Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Avrupa’nın Yunanistan krizini nasıl aşacağı tartışıladursun, Türk işadamlarını bu kriz düşündürmüyor.
En azından İzmir işdünyasının önde gelen üç ismi Türk ekonomisinin dinamiklerine güven duyarken, gelecekten oldukça umutlu. ‘Onların işleri rahat, keyifleri yerinde’ diyeceksiniz, evet öyle görünüyor. Hatta yoğun iş yaşamının stresini, kendi deyimleriyle ‘Keyifli bir hobi yatırımına’ dönüştürdükleri için de ayrıca keyifliler.
ESİAD eski başkanı yeminli mali müşavir Sıtkı Şükürer, Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı ve Miray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç bir tesadüfün etrafında buluşarak, farklı bir lezzet dünyasını, İzmir’e taşıdı. Aslında “İzmir’in, Ege’nin yöresel lezzetlerini bizzat ustalarının eliyle biraraya getirdiler” demek daha doğru. Tatmahal tek restoranda en lezzetli kokoreçi, pideyi, ev yemeklerinin yanı sıra Ege otları eşliğinde balığı da sunarken, yiyecekleri bölgeye malolmuş ustalar hazırlıyor.

Fikir sorduğu, ortak oldu
İşdünyasının bu üç ismine espriyle, “Çok mu bunaldınız da kendinizi yemeğe verdiniz” diye soruyorum.
Onları biraraya getiren bu ortak girişimin öyküsünü Önder Türkkanı anlatıyor:
“Yer eşimin ailesinden kaldı. Forum Bornova’ya çok yakın olması nedeniyle yiyecek işiyle ilgili değerlendirmenin uygun olacağını düşündüm. Sıtkı yakın arkadaşım, konuyu anlatınca çok iyi olur hatta ben de ortak olurum’ dedi.
İnşaatı nasıl yaparız diye Haydar’a sordum o da hem fikrini, hem ortak olabileceğini söyledi. Sanırım aklımdaki konsept onlara da cazip geldi. İzmir’de balığı eskilerden kim iyi yapıyorsa, İzmir lezzetleri nerede iyisye onları bulup getirelim istedik. Balıkta Hisarönü’nün tanınmış ismi Hüseyin Usta’ya teklif ettik. Hisarsöğüş burada. Pide konusunda Aydın’a giderek, ustaya bu modeli önerdik. Baki Usta Kokoreçi de aynı anlayışla getirdik. Amaç her şeyi ustasına yaptırmak. En çok para kazandıracak olanı değil yemekleri en lezzetli sunacak olanı seçtik”
Üç işadamı, kendi alanlarında milyar TL’lik işlerle ugraşırken, burayı hobileri gibi görüyorlar, zaten adını da “keyif yatırımı” koymuşlar. Ancak burayı diğer işleri kadar sıkı takip ediyor, yemeklerin lezzetini de kontrol ediyorlar.

İş stresini “lezzetli yatırımla” atıyorlar

Haydar İnaç, ÖnderTürkanı, Sıtkı Şükürer(soldan sağa)

Masada muhabbet; siyaset
Şükürer, yemek yemeye değil ama lezzete her zaman düşkün olduklarını ve geçmişte de biraraya geldiklerinde yeni lezzetler denediklerini anlatıyor. Ortakların bir şansları da farklı lezzetlere düşkün olmaları. Türkkanı, deniz ürünlerine, Şükürer kokereç ve ızgaraya, Haydar İnaç ise daha çok ev yemeklerine ilgi duyuyor.
Üç ortağın yalnızca yemek tarzları farklı değil. Siyasi görüşleri de birbirlerinden ayrı. Şükürer ve Türkkanı‘nı daha çok özgürlükçü ve liberal olarak tanımlamak mümkün. Haydar İnaç ise sosyal demokrat. Şimdi bu buluşma mekanında yemek kadar, siyaset de sofraya geliyor.
Şükürer, İnaç’a “Sizin Cumhuriyet Halk Partisi’nin programı hala çöp.” diye takılıyor. İnaç, Şükürer’i “Derin demokratlık yapayım derken, derin muhafazakarlığı körüklüyorsun” diye yanıt veriyor.
Siyasi tarzlar farklı olsa da üç isim; İzmir ve Türkiye ekonomisi konusunda hem fikir; ‘İzmir durdurulamaz bir şekilde gelişecek’. Kente beş yıl içinde beş milyar doları aşan yatırım bekliyorlar. Şüküer’e göre yatırımlarda sıra artık İzmir’e geldi. Bundan sonra Hükümet hiçbir şey yapmasa dahi İzmir’e yatırımlar gelecek.
İnaç, ‘79 yılında girdiği inşaat sektöründe bugüne kadar 1,5 milyon metrekarelik inşaat yapan bir işadamı. Bugünlerde Kavuklar Grubu’yla birlikte 50 milyon dolarlık Cam Kule’yi inşa ediyor. Miray İnşaat olarak bölgede yeni yatırımlar için de hazırlandıklarını anlatıyor. Tüm yatırımların ve milyar TL’lik iş hacimlerinin arasında büyük değil belki ama en lezzetli yatırım “Tatmahal”
Tatmahal’in üst katı yakında, Ege Bölgesi’ne özel şaraplarının tadılacağı, kruvaziyerle gelen şarapsever turistlerin özel turlarla getirileceği şarap tadım merkezi olarak düzenlenirken, üç ortak özellikle annesinin kuru fasulyesinin tadını arayanları buraya bekliyor.
Tabii bilemiyorum artık işadamları eşlerine nasıl bir mesaj vermek istiyor!..

Haberin Devamı


Önder Türkanı

Haberin Devamı

CHP’nin oyu düşer
İzmir işdünyasının önümüzdeki yerel seçimlere nasıl baktığını yansıtması için üç işadamına fikirlerini sordum. Şükürer, Büyükşehir Belediyesi’ni AKP alır derken, İnaç “Büyükşehir kesinlikle CHP’de” diyor. Türkkanı ise “İdeolojik bakma açısının değişeceğini söyleyerek, bu seçimi partilerin değil iddialı adayların alacağı görüşünde.

Ne kadar kazandırıyor?
Üç işadamı Tatmahal için 1 milyon TL’ye yakın para harcadıklarını belirtiyor. Her şey iyi giderse yatırımın 10 yılda kendini amorte edeceğini hesaplamışlar, zaten bu yüzde de sıksık “keyif yatırımı” yaptık, diyorlar.