Deniz Sipahi

Deniz Sipahi

dsipahi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TÜRKİYE Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener‘in geçen gün çok önemli bir çıkışı oldu.
“UEFA’ya sunulan adaylık dosyasında İzmir yeni stat yapma koşuluyla yer aldı. Mevcut tesislerle bu iş olmaz. Yeni stat yapılmazsa üzülerek de olsa İzmir’i programdan çıkarmak zorunda kalırız...”
Dünya Kupası’ndan sonra en önemli futbol organizasyonu olan ve tarihinde ilk kez 24 takımla düzenlenmesi planlanan Euro 2016’ya Türkiye de talip... Turnuvanın Türkiye’de olması halinde de maçların İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Konya ve Antalya’da yapılması planlanıyor.
Maçların İzmir’de yapılabilmesi için bazı şartlar var. O şartları bugün yerine getirmemiz mümkün değil.
Değerli dostumuz Özgener‘in başkanlığı İzmir ve Ege futbolu için bir şans... Çok uzun zamandır dile getirdiğim bir konuyu; Özgener de açıkça söylüyor. Ben İzmir’in Süper Lig’de bir takımının olmamasını büyük eksiklik olarak yorumluyorum.
Belki kulüplerimiz bu süreçte iyi yönetilemedi, belki İzmirliler başlangıçta Süper Lig’i bir eksiklik olarak görmedi.
Neden ne olursa olsun; listenin en başına İzmir’deki mevcut statları koymamız gerekiyor.
Ne Atatürk, ne Alsancak statları bir futbol mabedi değil.
Fenerbahçe 2000’lerin başında 20 milyon dolarlık bütçeleri konuşurken; şimdi 350 milyon dolarları telaffuz ediyor.
Galatasaray göreceksiniz; Seyrantepe’den sonra büyük bir çıkış yakalayacak.
Kayseri’nin kendisine yakışan yeni bir stadı var.
Konya 35 bin kişilik modern bir tesis yapıyor. Antalya’nınki devam ediyor.  Diyarbakır başlıyor; Rize’ninki devam ediyor. Trabzon baştan aşağıya yenilendi. Başbakan’ın Bursa’ya stat sözü var. Önümüzdeki günlerde start alacak. İzmir de başarıyı yakalamak istiyorsa mutlaka kendisine bir futbol mabedi yaratmak zorunda.
Mahmut Özgener, yıllarca İzmir futboluna yönetici olarak hizmet olarak değil; bu sefer Futbol Federasyon Başkanı olarak bu gerçeği dile getiriyor.
Ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu‘nun seçim öncesindeki stat yapma sözünü hatırlatıyor.


Kocaoğlu sözünü tutar
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ikinci dönemine yatırımları planlayarak başladı. İlk iki ay bürokrasi kadrosuyla projeleri tartıştı; ardından düğmeye bastı. Yakından biliyorum; bir iki haftadır da Ankara’yla diyaloglarını arttırdı ve büyük yatırımlarla ilgili hükümetle yakın temasa geçti. Önümüzdeki günler büyükşehirde çok daha hareketli geçecek. Bu konulardan biri de stat yatırımı...
Mahmut Özgener‘in de hatırlattığı gibi Kocaoğlu seçim öncesinde bir söz vermişti.
Tanıdığım Kocaoğlu, bu sözünü tutar; tutmakla kalmaz İzmir kulüplerinin gelecek planlarının belirlenmesinde de en büyük desteği verir. Spor artık ülkelerin, kentlerin tanıtımında itici bir güç. Sportif başarılardan da sadece kulüp başkanları sorumlu değil. Belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum örgütlerinin başkanları ve elbette o kentte yaşayan herkesin ortak bir sorumluluğu var. Aziz Kocaoğlu da bu gerçeğin bilincinde.


Çelebi’nin önerisini de unutmamalı
İZMİR’İN eski bakanlarından Işın Çelebi’yle stat konusunu sürekli konuşuyoruz. Çelebi, Galatasaray’ın Seyrantepe’den sorumlu yönetim kurulu üyesi... Çelebi diyor ki. “Atatürk, Alsancak, Karşıyaka Statları’nın imkanları değerlendirilerek yeni gelir kaynakları yaratalım. Statlar artık sadece spor karşılaşmalarının yapıldığı alanlar değil. İyi planlanırsa üç, dört yılda çok olumlu sonuçlar alabiliriz. Spor kulüplerine sahip çıkmak İzmirlilerin ortak görevidir...”
Çelebi‘nin Seyrantepe tecrübesinden yararlanmalıyız.

Atatürk Stadı’nı yenileyelim...İZMİR Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’la “Nasıl bir stat?” konusunu konuştuk. Şöyle dedi... “Bu işte Büyükşehir’in öncülüğü gerekir. Aziz Bey, bizden de öneri bekler ve yardımımızı isterse elimizden geleni yaparız. Arsa üretmek artık çok kolay değil. Kaldı ki; bulacağınız arsalar kentin dışında olacaktır. Kent merkezlerinde olan statlar daha doğru çözümdür. Atatürk Stadı, Akdeniz Oyunları için yapılmıştı. O yüzden seyirciden kopuktur. Bu problemi çözebiliriz. Kot farkını ortadan kaldırabilir; seyirciyi yakınlaştırabiliriz. Yani Atatürk çok farklı olabilir. Atatürk’ün mevcut alanında da çok farklı tesisleri hayata geçirmek mümkün.”
İzmir için en doğru modeli bulmalı ve hayata geçirmeliyiz.