Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 2012 programı, Başkan Ümit Boyner’in, ekonomi ve siyasete yönelik zehir tadında tespitleriyle açıklandı. Şurası kesin ki, Ümit Boyner şimdilerde, birçok eski erkek başkanın sergileyemediği dirayeti sergiliyor. Başlarda yumuşak kalır endişesiyle karşılanan Boyner dişli çıktı. İlk zamanlar acemilikle Anayasa Taslağı hazırlığında sendelese de düşmedi.
2012 programının açıklandığı toplantı da gösterdi ki; Türk sanasiyinin ağır toplarını bulunduran TÜSİAD üyeleri, ekonomik ve özellikle siyasi açıdan yaşanan tablodan memun değill. Ekonomide en çok cari açık yumuşak karın olarak görülüyor. Boyner bu konuda güzel örnekler verdi.
“Döviz dengesi olarak niteleyebileceğimiz cari işlemler açığı, yüzde 3-4 oranının üzerine çıktığı zaman farklı risk eşiğine atlanıyor demektir biz şu anda yüzde 10’luk orana ulaştık ki, bunun büyük risk olmadığını kimse söyleyemez.”
* * *
Evet, Hükümet bu açığı bugüne kadar Merkez Bankası müdehaleleriyle çözmeye çalıştı. Ancak bu yeterli bir çözüm yolu olamadı. Çünkü bunun temel, bir mal ticaret dengesi sorunu olduğu açıkça görünüyor.
Ve şimdi öyle bir noktadayız ki, ithalat rakamlarının büyük kısmına imza atan TÜSİAD üyeleri dahi kaygılanıyor.
TÜSİAD’ın Hükümet’e yönelttiği diğer oklar ise en çok demokratikleşme politikalarına saplandı. Boyner konuşmasında ‘Doğu politikalarında mayına bastık’ dedi ve ekledi: “Demokratikleşme yolunda bir arpa boyu bile yol gidemiyoruz.” Boyner’in diğer eleştirileri de oldukça ağırdı.
Son zamanlarda özgürlük ve demokratikleşme adına maalesef birçok yanlış hamle yapılıyor. İşdünyasının tepe örgütünün dahi tepesi atmış durumda. Ancak eskiden bu kadar sert eleştiriler, Hükümetten hemen yanıt bulur, hatta “bi taraf olan ber taraf olur” diyerek tehditler savrulurdu.
Şimdilerde tek ses yok!
Ya muhatap olunmuyor ya da “ber taraf olmak bu”!



TÜSİAD’da ‘EXPO’ Zaim’e emanet

Ümit Boyner yönetimde tek hemcins desteğini İzmirli Meral İnci Zaim’den alıyor.
Beş kızkardeşiyle birlikte İnci Holdingi yöneten Zaim, ilk kez girdiği TÜSİAD ortamında özellikle düzenli çalışmalardan etkilenmiş. Herşey çok kurumsal ve harika raporlamalar var diyen Zaim, burada çalışmayı da sevdiğini belirtiyor.
TÜSİAD çalışmalarını 9 komisyonla yürütecek. İzmir’in TÜSİAD’a gönderdiği ilk kadın üye olan Meral İnci Zaim ise “Yurtdışı İletişim Komisyonu Başkanlığı”na getirildi.
Zaim, Türkiye’nin imajının Avrupa’daki karar vericiler nezdinde olumlu yönde gelişmesi, Türkiye’nin AB ile üyelik sürecine ivme kazandırmaya çalışacak. Bir de Boyner’in bir sözünü yerine getirecek...
* * *
İzmir ziyaretinde yurtdışı çalışmalarında EXPO adaylığı için destek vereceklerini söyleyen Boyner, şimdi yurtdışı tüm imaj ve iletişim faaliyetleriyle birlikte EXPO’yu da Zaim’e emanet etti. Boyner’le özel bir rota hazırlayacaklarını söyleyen Zaim, “EXPO ile ilgili her görevi seve seve yaparım” diyor.
Bu arada, bu komisyonun başında, Başkan olmadan önce Ümit Boyner vardı. Şimdi bu görevi almasını da özellikle kendisinden Boyner rica etmiş.
Belli olmaz, belki aynı yolun sonu, bu kez Zaim’i TÜSİAD’ın başına, 3. kadın ve ilk İzmirli başkan olarak taşır.