modern tesislere kavuşmalıyız. Belediye başkanlarımız kendilerine uygun modelleri seçsinler. Futbol Federasyonu olarak biz başkanlarımıza yol gösterici olacağız.”
Peki bu süreç nasıl işleyecek?
Mahmut Özgener‘in kafasındaki plan şöyle...
Başkanlar bilgilendirildikten sonra federasyon yetkilileri sürekli temas halinde olacak. Teknik bilgi konusunda ihtiyaçlara her zaman cevap verecekler.
Ardından başkanların katılacağı bir yurtdışı gezisi düzenlenecek.
Özgener, şunları söylüyor:
“Almanya’da statlar yenileniyor. Münih çok güzel bir tesise sahip. Başkanlarımızı Münih’e götürebiliriz. Ya da Londra... İngiltere’de de statlar söylediğim bu yeni futbol anlayışına uygun yeniden yapılıyor. Modernize ediliyor ya da yeniden yapılıyor. Başkanlarımız arzu ederlerse hem Münih’e hem de Londra’ya götürebiliriz. Bunu vakit kaybetmeden, en kısa sürede yapacağız...”
* * *
Çok sık yazıyorum.
Spor artık sadece spor değil.
Özellikle futbol endüstrisinde her yıl milyarlarca dolar dönüyor. Sadece olaya futbol olarak bakmamak gerekir. Futbol giderek bir turizm hareketine dönüşüyor. Eğlence ve perakende sektörünü de unutmamak gerekiyor.
Mahmut Özgener de bunu hatırlatıyor:
“Futbol değişti. Statlar da değişti. Bunu Türkiye’de çok önceden fark eden kulüplerimiz oldu. Fenerbahçe stadını yeniledi, bu sayede kalıcı gelirler yakaladı. Galatasaray bir hamle yaptı. Beşiktaş’ın planları var. Bunlar önemli gelişmeler... İzmir’in de bunu yapması lazım. Bakın statlar artık maça gidilen yerler olmaktan çıktı. Maça son 10 dakika önce seyirci giriyor. Çünkü statlar öyle dizayn ediliyor ki; seyirci alışverişini yapıyor, yemeğini yiyor, kahvesini içiyor. Maç saatinde de kolaylıkla stada giriyor. Biz böyle bir modeli öneriyoruz.”
Yeni bir yer mi, yoksa İzmir’de bazı sivil toplum liderlerinin önerdiği gibi Atatürk Stadı’nın yeniden yapılması mı daha doğru olur?
Özgener, bu sorumu da şöyle yanıtladı:
“Atatürk bir olimpiyat stadı... Türkiye’de iki olimpiyat stadı var. Biri İzmir’de, diğeri İstanbul’da. O yüzden devlet bu tesislerin korunmasını isteyecektir. Seyrantepe modeli güzel bir model ancak Atatürk’ün yerine yeni bir proje ortaya atıldığında doğal olarak devlet yine bir olimpiyat stadı isteyecektir. Kimse bir şey diyemez. Doğrudur, haklıdır. Atatürk’ü istediğimiz koşullara çevirmemiz neredeyse imkansız. O yüzden İzmir’in yeni bir yer bulması gerekir. Bizim federasyon olarak önerimiz budur...”
* * *
Değerli dostumuzun bir uyarısı daha var.
O da çok önemli ve İzmir kamuoyunun bunu çok iyi yorumlaması gerekiyor.
Özgener diyor ki:
“Kimse sırtını Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na dayamasın. Kocaoğlu’nu İzmir yalnız bırakmasın. Spor artık çok önemli bir endüstri ve kentlerin geleceğinde çok önemli bir yeri var.
O yüzden spordaki başarı için sadece Aziz Bey’in çabası yetmez. İzmirliler, tüm kurumlarıyla Aziz Bey’in yanında olmalıdır. Kulüplerimiz artık gelir getirici projeleri hayata geçirmelidir. Dünya futbolunun nereye gittiğini iyi analiz etmeliler...”
Özgener‘in yorumları böyle...
Bence de çok haklı.
Çünkü takımlarımızın yönetimi sadece kulüp başkanlarının işi olmaktan çıktı. Bu görev tüm İzmir’indir.