Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz pazar günü, ‘Neden Kilo Veremiyorsunuz?’ başlıklı yazımda, sizlerle kilo vermenize engel olabilecek ilk üç maddeyi paylaşmıştım. Egzersiz bahanesiyle yediklerinizi artırıyor olabileceğinizi, sadece egzersize güvenmemeniz gerektiğini ve tükettiklerinizi gözden geçirmeniz gerektiğini belirttim. Eğer “Bütün bunlara dikkat ediyorum ama hâlâ kilo veremiyorum” diyorsanız, aşağıdaki maddelerden biri, metabolizma sırrınız olabilir.

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ (2)

4 Yanlış egzersizleri yapıyor olabilirsiniz

Her gün düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, zaten sağlığınız için önemli bir adım atıyorsunuz. Ancak konu, kilo kaybetmek için egzersiz yapmaya geldiğinde, kafa karışıklığı oluşuyor. Hatta bazı danışanlarım, kilo vermek için egzersize gittiği halde bazen alarak geri gelebiliyor. Bu durumda, her spor türünün kilo kaybı sürecine aynı oranda etki etmediğini söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Kilo kaybında en çok olumlu etki, kardiyo tarzı egzersizlerle sağlanır. Kas egzersizleriyse, kas kaybını önlemek için önemlidir, fakat kalori yakımında iyi değildir. Yani kilo verme amacıyla spor yapıyorsanız ve genelde kaslara yönelik çalışıyorsanız, amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Hatta fazla kas yapımı ve kasların su tutması sebebiyle, tartıda artı sonuçlarla bile karşılaşabilirsiniz.

5 Motivasyonunuzu kaybetmiş olabilirsiniz

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ (2)

Kilo kaybetmenin ilk haftalarında bireyler, genelde çok daha fazla motive olurlar ve hem diyete hem de egzersize dört kolla sarılırlar. Ama bir süre sonra motivasyon azalabilir. Özellikle son kalan 2-3 kiloyu vermek, bazen çok daha zor olabiliyor. Bu noktada, motivasyonu tekrar sağlamak ve ilk haftalardaki özenle diyete devam etmek, büyük önem taşır. Elbette her hafta olumlu bir şekilde sonuçlanmayabilir, kimi zaman duraksamalar hatta dalgalanmalar bile yaşanabilir. Bunun doğal bir süreç olduğunu unutmayın ve yolunuzu kaybetmeden, yavaş yavaş hedefe doğru yol alın.

6 Tartıdaki rakamlara takılıyor olabilirsiniz

Kilo verme sürecinde en büyük motivasyonun, tartıdaki rakamlar olduğunu biliyorum ama kendinizi sınırlamayın. Belki tartıda kilo kaybetmiyorsunuz, fakat bel çevrenizden inceliyor olabilirsiniz. Eğer vücudunuzda beden ölçüsü ya da yapısal başka gelişmeler fark ediyorsanız, bu yağ verdiğiniz anlamına gelir.

Haberin Devamı

Tartı her zaman kaybettiğiniz kiloyu yansıtamayabilir, ama ilerlediğinizi gösteren en büyük işaret, vücut şekliniz ve kasların vücut yağına oranıdır.

7 Sağlık problemi yaşıyor olabilirsiniz

Tüm beslenme ve egzersiz programlarına sadık kaldınız ve buradaki diğer önemli noktalara da dikkat ettiniz, ama hâlâ kilo veremiyorsunuz. Bu durumun altında herhangi bir sağlık sorunu yatıyor olabilir. Tiroid ve insülin direnci gibi bazı hormonal problemler, kilo kaybı sürecinde en çok karşımıza çıkan sağlık sorunlarındandır. Eğer gerçekten anahtar noktaların hepsini göz önünde bulundurduysanız ve kilo verme konusunda ilerleme kaydedemiyorsanız, doktorunuzla konuşup, altta yatan bir hastalık olup olmadığını kontrol ettirmekten zarar gelmez.