Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali’nin yıkılıp yeniden yapılması ve işletilmesi ile Dış Hatlar Terminali’nin 2015 yılından itibaren işletilmesi ihalesine 14 gün kaldı. 17 Kasım’da yapılacak ihale, İzmir’de gerçekleştirilecek en büyük kamu özelleştirmelerinden biri olacak.
İzmirliler de kentlerindeki bu büyük ihaleye girmenin yollarını başlarda arasalar da, girişimler sonuçsuz kaldı.
Dokay Oto Kiralama Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özen, havalimanı oto kiralama müsteciri de olması nedeniyle ilk heyecan duyan İzmirlilerdendi. Özen İzmir işdünyasını da harekete geçirmeye çalıştı. Aralarında Gürel Grubu Başkanvekili İlhan Gürel ve Megapol Grubu Başkanı Selim Gökdemir’in de bulunduğu, tanınmış bazı işadamlarını ikna etmek isteyerek “İzmir konsorsiyumu” kurmaya çabaladı.
Gürel ve Gökdemir ise konunun kendilerine geldiğini ancak farklı bir iş alanı olması nedeniyle girmeyi hiç düşünmediklerini söyledi.
Özen, yine de yılmayarak şartları yerinde inceledi.
Bugüne kadar havaalanı özelleştirmelerinde “garanti yolcu sayısı” veren DHMİ’nin bu kez garanti vermemesi ve hatta ihale beledilinin 50 bin lira olması bile İzmirli işadamlarını düşündürdü, yolun başından geri döndürdü.
Kazanmama riski yüksek, kazanılsa da, tecrübeleri olmadıkları zorlu bir işte daha ‘50 bin TL’yi bile risk görmek’ gerçeği, İzmirlileri kısa sürede ‘uçmaktan !’ vazgeçirdi...

Şener ve Çeçen güçlü
Özellikle havaalanı işletmeciliği alanında deneyimli büyük gruplar ise ihaleye katılmaya hazır. Nisan 2007’de Antalya Havalimanı’nı yaklaşık 2.3 milyar euro vererek alan IC İçtaş Holding & Alman Fraport konsorsiyumu iddialı olacak.
IC İçtaş Holding, Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’nda 3 terminalin yanısıra Sen Petersburg Havalimanı’nın terminal ve apronunu da yaptı. Halen Uşak ve Afyon’a hizmet verecek olan Zafer Havalimanı’nın inşaatını sürdürüyorlar. Görüştüğüm IC?İçdaş Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çeçen, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ihalesine girme yönünde karar aldıklarını belirterek, bu konuda büyük tecrübeleri olduğunu söylüyor. Aynı şekilde diğer iddialı grup ise TAV olacak. TAV’ın patronu Sani Şener konuyla yakından ilgileniyor.
TAV herşeyden önce 2015’e kadar dış hatları işletirken, iç hatları işletecek diğer firmayla uyumsuzluk yaşamak istemiyor.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Priştina Uluslararası Havalimanı’nı işleten Fenerbahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Holding diğer iddialı grup olsa da, öngörüm; yarışın bölgeye hakim iki grup IC İçtaş’la TAV arasında geçeceği yönünde.
Özetle, İzmir semalarında milyar dolarlarla ifade edilecek yarışa az kaldı.

Haberin Devamı

Fransızlarla ‘Teknopark‘ sözleşmesi iptal edildi
Yaklaşık altı yıl süren, üç yılı özel protokole dayalı süreç bitti ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Fransız C.I.COM şirketiyle bölge içerisinde teknopark kurulmasına yönelik imzaladığı anlaşmayı fesh etti.
Büyük hissesi üniversitede olan, 20 İzmirli kuruluşun ortak olduğu İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi (İZTEKGEB A.Ş) ile merkezi Fransa’da bulunan C.I.COM International firması arasında 10.09.2008 tarihinde imzalanan protokol sona erdirildi.
İZTEKGEB’in oybirliği ile aldığı kararın gerekçesi ise “Firmanın 2008’den bu yana ‘Sunum’ ya da ‘Teklif’ başlıklı metinlerin İzmir Yüksek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne özgü plan ve projeleri içermediği ve taraflar arasında Protokol ile üstlenilen yükümlülükleri karşılamadığı anlaşılmıştır.” diye ifade edildi.
Özetle artık İzmir’in tek, Türkiye’nin en büyük teknoparkı’nı Fransızlar değil, Türkler hayata geçirecek.
Bundan sonrası kolay bir yolculuk değil ancak umutlu yolculuk.
İZTEKGEB A.Ş, Fransızlarla ilişkiyi tamamen kopartmayı düşünmüyor. Danışmanlık hizmeti almak da bir ihtimal. Vestel, Ericcson, savunma firmaları derken, dev bir bilişim şirketi daha üniversiteyi ‘üs’ haline getirmek için şimdiden kapıda.
Sanırım bu saatten sonra, “Yarımada’da” önümüzdeki 10 yıl içinde beş milyar dolarlık yüksek teknolojiye dair yatırımların hızlandığını görmek, geçen zamanın en güzel telafisi olacak.