Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TÜRKİYE dalgalı kura geçtiğinden bu yana kendisi düzelmediği gibi, adeta dünya ekonomisini de dalgalandırdı. Global ekonomiden hala yeterli iyimser sinyaller gelmiyor.
Ülke de ekonomiyi unutup siyasete dalınca özlediğimiz iyimser gelişmeler için artık mumu her yerde dolaştırıyoruz.
Bu kez yeni bir yatırım kararı İzmirli bir işkadınından geldi. Şebnem Karasu Cattanach zaten başarılı bir girişimciydi, şimdi hızlı bir yatırımcı olarak yoluna devam ediyor.
Türkiye’nin ilk baharat sterilizasyon tesisini kuran İzmirli işkadınımızı izninizle, yaklaşık bir yıl önce evlendiği eşinin soyadı Cattanach yerine, kendisini benim ve sektörün tanıdığı şekliyle Şebnem Karasu olarak anlatmaya devam edeceğim.
* * *
Aslında iyi bir girişimcilik öyküsüne, önemli yatırımlara imza atmak Türkiye’de kolay değil. Hele İzmir’de, hele kadınsanız, hele de yeterli finansmanınız yoksa...
Karasu’nun öyküsü bu açılardan cazip. Gıda mühendisi olmasına karşın, uzun süre alanının dışında çalışan, daha sonra baharat sektörüne profesyonel yönetici olarak gelen Karasu, sektördeki sterilizasyon eksikliğini fark ettirmesiyle rotayı döndürmeye başlıyor. Türkiye’nin adı baharatta o dönemde kırmızı listede. Vietnam bile Türkiye’den daha iyi durumda.
Bu sırada, İsviçreli gıda sterilizasyon firması SteamLam’den gelen bayilik teklifine “Türkiye’de bu işi kurun, fırsat görüyorum” diyen Karasu’ya firmanın yanıtı, “Fırsattan bu kadar eminseniz, ortak olalım” oluyor. Bu kez heyecan yerini ürküntüye bırakıyor. Karasu o süreci, “Bankanın kapısından çıkarken, ‘Tanrım ben ne yaptım’, ne olur bu iş tutsun diye dua ediyordum” sözleriyle anlatıyor.
Kadınlara iş imkanı
Yazarken güzel ama Karasu yaklaşık yedi yılda çok zorlu süreçlerden geçti. Baharat ihracatçıları sterilizasyonun önemini fark ettikçe işleri açıldı. 2007’den itibaren rahatladı ve yeni yatırımlar başladı. 2007-2008 cirosal olarak yüzde 180 büyüdüler, 2009’un zor günlerinde yüzde 60’lık büyüme sağlandı.
Karasu’nun hedeflediği yatırımlar bundan sonra birbirini izleyecek.
Karasu, “2007 yılında farklı şeyler yapmak istedik. Küçük paketleme işine girdik. Hollanda, Belçika, İngiltere’de pek çok şirketin paketleme işini aldık. Karlılığı artırmak için öğütme tesisi kurduk. Şu anda 24 saat çalışan bir öğütme tesisimiz var. Özellikle kadınlarımıza istihdam sağladık. Şimdi yine Ege Serbest Bölgesi’nde yeni bir fabrika yatırımıyla ‘Blend, yani karışım’ pazarında büyüyeceğiz” diyor.

2010’da marka olacağız
Karasu’nun blend pazarına giriş öyküsü de ilginç. Yurtdışı ziyaretleri sırasında arkadaşları alışveriş merkezlerini gezerken baharat reyonu önünde saatler geçiren Karasu, zamanı kısıtlı çalışan kadınlar için kolaylık sağlayan salata karışımları, sos karışımları, çeşitli miks ürünleri görünce, bunları Türkiye’de üretmenin yolları aranmış.
Asıl sürpriz ise 2010 sonuna doğru. Hedefler büyük:
“Dünyada yüksek oranda kişniş Bulgaristan ve Romanya’dan temin ediliyor. Bu kişnişi alıp toz hale getiriyor, paketlemesini yaparak ihraç ediyoruz. Şimdi 24 saat işleyen değirmen sayısını ikiye çıkarmak zorundayız. Tüm bu hareketlilik yaşanınca İsviçreli ortaklarımız Almanya’daki tesisi kapatıp Türkiye’de merkezileşme kararı aldı. Ege Serbest Bölge’de yeni bir fabrika arıyoruz. Karışım baharatlarda ciddi bir pazar yakaladık.
Hazırladığımız karışımlar şimdiden yurtdışındaki birçok süpermarekete gidiyor. 2010’da markalaşma çalışmalarını başlatacağız. Marka konusunda çok heyecanlıyım” diye konuşuyor.
Markanın ismi belli değil, net olan kısmı ismin SteamLamb olmayacağı. Daha kolay ve çarpıcı bir isim aranıyor.
Evet artık cımbızla yakaladığımız iyimser gelişmeler aslında bu ülkenin geleceği....
Türkiye bu gidişle, sağlıklı makro ekonomi politikalarıyla değil azimli, fırsatları iyi kollayan cesur yatırımcılarıyla global krizin hakkından gelebilecek.


Envador’dan büyüme desteği
Birçok ödül alan Şebnem Karasu özellikle Hindistan’ın en büyük işadamlarından Bhartia’nın başkanlık ettiği dünya şirketi olma becerisine sahip, gelişim potansiyeli olan işletmeleri destekleyen Envador Programı’na seçilmesinden mutluluk duyuyor. Program kapsamında gelecek vaat eden girişimcilerin büyüyebileceği potansiyel alanlar belirleniyor. Envador SteamLab’a bu desteği ABD pazarında büyümesi için verecek.