Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

STRESİ AZALTMAK VE ENERJİYİ YÜKSELTMEK
Gün içinde stresli hissettiğiniz ya da enerjinizi yükseltmek istediğiniz anlar oluyor mu? Keyifli ya da stresli olmamız elbette yaşadıklarımızla ilgili. Peki sizce yediklerimiz ve beslenme düzenimiz, gün içindeki enerji durumumuzu veya stresimizi etkiliyor mu?
Evet, duygularınıza etki ederek stresi azaltabilecek ve daha mutlu hissetmenize yardımcı olabilecek bazı besinler var. B12 vitamini ve folik asitten zengin (folat) besinlerle, selenyum ve C vitamini içeren gıdalar, stresi yönetmeye yardımcı olur.
Bunun için kahvaltıda brokoli veya ıspanaklı bir omlet, öğünlerde de omega 3 içeriğiyle stresi yönetmeye yardımcı olan somon veya folik asit ve B12 içeren ızgara tavuklu bir salata iyi bir seçim olabilir. Öte yandan tam tahıllar, baklagiller, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar ve yumurta gibi besinler de kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.
Ara öğünlerinize C vitamininden zengin mandalina ve kivi gibi meyvelerden ve badem gibi stresi yönetmeye yardımcı yağlı tohumlardan ekleyebilirsiniz. Bitter çikolata da içerdiği magnezyumla stresi azaltmaya yardımcıdır.

Haberin Devamı

STRESİ AZALTMAK VE ENERJİYİ YÜKSELTMEK
Şeker şekeri çeker!
Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler, kendini stresli ve mutsuz hisseden bireylerin ilk aklına gelen seçimlerdendir. Bunlar ilk aşamada stresi azaltıyormuş gibi görünse de, devam eden süreçte gerginliğin artmasına sebep olur. Çünkü genelde lezzet sebebiyle lif içermeyen bu tarifler, kana hızlı karışır ve insülin salınımını uyarır. Kan şekeri ilk yükseldiğinde iyi hissedilse de düşmeye ve dalgalanmaya başladığında, hem ruh haliniz etkilenir hem de yeniden tatlı yeme isteği gelişir. Yani şeker şekeri çeker…

STRESİ AZALTMAK VE ENERJİYİ YÜKSELTMEK
Enerjinizi yükseltmek için;
Gün içinde kendinizi yorgun, halsiz hissediyor ve daha çok enerjiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle uyku düzeninizi gözden geçirin. Günde en az altı saat uyumaya özen gösterin. Daha enerjik hissetmenin bir diğer yolu da egzersiz. İlk bakışta yorucu gibi görünebilir ama salgılattığı mutluluk hormonuyla gün içinde daha enerjik olmanıza yardımcı olduğunu göreceksiniz. Düzensiz besleniyor ve uzun saatler aç kalıyorsanız, gün içinde enerjiniz düşebilir. Her sabah kahvaltı yapın ve kahvaltıda mutlaka protein yemeye özen gösterin. Sabah sadece meyve veya poğaça gibi basit bir karbonhidrat tüketmek de insülin dengenizi bozup, gün boyu sizi yorgun hissettirebilir. Öğlene kadar aç kalmak enerjinizin düşmesine neden oluyorsa, araya bir ara öğün de ekleyebilirsiniz. Öğünlerinizde mutlaka sizi uzun süre tok tutacak ve enerji verecek protein kaynağı besinlere yer verin. Basit şeker tüketiminden ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten kaçının. Ara öğünlerinizde kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine, fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlarla, lif içeriği yüksek meyveleri tercih edebilirsiniz. Yeterli su içmeyi ve hareket etmeyi de ihmal etmeyin…