Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kalabalıkla daha fazla yemek yenir çünkü sohbet ve özenle hazırlanmış yemekler ev sahibinin ısrarlarıyla birleşince masadan kalkmak mümkün olmaz. Ancak her akşam aynı davranışı sergilemek, beraberinde fazla kiloları getirir


İftar davetlerinde ana yemekler ve tatlı kadar iftariyelikler de tehlikelidir aslında. Çünkü gelenek halini almış bu besinler aslında genel anlamda şarküteri ürünleridir. Sucuk, salam, pastırma, kaymak gibi. Bu ürünler doymuş yağ açısından zengin oldukları için özellikle kalp hastaları için risklidir, üstelik kalori değerleri de çok yüksektir. Bu sebeble miktar konusunda dikkat etmek gerekiyor. İftariyeliklerle oruç açmayı sevenlerin en azından ana yemekte daha az yağ içeren bir mönü seçmeleri dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.
Kalp hastaları, kolesterolü ve kan yağı yüksek olanlar, şeker hastaları ve 60 yaş üzeri olanların şarküteri tüketimini mümkün olduğunca en azda tutmaları gerekiyor. Bu kişiler iftariyelik olarak az yağlı peynir, zeytin, hurma ve kuru meyve tercih ederlerse sağlıklarını tehlikeye atmamış olurlar. Sucuk, salam, sosis içerdikleri ‘nitrit nitrat’ denen maddeler nedeniyle sağlıklı yetişkinlere de önerilmemektedir, ancak sıklığı ayda 1-2 kez olmak kaydıyla tercih edilebilir. Yine de beyaz et hammaddesiyle yapılan ürünler seçilmelidir. Sucuk sevenlere önerimse sucuğu önce 1 -2 dakika kaynayan suda bekletip daha sonra ızgara da pişirmeleri. Bu şekilde hem yağını azaltmış hem de daha yumuşak bir sucuk yemiş olurlar.

İftar tatlısı ne olmalı?
Ramazana özel tatlımız bile var: Güllaç. Sağlıklı beslenme ilkeleri açısından değerlendirildiğinde ramazana en uygun tatlı bence. Güllaç, sütlü, yağ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizlerle besin kalitesi açısından son derece faydalı. Tabii tükettiğiniz miktar, yediğiniz saat ve yeme sıklığınız da önemli. Hamurlu, kremalı veya yağda kızartılmış bir tatlı yerine sütlü tatlıların yenilmesi dengeli beslenme açısından daha uygun. Yemekten iki saat sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Tatlı tüketimini her gün yerine haftada 2 -3 kezle sınırlamak daha dengelidir çünkü basit şeker tüketimini azaltıp yerine lif içeren kompleks karbonhidratlara ağırlık vermek gerekir. Diğer günlerde taze veya kuru meyveler seçilebilir. Böylece az kalori çok vitamin, mineral ve lif alınmış olur. Elma, armut, şeftali, incir veya kayısıyla yapılıp kaymak ilave etmeden ceviz eklenerek tüketmek uygundur. 1 kase sütlü tatlı veya güllaç enerji değeri olarak 1 dilim ekmek, 1 bardak süt, 1 meyveye eşittir.

İFTAR iÇiN ÖRNEK MÖNÜLER

iFTAR MÖNÜLERi



iFTAR MÖNÜLERi