Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye AB’ye Kosova formülü önerebilir

Türkiye, vatandaşlarının vizesiz Avrupa seyahati için görüşmelerini sürdürürken, yerine getirilmesi gereken altı kriterden biri için Kosova modelini gündeme taşıyabilir...

Brüksel

Türkiye, son dönemde Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini yeniden ivme kazandırma gayretinde. Türkiye bir yandan 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde yer alan vize serbestisi kapsamında yerine getirmesi gereken 72 kriterden geriye kalan altısı üzerinde çalışırken, bir yandan da AB ile görüşmelerini sürdürüyor.

AB Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlık İşlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Brüksel’de bir araya geldiği gazetecilere, “Vize serbestisi konusunda pozitif sinyaller var” dedi. Altı kriterden birinde daha, Europol ile yapılması gereken anlaşmada, Türkiye’nin önüne yine Güney Kıbrıs Rum Kesimi engeli çıkabilir. Adli iş birliği anlaşması olarak da anılan kritere göre, Türkiye’nin tüm üye ülkelerle adli iş birliği yapması gerekiyor. Buna ilişkin müzakereler bugün başlayacak. Ancak burada Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin vetosunun gündeme gelebileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

‘İrade varsa yol vardır’

Brüksel’de gazetecilerle bir araya gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı’ya göre, böyle bir engel çıkması halinde bunu aşmanın yolu Kosova modeli olabilir.

AB’nin beş üyesi, hali hazırda Birlik ile üyelik müzakerelerini sürdüren Kosova’yı tanımıyor. Europol ile yapılması gereken adli işbirliği konusunda Kosova için üretilen formül, bu çerçevede özel bir temsilci atanması oldu. Bu temsilci, adli konularda ihtiyaç olması halinde bu ülkelerle Kosova arasındaki iş birliğini sağlıyor ve suçlu iade işlemleri onun üzerinden yürütülüyor. Türkiye için de aynı yöntemin uygulanabileceğini belirten Bakan Yardımcısı Kaymakçı, “İrade varsa, bir yol vardır” dedi.

Bu formülün Türkiye için işlerlik kazanabilmesi için AB Komisyonu tarafından desteklenmesi ve üye ülkeler tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.

KALAN ALTI KRİTER

Türkiye’ye göre, 72 kriterden geriye altısı kaldı. Brüksel’de ise tüm yetkililerin yedi kriterden bahsetmesi dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, bu farklılık en son hazırlanan raporun güncellenmemiş olmasından ve orada kriter sayısının yedi olarak sayılmış olmasından kaynaklanıyor. İşte o kriterler:

- Kişisel verilerin korunması

- Europol ile adli iş birliği anlaşması

- Yolsuzlukların önlenmesi

- Terör tanımının değiştirilmesi

- Geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesi

- Biyometrik pasaport uygulaması.