Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Son zamanlarda İzmir’de yatırım anlamında güzel gelişmeler oluyor. Kamu yatırımları hareketlendi, uluslararası büyük yatırımcılar da kente gelmeye başladı.
Üst üste yazılarımızda özellikle yeni yatırımları ilk kez duyurmaya çalıştık.
Büyük kuruluşlarla güzel gelişmeler yaşanıyor. Ya KOBİ’ler ?
Onlar üretimlerini ayakta tutması dahi günümüzde kolay değil.
Ayrıca belli bir aşamanın ötesine geçirmeleri deveyi hendekten atlatmaları gibi.
Tam bu noktada satır aralarında rastladığım, KOSGEB’in yeni büyüme modeli dikkat çekici geldi. “İş birliği, güç birliği” adı altında güçlerini birleştirecek 5 KOBİ’ye, hibe ve sıfır faizli kredi desteği veriliyor. Bu uygulama yeni başladı.Ege Bölgesi’nde ise ilk örnek gerçekleşti. 5 KOBİ biraraya geldi ve KOSGEB Kuzey Ege Bölge Müdürlüğü’nden aldıkları destekle, Kemalpaşa’da, Ege Birlik Lazer Kesim tesisini kurdular.
Bin 200 metrekare üzerine kurulan tesiste, son teknoloji ile üretilen lazer kesim makinalarıyla üretim yapıyorlar.
Henüz yolun başındalar ve gelecek parlak görünüyor.

Haberin Devamı

Beş KOBİ yeni tesis kurdu

Beş ortağın tümünün firması da KOBİ niteliğinde.
Tuncay Kara: Torna işçiliği ile başladığı iş yaşamında şmdi ESTUN Makina çöp araçları yedek parçaları üretiyor
Hikmet Ceylan: CEYKAR metal işleri ve imalat sanayinin sahibi sahibi. O da başlarda yoluna ortaklıklarla başlamış.
Yusufcan Güner: Isımsan mühendislik olarak makina imalatı, paslanmaz çelik, gıda ve kimya sanayine ekipmanlar üretiyor.
Durmuş Tuncer: Tuncer Makina olarak plastik ve kalıp imalatı yapıyor.
Başar Horasan: Horasan Sac-Demir şirketinin ortağı. Endüstri mühendisi. Demir çelik sektöründe saç demir kıvrımları yapıyor. Ereğli Demir Çelik’ten aldığı sacları işliyor.
Ortak noktaları lazer kesim makinaları ile üretilecek bazı yedek parçalara ihtiyaç duymalarıydı.
Önce ayrı ayrı makina almaya karar verdiler. Ancak aralarındaki dostluğun uzun yıllara dayandığı arkadaşlar KOSGEB’in, ‘İşbirliği, güçbirliği desteği’ni duyunca ortak olmaya karar verdi.
Önceleri bu kredileri almak bizi aşar diye düşündüklerinden çok da ciddi düşünmediklerini itiraf ediyorlar. Şu anda kurulan şirketin müdürlüğünü de üstlenen Tuncay Kara, projeye ilk başladıkları andan itibaren, ciddi bir sürecin başında olduklarını anladıklarını belirtiyor. “Bir gün tesadüfle projeyi öğrendik. 5 ortak olmak şarttı. Birkaç toplantı yaparak değerlendirdik. Beş ortağın bir araya gelip birşeyler yapması riskli görünebilir ancak biz ekonomik beklenti içine girmemek ve şirketi büyütmek konusunda anlaştık.”
Geçmişte satın aldıkları hizmetleri artık kendi firmalarında yapıyorlar.

Haberin Devamı

498 bin liralık hibe ve kredi aldılar

Beş ortak kendi olanaklarını da zorlamış. Bu krediyi almak için beş ortağın koyduğu rakam zamanla 1 milyon 400 bin liraya ulaşmış. KOSGEB’in sağladığı destek ise; 238 bin liralık hibe ve 260 bin TL’de kredi desteği. Kredi; 0 faizli, 6 aydan sonra olmak üzere 2 yıllık geri ödemeli.
Tümü bu destek olmasa biraraya gelmelerinin imkansız olduğunu söylüyor. Şirketin yönetimini sektöre en yakın isim olan Tuncay Kara üstleniyor. “Onun tecrübesine güveniyoruz. Babadan bu mesleği biliyor. Tuncay beyin kendi şirketini babası yönettiği için sürekli işin başında. Hem ortak, hem maaşlı müdür.” diyorlar. Süreç tahminlerinden daha kolay işlemiş. Bürokrasiye boğulmamışlar. Onlar da benim bu projeyi en çok önemsediğim açıdan olaya bakıyorlar.
Türk KOBİ’leri birleşerek güçlenebilirler. Projeye fırsat gözüyle bakmak mümkün. Diğer KOBİ’lere “Bu ya da başka formül herkes böyle bir işin parçası olmaya baksın. Birleşince çok güçlü olduğumuzu gördük,”mesajıyla öneriyorlar.
Yeni ve büyük yatırımlar güzel ama reel ekonomide gerçek gelişme, birkaç gözalıcı yatırımla değil, KOBİ’lerin gücünü artırmasıyla sağlanır.
Buna inanan bir gazeteci olarak bu örneklerin çoğalmasını yürekten diliyorum.