Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

AKDENİZ DİYETİ DOĞAYI DA BESLİYOR
Akdeniz diyetini daha önce de sıkça duyduğunuzu tahmin ediyorum. Evet bilimsel çalışmalara göre son derece güvenilir ve sağlıklı olduğu düşünülen bir beslenme planı Akdeniz diyeti...
Temeli aslında 1690’lı yıllara dayanıyor, oldukça eski... Bu nedenle birçok bilimsel çalışma yapılmasına olanak tanımış. Yapılan araştırmalar, Akdeniz diyetinin kilo kaybını desteklemesinin yanı sıra sağlık faydalarını da ortaya koymuştur. Akdeniz diyetinin kalp krizi, felç, tip 2 diyabet ve erken ölümü önlemeye yardımcı olabileceğini biliyoruz. Beyin sağlığını koruduğu üzerine de faydaları var.
Çalışmalar, bu diyete uyan bireylerin, beyin fonksiyonlarındaki bozulmaların daha az olabileceğini gösteriyor. Ayrıca Akdeniz diyetine uyum artıkça, beyin fonksiyonları daha da artıyor.
Bunun yanı sıra bir çalışma, diyete bağlı kalarak sağlıklı beslenmenin siz yaşlanırken beyninizi koruyabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar balık, meyve-sebze, tahıllar ve zeytinyağıyla beslenen 65 yaşının üzerindeki insanların, benzeri yaştaki ama Akdeniz diyetiyle beslenmeyenlerden daha büyük beyin hacmine sahip olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Hangi besinleri içeriyor?
Akdeniz diyetinde hangi besinler tüketiliyor derseniz, şöyle özetleyebilirim. Bu diyetin temelini, sebze-meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler, kurubaklagiller, baharatlar ve deniz ürünleri oluşturuyor. Elbette akla ilk gelen besinlerden biri de sızma zeytinyağı. Bu diyette hayvansal kaynaklı besinler daha sınırlı öneriliyor. Yumurta, peynir, yoğurt ve tavuk eti sınırlı olarak tüketiliyor. Kırmızı et ise nadir…
Akdeniz diyetinin yasakları var mı? Elbette var, şeker ve şeker içeren besinleri işlenmiş et ve işlenmiş besinler önerilmiyor.

Çevreyi destekliyor…
Karbon ayakizi terimini daha önce duydunuz mu? Karbon ayakizi, bir madde veya faaliyet tarafından üretilen sera gazı miktarını tanımlamak için kullanılır. Bir besinin veya bir ürünün karbon ayakizi yükseldikçe, doğaya verdiği zarar ve maliyeti artar. Doğaya maliyeti en yüksek besinler nedir diye baktığımızdaysa, ilk sıralarda kırmızı eti görüyoruz. 40 gram sığır veya kuzu etiyle, 50 adet soğanın aynı miktarda sera gazı emisyonuna sebep olduğunu biliyor musunuz?

AKDENİZ DİYETİ DOĞAYI DA BESLİYOR
Hayvansal kaynaklı besinlerin, özellikle de et tüketiminin doğaya maliyeti çok yüksekken, sebze-meyve ve tahıl kaynaklı beslenmek, doğayı korumaya yardımcı oluyor. Yani aslında sadece besin seçimlerimizle bile doğaya fayda sağlamamız mümkün. Doğaya en az zarar veren diyetse, kırmızı et tüketiminin mimimumda olduğu, sebze-meyve ve tahıla dayalı beslenme düzeni. Yani Akdeniz diyeti…
Geçtiğimiz cuma günü katıldığım Birinci Uluslararası Sürdürülebilir Yaşam Kongresi’nde, de doğayı beslemek için Akdeniz diyetinin önemi vurgulandı. Tam tahıl, sebze-meyve, sert kabuklu kuruyemiş, kurubaklagil ve balıktan zengin bir beslenmenin sağlık faydaları üzerinde duruldu. Çalışmalara göre, bu besinlerin optimal tüketiminde ölüm riski, hipertansiyon, tip 2 diyabet, inme, kalp yetmezliği ve kalp hastalıklarında azalma görülüyor. Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimiyse, ölüm riskinde artışa sebep olabiliyor.