Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Son zamanlarda özellikle de kadınların, çeşitli sindirim sorunları yaşadığına tanık oluyorum. Aşağıdaki önerileri, günlük yaşam ve beslenmenize dahil etmekte fayda var. Bunları uygulayan danışanlarımın iyi sonuçlar aldıklarını gördüm. Benzer sıkıntılarınız varsa sizin de işinize yarayabilir

Sindirimle ilgili yaşadığınız her türlü sorun, geniş bir yelpazede incelenmeli çünkü besin zehirlenmesi, safra taşı, Crohns hastalığı, ülser, reflü, spastik kolon veya divertikül gibi çok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden eğer sıkıntılarınız uzun süre devam ederse mutlaka bir hekime başvurun.

Haberin Devamı

Kabızlığa karşı lif takviyesi
Lif bakımından zengin sebze ve meyveler, sindirim sisteminizi düzenler. Günlük 25-35 gr. lif alımı önemli. Düzenli lif alımı; kilo kaybına yardımcı olur, kan şekerini düzenler, hemoroiti önler ve kalp hastalıklarından korur. Yulaf, sebzeler, kabuklu meyveler ve baklagiller lifin iyi kaynaklarından.

Sakız çiğnemeli mi?
Sakız çiğnemek her bireyde farklı etki yapabiliyor. Bazen sakız, reflü ve mide yanmanızı engelleyebilir ancak nane aromalı olanlardan uzak durun. Bazen de sakız çiğnemek hava yutmaya ve gaza neden olur.

Kilo verin
Sadece 3-4 kilo bile vererek, sindirim sorunlarınızı hafifletebilirsiniz. Karın bölgesindeki fazla kilolar, sindirimi zorlayarak gaz ve reflüye yol açar. İdeal kiloya yakın olmayı hedefleyin.

Ara öğünlerinizi düzenleyin
Sindirime yardımcı olmanın en iyi yolu, az ama sık şekilde beslenme düzenidir. Ayrıca yavaş ve iyi çiğneyerek de yemek gerekir.

Hareket edin
Egzersiz, sindirim sisteminizin düzene girmesini sağlayabilir ayrıca stresi de azaltır. Dolaşıma destek için masaj da deneyebilirsiniz.

Probiyotikleri deneyin
Probiyotikler yaşayan organizmalardır. Yoğurt, meyve suları ve bazı atıştırmalıklara eklenir ayrıca takviye olarak da kullanılır. Araştırmalar, düzenli probiyotik kullanımının, ishale ve spastik kolona iyi geleceğini gösteriyor.

Strese dikkat
Sinirlendiğinizde, midenize ağrı saplandığını hissediyor musunuz? Bunun nedeni, beyin ve sindirim sistemi arasındaki bağlantı. Stres, spastik kolon ve ülser gibi sindirim sistemi sorunlarınızı şiddetlendirir. Stresle baş etmek için; egzersizi artırın, uyku düzeninize özen gösterin, yoga veya meditasyon deneyin.

Diyetinizi dengeleyin
Gaz yapıcı sebzeler (brokoli, karnabahar gibi), kurubaklagiller, fastfood gibi yağlı besinler, narenciyeler, kahve, çay, domates ve yağlı peynirler, midesi hassas olan birçok bireyde rahatsızlık yaratabilir. Dereotu, kimyon, yaban turbu, maydanoz, rezene, tarhun, mercanköşk, tarçın, zencefil, kakule gibi bitki ve baharatları yemeklerinizde kullanmayı deneyin. Kurubaklagilleri tüketirken üzerine özellikle kimyon eklemenizde fayda var. Yemeklerden sonra bir fincan rezene çayı içmek de sindirimi rahatlatıp gaz şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

Süt ürünleri şişkinlik yapar
Bazı bireyler laktozu (sütte doğal olarak bulunan şeker) tolere edemeyebilir. Gaz ve şişkinlikle karşılaşırlar. Bu durumda soya ürünleri veya laktozsuz ürünler seçilebilir.

Haberin Devamı

Sigara içmeyin ve alkolü azaltın
Sigara içtiğinizde, sindirim sisteminiz hasara uğrar. Özafagusun alt kapakçığına zarar verir, reflüye ve mide yanmasına sebep olur. Bu, çeşitli sindirim sistemi kanserlerine de yol açabilir. Mide sorunun yaşıyorsanız, alkol almadan önce iki kez düşünün.

Tuzu azaltın
Günde bir çay kaşığından fazla miktarda tuz tüketimi, vücutta su tutulumuna sebep olacağı için şişkinlik yaratır. Bunun için sofradan tuzu kaldırın ve paketlenmiş yiyeceklerdeki tuz miktarını kontrol edin.

Çok sıcak ve soğuk yemeyin
Gaz ve şişkinlik şikayetiniz varsa özellikle çiğ yediğiniz meyve ve sebzeleri buzdolabından çıkarır çıkarmaz yemeyin, oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.