Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

KIŞ KALORİLERİ
Yazın giydiğimiz kıyafetler, gittiğimiz yerler bile kış aylarından farklı oluyor. Yaz aylarında daha ince kıyafetleri ve daha serin yerleri tercih ederken, kışın en kalın giysilerle en sıcak yerleri seçmeye özen gösteriyoruz. Vücudumuzu dışarıdan kış aylarına ve soğuk havaya korunaklı hale getirmeye çalışıyoruz.
Aslında iki mevsimde beslenmemiz de değişiyor. Yazın daha hafif ve genellikle soğuk şeyler tercih ederken, kış aylarında ısınmak için daha çok sıcak ve yüksek
karbonhidratla kalori içeren seçimlere yönelebiliyoruz. Peki kış aylarında en
çok kalorileri nereden alıyoruz?

Leblebi ve boza
KIŞ KALORİLERİ
Leblebi denince, kışın aklınıza ilk olarak boza geliyor biliyorum. Leblebi neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir tokluk hissi verir. 1 avuç (yaklaşık 25-30 gram) 67 kaloridir; ortalama 1 dilim ekmek olarak kabul edebilirsiniz. Peki boza? Boza ülkemizde genel olarak darı irmiği, şeker ve sudan yapılır. Ancak farklı bölgelerde yulaf, buğday ve arpa da kullanılabiliyor. İçindeki aktif mayalar sayesinde probiyotik özellik taşıyor. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamilelere ve vitamin kaynağı olarak sporcular tüketebilirler. Ancak bozanın kalorisi pek masum değil. Bir ufak bardak bozada yaklaşık 350-400 kalori var.

Sıcak içeceklere dikkat!
KIŞ KALORİLERİ
Kış aylarında içinizi ısıtmak için tükettiğiniz sıcak içeceklere dikkat etmelisiniz. Bol balla tatlandırılmış bitki çayları, sıcak çikolata ve salep kış aylarının vazgeçilmezleri arasındadır. Salebin orkide ailesinden bir bitkinin toprak altı yumrularından elde edildiğini biliyor musunuz? Bu yumrular su veya sütle kaynatıldıktan sonra kurutularak, toz haline getiriliyor. Kıvam artırıcı olarak dondurmada ve sahlep olarak karşımıza geliyor. Tabii sütle birleşince protein kaynağı haline geliyor, ancak içindeki şekeri düşündüğümüzde kontrollü tüketmekte fayda var. Çünkü 1 bardak salep, yaklaşık 200-220 kaloridir, bunu yakmak için yaklaşık 45 dakika yürüyüşe ihtiyacınız var. Benzer şeyler sıcak çikolata için de geçerli. Sıcak çikolata, genellikle eritilmiş çikolata veya toz kakao, sıcak süt, su ve şekerle yapılıyor. Çikolata, antioksidan içeriyor. Kakaoda bulunan flavonoidlerin atardamar sağlığı için olumlu etkileri bildiriliyor fakat işin içine şeker girdiğinde dikkat! 1 bardağı ortalama 250 kalori içerebiliyor.

Karbonhidrat içeriği yüksek besinler
KIŞ KALORİLERİ
Kış aylarında canınızın daha çok karbonhidrat içeriği yüksek besinler istediğini fark ettiğiniz oldu mu? Korkmayın yalnız değilsiniz, kış aylarında ‘comfort food’ dediğimiz makarna, pizza ve çikolata gibi karbonhidrat içerikli besinlerin tüketimi artabiliyor. Havanın daha erken kararması, güneşin yerini yağmur, karın alması ve soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk sonucu aşırı yeme ve özellikle de karbonhidrat atakları bu aylarda daha fazla gelişebiliyor. Kış aylarında sosyallik de azalıyor. Akşam evde geçirilen süre arttığında atıştırmalıkların miktarı da artabiliyor.

Kestane sevenler
Kış aylarında kestanenin yeri bir ayrı... Sokaklarda bile kokusu yayılıyor. Kestane, başta nişasta olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli bir karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidrat kaynağı olduğu için ekmek yerine geçen besinler arasındadır. Yaklaşık 3-4 kestane 1 dilim ekmeğe eşittir. B1, B2, B3, B6 gibi B grubu vitaminlerini, kalsiyum, demir, magnezyum ve bakır gibi mineralleri de içerir. Ortalama bir kestane 20 kalori diyebiliriz. Ben öğleden sonra tok tutan ve spor öncesi ara öğün olarak haftada birkaç kez 1 bardak sütle 4-5 kestane yemeyi çok seviyorum.