Havanın soğuması, yağmurun yerini yeryüzünün beyaz örtüsü olan kara bırakmasıyla evde geçirdiğimiz vakitler de artmaya başladı. Soğuk hava, metabolizma hızının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu dönemde vücut direncini artırmak, hastalıklara yakalanmamak için düzenli beslenmek ve bol sıvı almak önemli. Ben de bugün sizlerle soğuk havada içinizi 
ısıtacak ve mutlu olmanızı sağlayacak tarifler paylaşacağım.

Zencefilli bal kabağı çorbası

Malzemeler:

2 parça taze zencefil

2 adet havuç

3 dal kereviz sapı

1 adet kereviz

3 diş sarımsak

2 adet soğan

1 kase et veyatavuk suyu

1 yemek kaşığı zeytinyağı

150 gram bal kabağı

1 su bardağı süt

Az tuz

Kimyon

Karabiber 

Köri

Hazırlanışı: Soğanları küp şeklinde doğrayıp, bıçak yardımıyla hafifçe ezdiğiniz sarımsakları pembeleşinceye kadar pişirin. Doğradığınız bal kabağı, havuç, kereviz ve kereviz sapıyla baharatları soteleyin. 1 bardak su ve süt ekleyip sebzeler pişince mikserden geçirin.

Dikkat!

Zencefil sadece çorbanıza tat katmakla kalmaz; aynı zamanda baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi gribe bağlı tüm semptomları azaltmaya da yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve grip sırasında da yararlı olan sağlıklı terlemeyle virüsün ve toksinlerin doğal bir yolla vücuttan atılmasına yardım eder. Rendelendiğiniz taze zencefili, karabiber, bal ve limonla çaylarınıza veya ılık suya ekleyerek gün içinde de tüketebilirsiniz.

Mutluluk veren smoothIe

Malzemeler:

1 muz

1 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı kakao

15 badem

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri mikserden geçirin ve tüketin. Dilerseniz diğer mevsim meyvelerinden de ilave edebilirsiniz.

Dikkat!

Soğuk havada canınızın daha çok tatlı şeyler istediğini biliyorum. İtiraf edeyim ki, yalnız değilsiniz. Çikolata ve muz, içindeki bileşenler sayesinde mutluluk hormonunun salgılanmasını artırıyor ve daha mutlu hissetmenize yardımcı oluyor. 
Süt ve bademler de kan şekerinizi dengeleyerek tokluk hissini uzatıyor. 

Omega 3 salatası  

Malzemeler:

2 kase semizotu

5-6 parça ceviz

1 kase yoğurt

150 gr. ton balığı

 Tuz

Pul biber

Nane

Hazırlanışı: İyice yıkadığınız semizotunu, yoğurt ve ton balığıyla karıştırın. Taze nane yaprakları veya kuru nane ilave edin. Daha sonra üzerine baharatları ve 5-6 parça cevizi de ekleyerek servis edebilirsiniz.

Hurmalı puding

2 dilimbal kabağı

Yarım muz

1 çorba kaşığı kakao

4-5 adet hurma

1 çay bardağı az yağlı süt

6-7 parça ceviz

Hazırlanışı: Bal kabağını suda haşlayın ve muzla beraber ezin. Hurmaları, kolay soymak için suda ıslatın. Soyup çekirdeğini çıkardığınız hurmaları, ceviz ve diğer malzemelerle mikserden geçirin. Hindistan cevizi veya taze meyvelerle süsleyebilirsiniz.

Dikkat!

Bal kabağı A vitaminin iyi kaynaklarındandır. Ortamda yeterli yağ varken yüzde 80 oranında emilir. Epitel dokuyu; kurumaya, sertleşmeye ve dejenerasyona karşı koruyan müköz salgının sentezine yardım eder. Bu doku, derimizin üst tabakasında, burun, ağız, solunum ve sindirim sistemi iç yüzeylerinde bulunur ve vücuda bakteri girişini engelleyici bir rol oynayarak bağışıklık sistemini destekler.

Narlı yulaflı yoğurt

Malzemeler:

2 yemek kaşığı nar

2 yemek kaşığı yulaf

 2 tam ceviz

4 yemek kaşığı yoğurt

Tarçın

Hazırlanışı: Bir kasede yoğurt, nar ve yulafı karıştırın. Cevizleri de hafifçe ezip kaseye ekleyin. Üzerine tarçın ilave ettikten sonra tüketebilirsiniz.  (İsteğe göre mikserden de geçirebilirsiniz.) 

Dikkat!

Nar, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan meyvelerden biri.  Antioksidan kapasitesi zengin olan nar; önemli miktarda da potasyum, lif, A ve C vitaminleri ve niasin içerir.