Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhur İttifakı İzmir’in ardından ikinci ortak mitingini başkentte yaptı. Ankara’nın en büyük miting alanı AKM-Hipodrom’a başkentin 25 ilçesinden her iki partinin de seçmenleri gelmişti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, mitinge 450 bin kişinin katıldığını açıkladı. Katılımın yüksek olacağı önceden hesaplanmıştı. Miting alanında sahneyi tam olarak göremeyecekler için, alanın birçok yerine vinçlere bağlı ekranlar yerleştirilmişti. Ayrıca yan yana sıralanan vinçler, miting alanını çeşitli pankartlarla çepe çevre sarıyor, her iki partinin de mesajlarına vurgu yapıyordu.

Haberin Devamı

Millet İttifakı’nın Balıkesir’deki ortak mitinginde her iki partinin kendi kimliğini, rengini bir ölçüde korumaya çalıştığını, belli noktalarda ortaklaştığını gözlemlemiştim. Cumhur İttifakı ise, adeta birlikte ayrı bir kimlik inşa ediyor. Oluşturulan sahne, seçilen mesajlardaki ortak vurgular bunu hissettiriyor. İki liderin

İttifak kültürü oluşurken: Şarkısı olan ittifak
birlikte fotoğrafının yer aldığı sahnenin bir tarafında MHP’nin sloganı “Ankara ehline emanet”, diğer tarafında da AK Parti’nin, “Belediye işi gönül işi” yer alıyor. Ancak kırmızı rengin hakim olduğu sahne de, mitinge katılanların ellerindeki Türk bayrakları ve Cumhur İttifakı yazılı bayraklar da her iki partinin tekil kimliklerinin ötesinde bir ortaklığa vurgu yapıyor. Miting alanında dağıtılan şapkalar da sadece beyaz.

Miting alanına girerken, her iki partinin kadınlı erkekli gençleri, metrelerce Türk bayrağını taşıyordu. AK Partililerin Rabia’sı, MHP’lilerin bozkurt işareti birbirine karışıyordu birçok yerde. Eskiden karşı karşıya geldiklerinde bir kavgaya sebep olacağını düşünebileceğiniz semboller bugün miting alanlarında yan yana geliyor. Bahçeli konuşurken bozkurt işareti yapan ellere, Rabia’nın sembolü olan eller de karışıyor. Tıpkı 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi ortak şarkısı bile olan bir ittifak bu.

Bu ittifakın mesajlarında da daha çok ortaklık dikkat çekiyor. Ankara mitinginin öne çıkan başlıkları rakip aday Mansur Yavaş’a eleştiri, seçmeni sandığa gitmeye teşvik ve ittifakın uzun soluklu olacağı vurgusuydu. İki lider de özellikle kararsız seçmene seslendi. MHP lideri, “Kime oy vereceğim belli değil, kararsızım diyen her kardeşime çağrım, gelin Türkiye’nin yükselişi için Cumhur İttifakı’nda buluşalım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mesajı, “Aman ha sandığa gitmemek diye bir şey söz konusu değil. Toplayacağız herkesi sandığa götüreceğiz” sözleriyle sürdürdü.