Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Seyahatler, çoğu zaman yeme düzenimizin değişmesi anlamına gelir. Bu durum, bağışıklık ve sindirim sistemi başta olmak üzere, birçok vücut fonksiyonunu etkileyebilir.

Yolculuklarda genellikle sıvı tüketimi ve hareket azalır, paketli ürünlerin tüketimi artar. Böylece bağırsakların doğal dengesi bozulur ve sindirim sisteminde sorunlar ortaya çıkar. Eğer uzun süre yolda olacaksanız, önceden hazırlık yapmalısınız. Bu süreçte sıvı tüketiminizi azaltmamaya özen gösterin. Önceden hazırladığınız sağlıklı sandviçleri, kuru meyve, yağlı tohum veya ev yapımı kurabiye gibi ara öğün seçeneklerini yanınıza alabilirsiniz. Seyahat öncesi hem bağışıklık hem de sindirim sisteminizi desteklemek için probiyotik besinlerden destek alabilir ve probiyotik takviyesine başvurabilirsiniz

Haberin Devamı

Yolculuklarda genellikle günlük beslenme tarzının dışına çıkılır. Gidilen yere göre değişmekle beraber, bazı durumlarda daha önce hiç tüketmediğiniz besinleri bile tercih etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda, sindirim sistemindeki bakteriler değişim gösterir. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere, bağırsaklarımızda yerleşmiş, çoğu yararlı işlevlere sahip olan mikroorganizmalar topluluğuna ‘mikrobiyota’ denir. Mikrobiyotamızda iyi ve kötü bakteriler bir arada yaşar. Kötü bakterilerin, probiyotik olarak adlandırdığımız iyi bakterilere oranla daha fazla olması, ‘disbiyosiz’ yani bozulmuş bağırsak florası anlamına gelir. İşte bu durum, özellikle de seyahatlerde değişen beslenme tarzıyla ortaya çıkıp, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim problemlerine yol açar.

SEYAHATE HAZIR MISINIZ

Bağırsak sağlığını korumak için

Bağırsaklarımızdaki mikrobiyotanın dengesini koruyup, sağlığımıza destek olan canlı mikroorganizmalar ise ‘probiyotik’ adını alır. Özellikle son dönemlerde probiyotiklerin önemi daha da belirgin hale geldi.

Yolculuk öncesinde mikrobiyotanın hazırlanması ve seyahat sırasında desteklenmesi, sindirim sorunlarına engel olur. Çünkü probiyotikler bağırsaklarda bozulan dengenin yeniden düzenlenmesine destek verir. Vücudumuzdaki yararlı bakteri sayısının artmasına yardımcı olarak ve bağırsak fonksiyonlarını düzene sokarak, sindirim sistemini rahatlatırlar.

Haberin Devamı

Seyahatlerde hazır beslenme dolayısıyla, yetersiz sebze-meyve tüketimi ve lif alımı da ön plana çıkar. Bunu engellemek için gün içinde sebze ve meyve tüketmeye dikkat edin.

SEYAHATE HAZIR MISINIZ

Probiyotiklerin diğer faydaları

Tatil öncesi ve sırasında sindirim sisteminin normal fonksiyonuna devam edebilmesi için probiyotiklerin faydasından bahsettik... Probiyotikler, bağırsak sağlığıyla gündeme geliyor olsalar da, faydaları sadece bununla sınırlı değil. Son yıllarda probiyotikler ve faydalarıyla ilgili yapılan araştırmaların sayısı gittikçe artıyor. Bağırsaklarımız artık ikinci beyin olarak kabul ediliyor. Sağlıklı bağırsaklar, daha iyi bir bağışıklık sistemi ve hatta psikolojik durumla ilişkilendirilebiliyor.

SEYAHATE HAZIR MISINIZ

Yeterli sıvı alın

Sıcak havalarda susuzluk hissi daha çok hissedilir ama tatilde yapılan hatalardan biri de bu ihtiyacın diğer içeceklerle geçiştirilmesidir. Özellikle şekerli ve gazlı içecekler, hem bağırsak sağlığını olumsuz etkiler hem de tatil döneminde alınan kiloların sebebi olabilir.