Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Emziren annelerin en büyük sorunlarından birisi de sütlerinin yetersiz olduğunu düşünmeleridir. Emziren annelerin birçoğu bir yandan doğum sonrası kilolarını vermeye çalışırken bir yandan da bebeklerini yeterince besleyemedikleri endişesini yaşarlar.

Sevgili anneler; doğumdan emzirmeye kadar her şey hormonlarınızın kontrolü altında. Unutmayın ki bu işin çok büyük bir çoğunluğu da psikolojik. Kendinizi sütünüzün geldiğine ve bebeğinize yettiğine inandırın. Bunu bir strese dönüştürmeyin. Emzirme süresinde sakin ve rahat ortamda bebeğinizle bağ kurun. Gece, gündüz bebeğiniz açlık gösterdiği her an bebeğinizi emzirin, bebeğiniz doyduğunda zaten emmeyi bırakacak ve uykuya dalacaktır.

Haberin Devamı

İlk zamanlar bebeğiniz çok küçükken kolay yoruldukları için karnı doymamasına rağmen uyuyakalabilir, bu durumda emzirmeyi tekrar deneyin.Unutmayın ki ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar artar.

Yediğinizi önemseyin

Bu dönemde az öncede söylediğim gibi özel bir zayıflama diyeti yapmanıza gerek yok. Vücudunuz süt salınımı için kalori harcar, bu da doğal yollardan kilo vermenizi sağlayacaktır. Bütün besin gruplarından dengeli bir şekilde aldığınız sağlıklı beslenme programı, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Unutmayın ki anne karnında olmasa bile onu hâlâ siz besliyorsunuz ve yediklerinizin sütünüze etkisi de yüksek. Dengeli beslenmek sütünüzün miktarı ve kalitesi için çok önemli.

- Uyku düzeniniz ilk zamanlar karışsa da gün içinde öğünlerinizi atlamayın.

- Yeterli miktarda protein almak için her gün kahvaltınızda yumurtayı ihmal etmeyin.

- Ana öğünlerde, protein alımı için tavuk/köfte tüketin.

- Haftada en az iki kez balık tüketmeye özen gösterin.

- Ara öğünler ani acıkmalarınızı önler, yapmaya özen gösterin,
ara öğünlerinizde demir içeren kuru meyveler tüketebilirsiniz.

- En iyi kaynağı yağsız kırmızı et ve yumurta olan B12 vitamini de süt verimliliği için çok önemli.

- Her gün en az iki porsiyon süt ve süt ürünlerinin tüketiminin kalsiyumun yeterli alınması ve annenin kemik sağlığı için önemli olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

- Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketin.

- B grubu vitaminlerinin yeterli alımı için tam buğday, bulgur, kinoa ve kuru baklagilleri tercih edebilir, ayrıca salatalarınıza tahıl
ekleyebilirsiniz.

- Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından biriyse fındıktır. Ara öğünlerinizde fındık tüketebilirsiniz.

Su içmeyi unutmayın!

EMZİREN ANNELERE ÖNERİLER

Emziren annenin ve sütünün en büyük destekçisi su… Sütünüzün artmasını sağlayacak en önemli besin maddesinin su olduğunu unutmayın. Her emzirdiğinizde vücudunuzdan doğal olarak bir sıvı çıkışı oluyor ve bunu yerine koymak da yeni süt üretimi için çok büyük önem taşıyor.

Gün içinde 3 litre sıvı almaya özen gösterin, her emzirme seansında 1 bardak su içmekle başlayabilirsiniz. Sıvı ihtiyacınızın bir kısmını bitki çayları, ıhlamur ve süt artıran anne çaylarıyla karşılayabilirsiniz. Ayrıca sıvı kaybının yanında elektrolit dengesini sağlamak için gün içinde 1-2 şişe doğal maden suyu da tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

SÜT ARTIRAN TARİFLER:

EMZİREN ANNELERE ÖNERİLER


Zencefilli sebze çorbası

Malzemeler:

- 3-4 avuç ıspanak (yaklaşık 250 g)
- Yarım demet dereotu
- 1-2 adet havuç
- 1 kereviz ve sapı
- 1 adet soğan
- 5-6 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı bulgur
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Kimyon tohumu
- 1 fındık büyüklüğünde zencefil
- Karabiber

Yapılışı: Bütün malzemeler iyice yıkandıktan sonra zeytinyağıyla kavrulur. Daha sonra su ilave edilerek pişirilir, baharatlar ve bulgur eklenir. Sebzeler iyice piştikten sonra ocaktan alınır ve blenderdan geçirilir. Dilerseniz limon sıkarak tüketebilirsiniz.

Hoşaf

Malzemeler:
- 1,5 litre su
- 1 kuru incir
- 3 kuru kayısı
- 3 kuru erik
- 5-6 tane karanfil
- Taze nane yaprakları
- 3-4 çubuk tarçın
- 1 limon

Yapılışı: Kuru meyveler 4-5 parçaya bölünerek, karanfil ve nane eklendikten sonra 1.5 litre suyla kaynatılır.1 limon suyu sıkılır, isteğe bağlı olarak
1 yemek kaşığı bal eklenebilir. Sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.