Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Saçınızın daha sağlıklı olması için ne yapıyorsunuz? Saç sağlığında birçok faktör rol oynuyor. Düzensiz beslenme, vitamin ve mineral yetersizlikleri, saçla tırnaklarınız için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Saç dökülmesi, özellikle de mevsim geçişlerinde en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Hem kadın hem de erkekleri etkileyebilir. Bazı besin öğesi eksiklikleri, saç dökülmesiyle bağlantılı olabilir ve yetersiz alınması durumunda sorunu tetikleyebilir.

Eğer saç dökülmesi yaşıyorsanız, vücudunuzun aşağıdaki maddelere ihtiyacı var demektir:

Haberin Devamı

Sağlıksız saçın nedenleri

Demir: Vücudumuz için en önemli minerallerden biridir. DNA, RNA ve protein sentezinde rolleri vardır ve saç foliküllerinde bulunan DNA’ların yapımında görevlidir. Yetersiz demir alımı ve eksikliği, uzun vadede saç dökülmesine yol açabilir.

Çinko: Bu mineral, saçların uzaması için gerekli iki süreç olan protein sentezinde ve hücre bölünmesinde etkilidir. Et, balık, yumurta, baklagiller, koyu yapraklı yeşillikler, kabuklu yemişler, tohumlar ve kepekli tahıllar, iyi demir ve çinko kaynağıdır.

Linoleik asit (LA) ve alfa-linolenik asit (ALA): Bu esansiyel yağ asitleri, saç büyümesi ve bakımı için gereklidir. Yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, tam tahıllar ve bitkisel yağlar, LA bakımından zengindir. ALA ise hepimizin bildiği omega-3 yağ asitlerinin bitkisel formudur. Yani ceviz, keten tohumu, chia tohumu ve semiz otu gibi besinlerde bulunur.

Niasin (B3 vitamini): Saç sağlığı için önemli vitaminlerden biridir. Alopesi, saçların küçük lekeler halinde döküldüğü bir durumdur ve niasin eksikliğinin belirtisidir. Niasin açısından zengin gıdalar arasında et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve yapraklı yeşillikler bulunur.

Biyotin: B7 vitamini olarak da bilinen biyotin, vücudun enerji sisteminde rol oynar. Eksikliği çok sık görülen bir durum değildir ama ortaya çıktığında, saç dökülmesine yol açabilir. İnce ve kırılgan saç ile tırnak nedenidir. Biyotin eksikliğinin diğer belirtileri arasında, kronik yorgunluk, kas ağrısı, kramp, el ve ayaklarda karıncalanma sayılabilir.

Haberin Devamı

Bazılarının biyotin eksikliği diğerlerine göre daha yüksektir. Çok sigara içen bireyler, hamile kadınlar, sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşayanlar, biyotin konusunda diğerlerine göre daha şansız olabilir. Ayrıca antibiyotik gibi bazı ilaçların uzun süre kullanımı da biyotin eksikliğine yol açabilir.

Sağlıksız saçın nedenleri

Yumurtanız pişmiş olsun!

Biyotin aslında yeterli ve dengeli beslenmeyle eksikliği karşılanabilen bir besin öğesidir. Balık, et, süt, fındık, tohum, ıspanak, brokoli, karnabahar, tam tahıllar ve muz gibi bazı meyveler biyotin içerir. Yumurta sarısı da, iyi biyotin kaynağıdır ama çiğ tüketiyorsanız aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü çiğ yumurtanın akında bulunan avidin isimli bir protein, biyotini bağlar ve emilimini azaltır. Yumurtanızın pişmiş olmasına özen gösterin. Bütün bu besin öğeleri, yeterli ve dengeli bir diyette bulunan, saç sağlığını destekleyen bileşenlerdir. Eğer bunlardan herhangi biriyle ilgili bir eksiklik yaşıyorsanız, tedavi edilmesi gerekir. Böylece saç büyümesi hızlanır ve dökülme azalır. Bu tür takviyelerin eksiklik olmadan alınmasının faydaları konusunda araştırmalar sınırlıdır. Kullanılmaları hem saç sağlığı hem de genel sağlık için faydadan çok zarar getirebilir.