Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen hafta ‘Sizin diyet listeniz hangisi?’ köşemizle ilgili birçok e-mail aldık.
-Crohns hastalığına özel diyet,
- Kontrol edilemeyen diyabet için diyet,
- Kilo almak için diyet,
- Sporcu beslenmesine özel program,
- Gebeliğe hazırlık için diyet gibi birbirinden çok farklı örnek diyet listesi isteyen okuyucularımızın tüm
e-maillerini cevaplamaya çalışıyor, bazılarına ise bu sayfada yer veriyoruz.
Bu haftaki ‘Sizin diyet listeniz hangisi’ köşemizdeki örnek mönüyü yeni yıla toksinlerden arınarak girmek isteyenler için hazırladık.
Yılbaşı akşamı ve takip eden günlerde ev partisi, arkadaşlarla veya tatilde normalden farklı beslenip, uykusuzluk çektiyseniz, yorgunsanız, alkol veya sigarada aşırıya kaçtıysanız yeni yılın ilk haftasında yenilenmek için bir haftalık detoks mönümüzü uygulayabilirsiniz.


TOKSİNLERE KARŞI
Sağlıklı bir vücut, belirli düzeydeki toksinleri vücuttan rahatça uzaklaştırabilir ancak fazla miktarda birikirse bu denge bozulur. Günlük işlevleri etkilenen vücut, gerekli enerjiyi üretemediğinden yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü yaşayabilir. Bu durumda özel bir detoks programı faydalı olacaktır. Toksinlerden kurtulmak için doğal beslenme ana prensiptir. Yani sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, işlenmemiş tam tahıl ekmeği, kuru baklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar, bol su kolay uygulanabilecek bir detoks şeklidir. Böyle bir beslenme şekli en az üç gün, ama tercihen 7 -10 gün uygulanabilir. Bu süre içinde kafein, alkol ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

KİMLERE GEREKLİ, KİMLERE ZARARLI?
Her gün beş porsiyon sebze meyve tüketemeyen, yeterli su içmeyen, çok yoğun alkol ve kafein tüketen, aşırı stresli çalışan, sık seyahatleri olan, hareketsiz bir yaşam sürüp ödem, gaz ve şişkinlik şikayeti yaşayanlar, dönem dönem sabahları zor uyanıp halsizlik hissedenler detoks yapabilir.
Ama ben düzenli olarak en az yılda iki kez yapılması taraftarıyım çünkü, şehir yaşamı bizi buna zorluyor.
Bir hafta - 10 gün süreyle vücudunuzu dinlendirmeniz, ihtiyacı olan doğal besinlerle ödüllendirmeniz ve arındırmanız, sizi hastalıklara karşı koruması için bir doping olabilir.
Ancak organ yetmezliği olanlar, hamileler, süt verenler, yüksek tansiyon, diyabet hastaları ve çocukların yapması sakıncalı olabilir.
Bu gruptaki bazı kişiler, detoksu hekim kontrolünde ve bir beslenme diyet uzmanı takibiyle yapmayı deneyebilir.


SİZİN DİYET LİSTENİZ HANGİSİ?
Her pazar günü, sizlerle farklı konuda örnek bir diyet listesini paylaşıyorum. Siz de kendi hikayenizi yazıp bana gönderirseniz size uygun programı da bu sayfalardan okuyabilirsiniz.
Aslı Hanım 29 yaşında, herhangi bir sağlık problemi yok. Ancak yılbaşı akşamı çok yağlı ve şekerli besinler yediği ve biraz da fazla şarap içtiği için uzun zamandır yapmak istediği detoks programını yeni yılın ilk haftası için uygulamak istiyordu. İşte önerdiğimiz bir haftalık mönü:


YENi YIL DETOKSU

YENi YIL DETOKSU

YENi YIL DETOKSU