Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2019 martında yapılacak yerel seçimde yeni aşama ittifakların netleşmesi ve adayların resmen ilanı. MHP aday ilanı sürecini ilk başlatan parti oldu. AK Parti ile ittifak görüşmeleri başlamadan önce elindeki iki büyükşehir ve iki ilçede adaylarını açıklayarak adeta ‘buralar benim’ mesajı verdi. Kulislerde ‘MHP ön aldı’ yorumu yapıldı. İstanbul’da aday çıkarmayacağını açıklaması, AK Parti tarafından ‘nezaket’ olarak tanımlandı ama ittifak görüşmelerinin başlaması için acele de edilmedi. Son olarak CHP’nin elindeki Aydın’da da adayını ilan eden MHP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘aday göstermemeyi tabanıma nasıl anlatırım’ sözünden sonra, İstanbul hariç her yerde aday çıkaracağını duyurdu. Kulislerde, eğer Erdoğan o sözü sarfetmemiş olsaydı, MHP’nin Ankara’da da aday çıkarmayacağını açıklamaya hazırlandığı konuşuluyor. Bazı MHP kaynakları, bu iddianın doğru olmadığını, başından bu yana sadece İstanbul için bunun geçerli olduğunu söylüyor. Sonuçta, MHP de aday ilanını şimdilik durdurdu.

Haberin Devamı

CHP ve İYİ Parti cephesi

CHP’de aday adaylığı başvurusu yapanlar da meydana çıkmaya başladı. CHP, zaten bu hafta adaylığını netleştirdiği, tamamı ilçe ve belde belediyeleri olmak üzere 100’ün üzerinde ismi Parti Meclisi toplantısından sonra açıklayacak. İYİ Parti’nin kampanya başlangıcını yapacağı 27 Ekim’de bir kaç adayını ilan edebileceği belirtiliyor. İYİ Parti, MHP’nin elindeki Manisa ve Mersin’i yüzde 100 alacağı iddiasını ortaya koydu. Bazı illerde mart seçiminde MHP tarafından aday gösterilmeyeceği netleşen belediye başkanlarıyla görüşmelerin yapıldığı, hatta anlaşıldığı da biliniyor. Ama aşağıda anlatacağımız gerekçe ile açıklanmıyor. Bu arada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “İşbirliği olursa Ankara bizimdir” ve “Mansur (Yavaş) Bey’le ilgili olarak partimizi tercih etmesini çok isterim. Çok da sevdiğimiz bir arkadaşımızdır. Arkadaşlarımız görüşüyor kendileriyle. Biraz beklemeyi düşünüyor” sözleri CHP’de de, Ankara’da da CHP’ye mesaj olarak yorumlandı. CHP kaynakları, “Meral Hanım, Devlet Bey’in AK Parti’ye verdiği gibi bize mesaj veriyor” diyor. Bu arada CHP’de Mansur Yavaş konusunda iki ayrı görüş var. Parti örgütü Yavaş’ın adaylığına karşı çıkarken, yönetim şimdiye kadar açık kapı bırakmayı tercih etti.

Haberin Devamı

AK Parti’de ise bazı iller için kulislerde dolaşan isimler olsa da daha çok ser verip sır vermeme devam ediyor. Bunda iki başlık gerekçe olarak gösteriliyor. Birincisi MHP ile ittifak görüşmelerinin sürmesi. İkincisi ise isimler konusunda herkesi dinleyip sonunda son sözü söyleyecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aklından geçen siyasi hesapların da tam olarak kestirilememesi. Bazı yerlerde adaylığı hiç düşünmeyen isimlerin ‘görevlendirilebileceği’, bazı yerlerde ise adaylığına kesin gözüyle bakılanların kenara alınabileceği konuşuluyor.

Büyükşehirlerde ince hesap var

Her ne kadar Yüksek Seçim Kurulu’nun henüz seçim takvimini ilan etmemiş olmasının etkisi olsa da partilerin büyükşehirlerde, büyükşehirler içinde de özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’de kürsüye çıkaracakları isimler konusunda ağırdan almasının asıl nedeni birbirlerinin manevralarına bakması. “Herkes birbirini tartıyor” diyor bir kaynak ve bunu şöyle açıklıyor:

Haberin Devamı

“Tüm partiler açık ya da örtülü ittifakların netleşmesini bekliyor. Çünkü buna göre alternatifli isimler üzerinden hesaplar, analizler tekrar yapılacak”.

An itibariyle bazı şehirlerde aynı adayı portföyüne alan birden fazla parti var. Mesela Ankara’da. Mesela Manisa’da. Bunun yanında bazı illerde partilerin ortak adayı gösterilmek için çaba harcayan, böylece açık ara farkla seçileceğini hesaplayan adaylar var. Örtülü ya da tabanda ittifakın, nasıl ifade edilirse edilsin, sonuç üretmesi için de bakılması gereken kent dengeleri, beklentileri var. Yani büyükşehirlerde ince bir hesap var.