Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlıklı beslenmenin yanında, sürdürülebilir şekilde beslenmeyle doğayı da korumak mümkün. Bu konunun önemiyle ilgili daha önce sizlere yazmıştım. Geçtiğimiz günlerde Harvard Üniversitesi’nin sitesinde gezinirken,güzel bir makaleye rastladım ve paylaşmak istedim.

Toplumsal olarak beslenme bilinci geliştikçe, tüketiciler süpermarket raflarının ötesine bakıp, yiyeceklerinin nasıl üretildiklerini keşfetmek ister oldular.

Peki, tüm bu yiyecekler sofralarımıza geliyor?

Et, süt ve yumurtalar için temel kaynak olan çiftlik hayvanları üretimini ele alalım. Global brüt domestik tarım üretiminin yüzde 40’ına katkı sağlayan bu alan, dünya suyunun üçte birini kullanmaktadır. “Gezegen üzerinde, çiftlik hayvanları üretimi kadar büyük etkisi olan başka bir insan aktivitesi yoktur” diyen makale, aslında çok önemli bir noktaya değiniyor.

Haberin Devamı

Tabağımıza koyduğumuz yiyeceklerin çevre üzerinde çok önemli etkileri olduğu açıktır. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme, beraber düşünülmesi gerekir. Sürdürülebilir beslenme pratikleri geliştirerek, kendi sağlığımızı iyileştirirken, gezegenimizin sağlığına da olumlu katkıda bulunabiliriz. Aşağıdaki beş öneri, bu konuda destek olmak için güzel bir başlangıç olacaktır.

1 - Bitkisel besinlere öncelik verin

Sağlıklı beslenme tabağı, optimal beslenme için tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerle doldurmanızı önermektedir. Bu aynı zamanda, gezegenimizin de yararınadır. Daha fazla bitkisel kaynaklı gıda içeren bir beslenmeye geçmek, hem
doğal su kaynaklarının kullanımını hem de ağaçların yok edilmesini azaltacaktır. Yani hem kişisel hem de gezegen sağlığımız için tam bir kazan-kazan durumu söz konusudur.

Beslenme için 5 öneri

2 - Et tüketimini azaltın

Yine sağlıklı beslenme tabağına bakacak olursak, kırmızı eti azaltmanın önerildiğini görürüz. Şimdi bu gruba artık ana yemekten ziyade, yan yemek olarak bakmak için bir nedenimiz daha var. Özellikle kırmızı et üretimi, sera gazı emisyonuna en çok sebep olan etmenlerden birisidir. Ayrıca çiftlik hayvanlarını yetiştirmek ve nakliye etmek, bitkilerden daha fazla besin, su, arazi ve enerji gerektirdiği için, çevreye olan yükü de daha fazladır. Hem kendimizin hem de gezegenimizin iyiliği için bitkisel protein kaynakları olan yağlı tohumlar ve kuru baklagillere daha fazla ağırlık vermek, yerinde bir davranış olacaktır.

Haberin Devamı

Beslenme için 5 öneri

3 -Yeni deniz ürünleri

Balık yemek, sağlıklı beslenme için güzel bir seçimdir ama bazı türler fazla avlanma sebebiyle yok olma tehlikesindedir. Bunun dışında, bazı üretim yöntemleri, deniz ya da göl alanları için zarar verici sonuçlara sebep olabilmektedir. Sevdiğiniz balık türleri risk altındaysa, başka yeni türleri deneyebilirsiniz.

4- Yerel üreticiden alışveriş yapın

Yerel pazarlardan ya da yerel çiftliklerden alışveriş yaparsanız, hem taze yetiştirilmiş yerel besinleri bulursunuz, hem de yiyeceğinizi üreten kişilerle tanışma fırsatınız olur. Bu tür tanışmalar, yiyeceklerinizin nasıl üretildiğini, toplandığını ve hatta nasıl pişirilmesi gerektiğini öğrenmeniz açısından güzel bir fırsattır.

5- Farkındalıkla beslenin

Haberin Devamı

Daha fazla sürdürülebilir beslenme için yapabileceğiniz bir diğer şey ise, beslenmenizde farkındalığınızı artırmaktır. Ne yediğinize odaklanmak, geldiği yeri ve bedeninizi nasıl beslediğini düşünmeniz için fırsat yaratacaktır. Buna ek olarak, açlık sinyallerinizi iyi dinleyerek, aslında düşündüğünüz kadar çok yiyeceğe ihtiyacınız olmadığını fark etmeyi öğrenerek, öğünlerinizin miktarını tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Nasıl yediğinize daha fazla dikkat ederek ve büyük resmi görmeye çalışarak, besin tüketiminizi değiştirmeyi, israfı önlemeyi ve de sürdürülebilir besin kaynaklarına yönelmeyi başarmanız mümkündür.

Beslenme için 5 öneri