Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sonbahar ayları kendini hissettirmeye başladıkça, bahar yorgunluğu belirtileri de kendini gösteriyor. Özellikle birçok danışanımdan, sabahları uykularını alamadan uyandıklarını duyuyorum. Peki kaliteli bir uykunun veya sabahları çok daha dinç uyanmanın bir yolu var mı? Aslında birkaç farklı yolu var. Öncelikle, beslenme düzeninizi gözden geçirmeniz, stresi mümkün olduğunca azaltmanız ve gün içinde biraz da egzersiz yapmanız önemli. Bütün bunlara rağmen, uyku sorunu yaşıyorsanız, vitamin veya mineral eksikliği olabilir, hekime danışmanızda fayda var.

Haberin Devamı

Magnezyum, yeryüzünde bulunan en yaygın minerallerden biridir ve birçok besinde bulunur. Vücudumuzdaki 600’den fazla hücresel reaksiyonda kullanılır. Aslında, her hücre ve organın düzgün çalışması için bu minerale ihtiyacı vardır. Kemik sağlığının yanı sıra, uygun beyin, kalp ve kas fonksiyonlarına da katkıda bulunur. Magnezyum takviyeleri, inflamasyonla mücadele, kabızlık ve kan basıncını düşürmek de dahil olmak üzere, birçok faydaya bağlanmıştır.

MAGNEZYUM VE UYKU

Sorunları çözebilir

Magnezyum yetersizliği, uyku kalitesinde azalmaya, hatta uykusuzluğa bile neden olabilir. Çalışmalar, bu mineralin optimal düzeylerinin, normal uyku için gerekli olduğunu ve hem yüksek hem de düşük seviyelerin, uyku sorunlarına neden olabileceğini göstermiştir.

Yaşlı bireylerle yapılan incelemede, kişilere 500 mg. magnezyum verildi. Plasebo grubuyla karşılaştırıldığında, magnezyum alan bireylerin uyku kalitesinin daha iyi olduğu ve uyku düzenlenmesinde görev alan renin ve melatonin hormonları seviyesinin daha yüksek olduğu gözlendi. Ayrıca magnezyum, sinir sisteminde görev alan bir mineral olduğu için, duygu durumunun iyileşmesine ve gevşemeye de yardımcı olur. Bunların da uyku kalitesini artıran sebeplerden biri olduğu düşünülmektedir.

Magnezyumun uyku kalitesi üzerine çalışmaları genellikle yaşlı bireyler üzerinde yapıldığı için, genç yetişkinlerdeki etkileri hakkında net konuşulamıyor. Yine de bu incelemeler, bize yol gösteriyor.

Sebep anksiyete veya depresyonsa...

Haberin Devamı

Anksiyete ve depresyonun, uyku ve kalitesini etkilediğini biliyoruz.

Magnezyumun bu duygu durumu bozukluklarının her ikisini de hafifletmeye yardımcı olduğu gözlendi. Özellikle eksikliği ve yetersizliği durumunda, anksiyete, depresyon ve zihinsel karışıklık görülebileceği bildirildi. Çalışmalar ayrıca, bu mineralin geleneksel antidepresan tedavisini destekleyebileceğini ve muhtemelen anksiyeteyi tedavi edebileceğini gösterdi.

MAGNEZYUM VE UYKU

Bu besinlere dikkat!

Magnezyum içeren besinlerin başında, kabak çekirdeği gelir. Ispanak, pazı ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, nohut, fasulye ve bezelye de magnezyum içerir. Kaju, badem ve bitter çikolata, en sevilen magnezyum kaynağı gıdalar arasındadır. Bunların yanı sıra tam tahıllılar ve kinoa da magnezyum içerir.