Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kalsiyuma sadece kemikler ihtiyaç duymaz. Kas, kan, damar, kemik, diş, kalp, sinir gibi vücudun tüm bölgeleri için kalsiyuma ihtiyaç var. Üstelik bu gereksinim ömür boyunca devam ediyor


HAYAT KAYNAĞI KALSiYUM

Kalsiyum, vücudun ihtiyaç duyduğu bir mineral. Asıl görevi, güçlü kemik ve dişler sağlamak. Vücudumuzdaki kalsiyumun yüzde 99’u kemik ve dişlerde. Çok küçük bir kısımsa kan gibi vücut sıvılarında bulunur. Doğru tercihler yaparsanız yiyeceklerle ihtiyacınız olan kalsiyumu alabilirsiniz. Yeterli kalsiyum almazsanız, vücudunuz fonksiyonlarını sağlaması için gerekli olan kalsiyumu kemiklerden sağlar. Bu da kemiklerin zayıflamasına neden olur.

Haberin Devamı

Kemik bankası
Kemikler, iskeletin oluşumunda ve bu sayede kalp, karaciğer gibi temel organların korumasında rol oynuyor. Kemikler canlıdır, büyürler. Bunun için gerekli yakıtı da kalsiyumdan alırlar. Kemikler kalsiyum için banka görevi yapar. Gençken vücudunuz 'kemik yoğunluğunu' artırmak için kalsiyumu 'kemik bankasında' biriktirir. Kemik yoğunluğu, gerekli materyallerin ne kadar birlikte olduğu anlamına geliyor. Yüksek yoğunluklu kemikler, güçlü kemikler demek. Yaşlandıkça bankanın kalsiyum biriktirme kabiliyeti azalır. 30’lu yaşlara gelindiğinde kemikler en yüksek kemik yoğunluğuna ulaşır.

Neden kalsiyum biriktirmeliyiz?
Yeterli kalsiyum biriktirmeyen kişiler, yaşlandıklarında osteoporoz başta olmak üzere birçok hastalık riskiyle karşılaşıyor. Osteoporoz, genellikle yaşlılarda karşılaşılan kemiklerin kırılgan hale gelmesiyle sonuçlanan bir hastalık. Osteoporozlu kişiler bir veya daha çok kırığı olmadan bu hastalığı anlamayabilir. Bu durumda da artık çok geç kalınmıştır.

D vitaminini unutmayın
Kalsiyumun tek başına çalışması mümkün değil. Kalsiyum içeren bir şeyler yiyip içtiğinizde vücudunuz bağırsaklardan kalsiyumu emer. Bunun olabilmesi için de D vitaminine ihtiyaç duyar.

Ne kadar kalsiyuma ihtiyaç var?
Az yağlı veya yağsız süt, yoğurt, peynir, kılçıklarıyla yenebilen hamsi ve sardalya gibi balıklar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru incir, kuru kayısı, fındık başta olmak üzere tüm kuru meyveler, yağlı tohumlar, brokoli, tofu kalsiyum bakımından zengin kaynaklar.

HAYAT KAYNAĞI KALSiYUM


Kalsiyumun işlevleri

* Güçlü kalp atımı
* Kan basıncının kontrolü
* Kasların hareketi
* Kanın pıhtılaşması
* Sinirsel mesajların iletimi için kalsiyuma ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Gençken yeterli kalsiyum almanız, yaşamınızın ileri dönemlerinde sağlıklı kalmanızı ve iyi görünmenizi sağlar. 9-18 yaş arasında kalsiyuma yüksek miktarda ihtiyaç duyulur. Maalesef ülkemizde ve dünyada genç nüfus diyetlerinde yeterli kalsiyum olmadığını görüyoruz.

Kalsiyum hakkında yapılan en yeni araştımanın sonuçları hayli ilginç

* Çocuk ve ergenlerin büyüme oranları karşılaştırıldığında kalsiyum takviyesinin kilo alımı ya da boy artışında anlamlı bir fark yaratacak etkiye sahip olmadığı ortaya çıktı. Çünkü boy uzaması, yeterli beslenme ve aile genetiğiyle ilgili.
* Diyetle fazla kalsiyum alımının kilo kaybı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü.
* Araştırmalara göre, tansiyon için alınan kalsiyum takviyesi, sistolik kan basıncını 2 mm. Hg.’den 4 mm. Hg.’ye kadar azaltıyor.
* Menopoz öncesi kadınlarda fazla kalsiyum alımı, meme kanserine yakalanma riskini düşürüyor.
* Kas ve kemik sağlığı için D vitaminine ek olarak alnına kalsiyum, kadınların bel kemiklerindeki mineral yoğunluğunda az da olsa artış sağlıyor.