Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Havalar soğumaya başladı, baharla birlikte en çok konuşulan konulardan biri de bağışıklık sistemi oluyor. Bu dönemde kendinizi kışa hazırlamak çok önemli. Peki güçlü bir bağışıklık sisteminin temelinde neler yatıyor?

Bu sistem, çok kompleks bir yapıya sahip. Düzenli uyku, egzersiz ve stres dikkat edilmesi gerekenlerden. Alkol ve sigara kullanımını sınırlamak da önemli adımlardan biri. Elbette beslenme de bu maddeler arasında. Ama sanılanın aksine, bağışıklık sistemini güçgüçlendiren tek ve mucizevi bir besin yok. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulayarak, güçlü bağışıklık sistemine sahip olamazsınız. Çünkü bu durum, alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlı. Yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine, kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZE DİKKAT EDİN

Taze sebze-meyveler

Bazı besinler içerdiği öğelerle bağışıklık sistemini destekleyici etki gösterebilir. Örneğin, greyfurt, portakal ve mandalina gibi meyveler, antioksidan özellikteki C vitamini sayesinde, serbest radikallere karşı savaşır ve enfeksiyonla mücadele etmeye yardımcı olur. Yeterli C vitamini, vücudunuzun soğuk algınlığıyla savaşında hastalığın süresini azaltabilir. Kırmızı biber, maydanoz ve yeşil yapraklı sebzeler de C vitamininden zengindir. C vitamini suda erir ve fazlası idrar yoluyla atılır. ‘Fazla tüketimi, bağışıklık sistemini daha çok güçlendirir’ inancı doğru değildir. Her gün 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketin.

Probiyotikler önemli

Probiyotikler, özellike vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına önem kazanıyor. Doğal olarak fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek-içeceklerde bulunur. Yoğurt, kefir ve lahana turşusu, diyetinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz probiyotiklerdendir.

Omega 3’ü unutmayın

Yağlı balıklar, omega 3 kaynağıdır. Somon, omega 3 ve selenyum açısından zengindir ve güçlü antioksidan E vitaminiyle çalışarak, sinerji gösterir. Bu ikili, sizi hastalıklara duyarlı hale getirebilecek hasar ve stresten korur.

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZE DİKKAT EDİN

Sarımsağı eksik etmeyin

Yemeklere hem lezzet hem de sağlık katan sarımsak için annelerimizin ‘antibiyotik’ demesi, aslında birçok şeyi anlatıyor. Bilimsel açıdan baktığımızda, bu sebze soğuk algınlığı ve gribe yol açan belirtileri önlemeye yardımcı olur. İçerdiği allicin isimli antioksidan, enfeksiyona karşı savaşır. Sarımsağın etkilerinden faydalanabilmek için ezmeniz veya doğramanız gerekir. Soğan ve pırasa gibi besinler de, allium ailesinin üyesidir ve az miktarda allisin içerir.