Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Güne kahvaltıyla başlamanın ne kadar önemli olduğunu bildiğinizi biliyorum. Bu konuyla ilgili çoğu kez köşemde de makaleler paylaştım. Bugün de sizlere kahvaltıyla ilgili bilmeniz gereken beş gerçeği hatırlatmak istedim.

1. Kahvaltıyı atlamak kronik hastalıklara sebep olabilir

Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamamak, uzun vadede kilo almanıza, yüksek kolesterol ve kan basıncı sorunlarını yaşamanıza neden olabilir. Bu belirtilerin diyabet ve kronik kalp hastalıklarına da yakalanma riskini artırdığını da unutmayalım. Sağlıklı bir kahvaltı için yüksek yağ ve şeker içeren besinlerden vazgeçin ve protein ve lif içeren seçeneklere yönelin. Amerikan Kalp Derneği’nin geçtiğimiz yıl yayımladığı Harvard Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmada, 16 yıl boyunca 26 bin 902 sağlık çalışanı takip edilmiştir. Sabah kahvaltısı yapmayanlarda kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin düzenli kahvaltı yapanlara göre yüzde 27 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

2. Protein içeren kahvaltılar daha uzun süre tok tutar

Evet doğru duydunuz. Tek başına karbonhidrat içeren bir kahvaltı kısa süre sonra acıkmanıza sebep olabilir. Uluslararası Obezite Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmada, kahvaltıda yüksek protein alan bireylerin eşit kalori alan ama daha az protein alan bireylere oranla öğle yemeğinde yüzde 26 daha az yedikleri görülmüş. Yani, proteinli kahvaltılar tok tutuyor. Yumurta, süt, yoğurt ve peynir en güzel kahvaltı proteinleridir.

3. Sabah egzersizinden önce kahvaltı

Sabahları güne egzersizle başlıyorsanız ve kahvaltı konusunda kafanız karışıksa çözümü çok basit. Eğer hafif ve orta şiddetli bir egzersiz planlıyorsanız ve aç kalmanızı engelleyecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, aç karna yapılan egzersiz daha fazla yağ yakmanıza neden olabilir. Ama yüksek yoğunluklu bir egzersiz yapacaksanız, kas kaybını engellemek için egzersizden önce dengeli bir öğün tüketmeniz şart.

4. Kahvaltı beyin gücünüzü artırır

Beynimiz sadece glikozu kullanır ve sabah uyandığımızda uzun süren açlık sebebiyle kan şekerimiz minimum seviyelerdedir. Yani beynin yakıtı olan glikoza ihtiyacı var diyebiliriz. Sağlıklı bir sabah kahvaltısı hafızanızı, dikkatinizi, odaklanmanızı artırabilir ve iş yerinde veya okulda performansınıza yardımcı olabilir. Üniversite öğrencilerinde yapılan bir çalışmaya göre kahvaltı yapan öğrenciler, kelime hatırlama testlerinde yapmayanlara göre yüzde 22 daha başarılı. Kahvaltı hafızayı artırmak için gerekli nörotransmitter olan asetilkolinin salgılanması için gerekli kan şekeri dengesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca Amerikan Kalp Derneği’nin geçtiğimiz yıl yayımladığı, Harvard Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmada 16 yıl boyunca 26 bin 902 sağlık çalışanı takip edilmiştir. Kahvaltı yapmayanlarda kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin düzenli kahvaltı yapanlara göre, yüzde 27 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

5. Kahvaltı metabolizmayı hızlandırır mı?

Araştırmalar kahvaltının metabolizma hızını artırmasıyla ilgili çok net bir veriye sahip değiller. Bu konuda daha kesin konuşabilmek için insanlar üzerinde yapılan daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ama düzenli öğün yapmak ve güne kahvaltıyla başlamak metabolizmanın düzenli çalışması için çok önemlidir. Ayrıca kahvaltı direkt olarak metabolizmanızı hızlandırmıyor olsa da gün içinde metabolizmanızı hızlandırmanıza ve yağ yakmanıza yardımcı olacak aktiviteler için size enerji verdiği bir gerçektir. Yapılan bir çalışmada kahvaltı yapan bireylerin kahvaltı yapmayanlara göre egzersizle 442 kalori daha fazla yaktığı bulunmuş. Ayrıca 2002 yılında Ulusal Kilo Kontrolü kayıtlarına göre 3 binden fazla insanla yapılan çalışmada kahvaltı yapan bireylerin kilo kontrolü sağlamada daha başarılı olduğu bulunmuş. Yapılan başka bir çalışmada da kahvaltıyı atlayan kadınların gün içinde kalori alımının arttığı bulunmuş.