Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Özenle pişirilen yemekleri reddetmek, saygısızlık gibi algılansa da bu tip ısrarları mazeret olarak kullanıp, bayram kutlamalarının içine kontrolsüzce düşmeyin

Özel günlerde diyetten bahsedilmesini pek doğru bulmuyorum. Tüm ailenin bir araya geldiği özenli sofraların başındayken “Geleneksel yemeklerden vazgeçin, tatlı yemeyin” mesajı zaten kulağa pek gerçekçi gelmiyor. Ancak bayramı ‘yemek yeme şöleni’ haline getirmek de doğru değil. Özellikle de Ramazan boyunca oruç tutanların normal hayata geçerken daha dikkatli olması gerekiyor. Bayramı ve tatili kilo almayacak şekilde geçirmek için dengeli beslenmek ve her çeşit besinden küçük miktarlarda yemek gerekir.

Çocuklara dikkat edin
* Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konu.
* Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız-diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalı. Bu durum, mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur.
* Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar.
* Çocukların sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse, daha doğru bir yol çizmiş olur. Bunun için önce çocuğunuzla oturup konuşun ve ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olabildiğini anlatın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsaade edebileceğinizi söyleyin. Tamamen yasaklamayın. Çünkü bu durum, çocuğunuzun gizli gizli şeker veya çikolata yemesine sebep olabilir.

Büyüklere öneriler
* Sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını artırabilir, dikkat edin. Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın.
* Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin, bol su için. Bayramı sadece yemek yeme eylemi olarak değil, sevdiklerinizi görmek, onları dinlemek ve sevginizi anlatmak için bir fırsat olarak değerlendirin.
* Ana yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama ve haşlama yöntemlerini kullanın. Yağlı etlerden uzak durun ve kızartmayı tercih etmeyin.
* Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edin. Günde ortalama iki litre sıvı tüketmeyi de unutmayın. Çay ve kahveyi ölçülü miktarda ve şekersiz için.
* Bayram ziyaretlerine yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.

Haberin Devamı

ŞEKER DETOKSUNA HAZIRLANIN

Haberin Devamı

Ramazan süresince ve bayramda şeker limitlerinizi aşacak kadar yediyseniz şimdi bedeninizin şekerden arınması için ona yardım edebilirsiniz. Bu detoks genel olarak üç hafta boyunca şeker ve içeriğinde şeker bulunan tüm yiyeceklerden uzak durmayı
hedefliyor.

Şeker bağımlılığı gerçek mi?
“Tatlı yemeden duramam” diyorsunuz, peki gerçekten şeker bağımlısı mısınız? Aslında cevap biraz karmaşık. Araştırmacılar, şekerin beyinde mutluluk hormonlarını harekete geçirdiğini düşünüyor. Şeker, beynimizdeki tüm hücrelerin yakıtı. Laboratuvar çalışmalarında, şekerli besinlerin beyinde yaratmış olduğu aktivitenin benzerinin ilaç bağımlılarında da görüldüğü ve bunun daha çok kadınlarda yaşandığı bildiriliyor. Diğer taraftan sürekli şekerli gıdalar ve tatlı yemek, insülün hormonunu uyarıyor. Bu yüzden de kısır döngü halinde yeme atakları
oluşuyor.

Aslında zannettiğimiz kadar şekere ihtiyacımız yok. Eğer şekeri kesebilirseniz, bir süre sonra şekerli olmayanlardan da hoşlanmaya başlayacaksınız. Kendinize karşı çok sert ve kısıtlayıcı olmayın. Unutmayın, yasaklar vazgeçmeyi tetikler! Diyetinizde küçük, basit değişiklikler yapın. Daha fazla meyve ve sebze yiyin, su için, işlenmiş yiyecek uzak durun. Her hafta birazcık daha şekeri azaltın. Birkaç hafta geçtikten sonra şeker ihtiyacınızın ne kadar azaldığına siz de şaşıracaksınız.

Haberin Devamı

DAHA FAZLA PROTEiN EKLEYiN

Çok acıktığınızda, fırından yeni çıkmış bir kurabiye sizi cezbedebilir ve iradeniz, şeker isteğinize yenilebilir. Proteinli besinler yemekse, bu şiddetli isteği durdurabilir. Proteinler, karbonhidratlar gibi kan şekerinizde ani yükselmeye sebep olmaz, daha yavaş sindirilirler böylece sizi daha uzun süre tok tutarlar. Eğer protein içeren bir öğün yemek istiyorsanız az yağlı yoğurt, süt, yumurta veya bitkisel protein olan kuru baklagilleri seçin.