Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BU kente yazık edilmişliğin iyi örneklerinden biri, fuarcılığıdır.
Dünyanın sayılı uluslararası fuarlarından biri olabilecek geçmişe sahip İzmir Fuarı bugün, bırakın uluslararası arenayı İstanbul fuarcılığının gölgesinde varlık savaşı veriyor.
Enternasyonal fuarı artık sadece yurtiçi eğlence olarak görmek mümkün.
Fuarcılık deyince, iki ihtisas fuarıyla sesimiz çıkabiliyor. Mermer fuarı MARBLE ve son yıllarda yıldızlaşan gelin&damat fuarıyla, “biz de varız” diyebiliyoruz.
Yaklaşık 75 yıllık fuar tarihi açısından söylenebilecek söz ‘yazık’tır.
* * *
Neyse ki MARBLE’da uluslararası fuarcılık tadı alabiliyoruz hala.
MARBLE yine bu yıl etkileyici. İtalya’dan 90, Çin ve Hindistan’dan 23’er firma katılımıyla uluslararası boyutu olan fuara katılımcı sayısı bin 146 oldu.
Oteller doldu, kent ticaretine hareketlilik geldi.
Ege İhracatçılar Birliği Maden İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, daha birçok firmanın da yer yokluğundan dolayı katılamadığını anlattı.
Katılamadılar, çünkü en geç 2009’da biteceği söylenen yeni fuar alanı yapılamadı. Firmalar geçen yıl uydurulan; dışarıda, çadırda gibi önerileri kabul etmedi.
Biz bunları yaşarken, yıldız fuarımızın başının üzerinde ise Demokles’in İstanbul’u bekliyor.
Türkiye’de tüm para kazandıran etkinliklerin merkezi olmaya soyunan İstanbul, mermer fuarını almak için aportta.
* * *
İlk hamleyi bugüne kadar dünyanın en büyük mermer fuarı İtalya’daki Verona için yaptılar. Verona fuarının katılımcı kuruluşu 12 yıldır İzfaş’tı, İstanbullular elinden aldı. Ege İhracatçı Birlikleri, Verona’ya her yıl uçak kaldırırdı şimdi uçak İstanbul’dan kalkacak.
Fuar için düzenlenen açılış gecesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye ‘Nedir bu İstanbul tavrı’ diye sordum. “Tavır yok, bizim için tüm şehirler aynı ancak İstanbul hızlı hareket ediyor” diye yanıtladı.
Fuarcılığın dünya standartlarında yapıldığında şansı olabildiğini anlatan Büyükekşi, “İzmir ve Ege bunun için bügüne kadar büyük emek verdi. Verona güç kaybediyor ve şimdi dünyanın en büyük fuarını yapmak gibi bir şansla karşı karşıyayız. Ama İzmir bunun için yeni yerine bir an önce geçmeli, kaybedecek zamanımız artık yok” diyor.
Büyükekşi’nin duyguları samimi. Ancak TİM içerisinde İzmir’e karşı aynı samimiyeti göstermeyenler de var. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliği ‘nin (İMMİB) tavrı farklı.
İMMİB’in Verona’nın katılımcılığını almak için ilgili yabancı organizasyon şirketinin Las Vegas’taki fuarından geniş ölçekte yer almayı taahhüd ettiği söyleniyor. İş bu kadar ciddi, İstanbul bu kadar bastırıyor.
* * *
Fuarcılıkta elimizde kalan en büyük kozu kaybedersek, gerekçelerin önemi kalmaz, bunu İzmir’e kimse anlatamaz. Yeni fuar alanı geciktikçe İstanbul’un eline hazır bahaneyi de vermiş oluyoruz. Başkan Aziz Kocaoğlu, bir zamanlar özel sektöre ‘gelin yeni fuar alanını birlikte kuralım ve işletelim’ demişti. Eller taşın altına koyulmadı. Başkan da bu rahatlık içinde, “ne yapalım destek vermediniz, geciktiniz“ diyor ama mermer, önemli gösterge.
Şimdi herkes Başkan’ın bu açıklamasını anlıyor ve hak veriyor gibi görünse de, mermerde dünyanın en büyük fuarını düzenlemek gibi bir fırsatı kaçırdığınızda kimseye yerel ayak oyunlarını anlatamazsınız...


İzmir, İtalya’yı kaybetti Hindistan’a uzanacak
Verona -Marmomacc’a milli katılım organizasyonunu yapma yetkisini İstanbul’a kaptıran İzmir şimdi Hindistan ve Japonya’daki mermer fuarlarına milli katılımı gerçekleştirecek. Her yıl Verona’ya uçak kaldırmak için ter döken Birlik Başkanı Arslan Erdinç, bu yetkiyi kaybettiğimize en çok üzülen isim olmuştu. İZFAŞ bu işten para kaybetse de Erdinç daha çok sektörün İzmir’le, Ege ile buluşması adına sözkonsu öncülüğe önem veriyordu. Ancak Başkan pes etmeye pek de niyetli görünmüyor. Erdinç, sektörün uzakdoğuda büyüyen iki büyük fuarına İzmir’in milli katılım yetkisi aldığını söyledi. Yani EİB 2011’in Ocak ve Şubat aylarında düzenlenecek Hindistan Bangalore ile Japonya fuarının ana katılımcısı olacak
Erdinç, önümüzdeki birkaç yıl içinde Verona’yı geçebileceğimizi belirtmekle birlikte İzfaş’ın aktif çalışması ve yeni fuar alanının da bir an önce bitirilmesi gerekliliği üzerinde duruyor. “Yeni fuar için 2012 diyorlar ama geç kalırız” mesajını üstü kapalı veriyor.
Verona’ya uçak kaldırmakta zorlanan, kişisel çabalarla üstesinden gelen Erdinç, bakalım bu kez Hindistan ve Japonya için ne yapacak ?

Kayıbı 2012’de yakalarızTİM Başkanı Mehmet Büyükşekşi ile mermercilerin gecesinde ihracattaki son gelişmeleri de konuştuk. İhracatta kıpırdamayla 102 milyar dolara gelindiğini söyleyen Büyükekşi, kriz öncesi gelinen 130 milyar dolarlık seviyeye ise 2012 başında erişilebileceğini söylerken, son günlerde en çok bastırdıkları konunun Eximbank’ın yatırım mallarına alıcı desteği ve navlun desteği olduğunu söyledi. Büyükekşi bu iki konuda gelişme kaydettiklerini, ihracatçılara yakında müjde verebileceklerini belirtti. Elçiye zeval olmaz.

Neden bakan yok?
Maden sektörü en büyük gücü mermerle birlikte Türkiye’nin ihracatında 15 milyar dolarlık pay sahibi. Aynı zamanda katmadeğer ve istihdam yaratan bu sektörün en büyük buluşmasına, Ankara kanadından ise ilgi yok. İki bakanlığa da bağlı olan sektör dünya birinciliğine oynama iddiasındayken, ilgili Bakanlar telefonla mazeretlerini bildiriyorlar. İstanbul’da takı tasarım fuarının açılışına bile iki bakan katılıyor.
Gel de takılma...