Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayı, genelde tatlı tüketimi konusunda sınırların zorladığı dönemlerden biridir. Normalde her gün tatlı yemeyen bir birey bile, iftardan sonra böyle bir isteğinin olduğunu söylüyor. Özellikle danışanlarımda sık karşılaştığım sorunlardan biri de bu. Elbette bu ayda tatlı konusunda, “Hiç yemeyin” demeyeceğim. Ama eğer Ramazan’da amacınız kilo vermek ya da korumaksa, seçimlerinizi ve tüketim sıklığınızı gözden geçirmenizde fayda var. Her zaman olduğu gibi, miktarına ve yeme sıklığına dikkat etmek gerekiyor. İşte tatlı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Yemekle birlikte tüketmeyin

Yemeğin üzerine hemen canınız tatlı bir şeyler atıştırmak istiyor olabilir. Ama eğer tatlı tüketecekseniz, birkaç saat sonra almayı tercih edin. Tokluk hissedeceğiniz için, porsiyon kontrolü yapmak da kolaylaşır. Eğer bir davetteyseniz veya dışarıda yiyorsanız, tatlınızı paylaşmayı deneyin. Ve mümkünse, sindirime de yardımcı olmak amacıyla, biraz hava almayı ve yürümeyi deneyin.

Taze meyveler için porsiyon miktarları:

Ananas..............3 ince dilim

Böğürtlen..........Yarım su bardağı

Çilek..................8 adet

Dut....................8 adet

Karpuz/kavun...İnce bir dilim

Kırmızı erik.......5 adet

Kiraz.................12 adet

Şeftali...............1 orta boy

Vişne................14 adet

Yeşil erik..........12 adet

Üzüm................15 iri tane/23 çekirdeksiz

Seçimleri hafifletin

Her zaman olduğu gibi Ramazan’da da hafif tatlıları seçmeye özen gösterin. Yaza denk gelen mübarek ayda, iftar ve sonrasında ara öğün geç saatlere kalıyor. Bu durum, kalorilerin yakılması ve sindirim konusunda bizi zorlayabiliyor. Bu yüzden çok ağır ve şerbetli tatlılar yerine, hafif sütlü ya da meyveli olanları veya dondurmayı tercih edebilirsiniz. Böylece hem sindiriminiz daha kolay olur, hem de uykuya geçişiniz kolaylaşır. Tatlı tüketimini her gün yerine, haftada 2-3 kezle sınırlamak da doğrudur.

Ramazan’da tatlıya yenilmeyin

Meyveyi unutmayın

Ramazan’da bağırsak hareketleri yavaşlar. Bunun sebeplerinden biri de lif tüketiminin azalmasıdır. Bu nedenle iftardan sonraki ara öğününüzde taze veya kuru meyvelere de yer verebilirsiniz. Böylece daha az kalori, daha çok vitamin-mineral ve lif alınmış olur. Şeker ilave edilmeden üretilen meyveli tatlılar da uygundur. Elma, armut, kabak, kuru incir veya hurmayla birbirinden sağlıklı ve lezzetli tatlılar yapabilirsiniz. Ama sağlıklı da olsa, vücutta her şeyin fazlasının yağ olarak depolandığını unutmayın.

Haberin Devamı

Özellikle yaz aylarında, meyvelerin porsiyonları konusunda ipin ucu kaçabiliyor. Kavun, karpuz, çilek, erik ve kiraz gibi besinleri, porsiyon miktarlarına dikkat ederek tüketmelisiniz.

Kuru meyveler çok yararlı olmalarına rağmen, porsiyon miktarları tazelerine göre daha azdır. İçerdikleri su miktarı da az olduğu için kalori miktarı çok yüksektir. Bu nedenle belirtilenden fazla tüketmek, aşırı kalori alımına yol açar.

Ramazan’da tatlıya yenilmeyin

Kuru meyveler için porsiyon miktarları:

Kuru erik...........5 adet

Kuru incir..........1 adet

Kuru kayısı.......4 adet

Kuru hurma......2-3 adet

Kuru üzüm........1 çorba kaşığı

HURMALI MOZAİK PASTA

(1 dilim 70 kalori)

Malzemeler:

- 10 adet hurma

- 15 çiğ badem

- 4 tam ceviz

- 4 yemek kaşığı kakao l Yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezi

- 120 gram yulaf kepeği l 1 paket vanilya l 1 çay bardağı su

Yapılışı: Hurmaları, kabukları daha kolay soyulabilmesi için sıcak suda bekletin. Çekirdeğini çıkardığınız hurmaları, ceviz ve bademlerle blenderdan geçirin. Diğer malzemelerle karıştırarak mozaik pasta kıvamına getirin. Streç filme sarıp, 1-2 saat buzdolabında tutun. 15 dilime bölebilirsiniz.

Afiyet ve sevgiyle...

Ramazan’da tatlıya yenilmeyin