Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kış aylarında günler yazın olduğu gibi uzun değil ve birçoğumuz hava hâlâ karanlıkken, uyanmak durumunda kalıyoruz. Danışanlarımdan aldığım geri bildirimlere göre, özellikle kış sabahları erken kalkıldığında kahvaltı yapma isteği azalıyor. Bir de buna depresyon ve halsizlik eklenince, kahvaltı yapmak için erken uyanmak çok zorlaşıyor ve genellikle de kazanan uyku oluyor.

KIŞ KAHVALTILARI

Sabah uyandıktan sonra kısa süre içinde bir şeyler yemek, uzun bir uykudan sonra açlığı kırarak metabolizmayı harekete geçirmeye yardımcı olur. Güçlü bir kahvaltıyla gerekli besinleri almanız, öğle yemeğine kadar kendinizi tok hissetmenizi sağlayacaktır. Böylece günün diğer öğünlerinde aşırı besin alımını engellemeye yardımcı de olacaktır.

Haberin Devamı

Sabah, kahvaltılarını atlayanların en sık kullandıkları bahaneler arasında, “Kahvaltı için zamanım yok”, ve “İşe geç kaldığım için yapamıyorum” cümleleri var. Eğer siz de bunlardan birini sık sık kendinize söylüyorsanız, bugünden itibaren hayatınızda yeni bir sayfa açabilirsiniz.

Evden sabah çıkarken yanınızda yolda yiyebileceğiniz bir şeyler bulundurabilirsiniz veya kahvaltınızı geceden hazırlamayı deneyebilirsiniz. Ben de size bugün üç tane hızlı ve pratik kış kahvaltısı seçeneği vermek istedim.

Protein içeren kahvaltılar tok tutar

Tek başına karbonhidrat içeren bir kahvaltı, kısa süre sonra acıkmanıza sebep olabilir. Yapılan çalışmalar, yüksek proteinli kahvaltının, normal kahvaltıyla karşılaştırıldığında, gün içindeki besin alımını azalttığını ve açlığı kontrol etmeyi kolaylaştırdığını gösteriyor. Ayrıca kilo almayı önlemeye de yardımcı oluyor. Uluslararası Obezite Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmada, kahvaltıda yüksek protein alan bireylerin, eşit kalori alan ama daha az proteinle beslenenlere oranla öğle yemeğinde yüzde 26 daha az yedikleri görüldü. Nutrition Journal’da yayımlanan ve 20 genç kız üzerinde yapılan başka bir çalışmaya göre, yüksek proteinli kahvaltı, normal protein içeren bir kahvaltıya göre, öğün sonrası yeme isteğini azaltıyor. Yani, proteinli kahvaltılar tok tutuyor. Yumurta, süt, yoğurt ve peynir en güzel kahvaltı proteinleridir.

Haberin Devamı

KIŞ KAHVALTILARI

Narlı enerjik yoğurt

- 1 kase yoğurt

- 2 yemek kaşığı nar

- 5-6 badem

- Tarçın

- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

İki yemek kaşığı nar, yulaf ezmesi ve bademlerle beraber yoğurtla karıştırılır. Üzerine tarçın ilave edilerek tüketilir.

KIŞ KAHVALTILARI

Armutlu smoothie

- 1 su bardağı süt

- 1 küçük boy armut

- 2 tam ceviz

- 2 yemek kaşığı yulaf

- Tarçın

Armut, badem, yulaf ve tarçın sütle mikserden geçirilir. Dilerseniz içine Hindistan cevizi de ekleyerek, tüketebilirsiniz. Akşamdan hazırlayıp, buzdolabında saklayabilir ve sabah içebilirsiniz.

KIŞ KAHVALTILARI

Yulaflı tok tutan kahvaltı

- 1 su bardağı süt

- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi

- Yarım olgun muz

- Tarçın

- 3-4 badem

Yulaf ezmesi, süt ve muz bir gece önceden kısık ateşte pişirilir, yulaflar şişince ocaktan alınır.

Buzdolabında sakladığınızda, sabaha kadar lapa haline geldiğini göreceksiniz. Badem, tarçın ve Hindistan cevizi ilavesiyle tüketebilirsiniz.