Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

EKMEK çevirelim, kurşun dökelim.
Daha ne olabilir bilemiyorum.
İzmir’in merkezi için hangi projeye el atsak ya duruyor ya kuruyor.
Basmane çukuru ile Tekel depolarını kapsayan reji projesinde bir adım atılamadı. Kentin ortasındaki Alsancak Limanı için bile 10 yıl yerimizde saydık. Eksiğiyle yanlışıyla iki büyük proje var, Gökdelenler Projesi ve İnciraltı...
İkisi de yeni açılmaya hazırlanan davalarla da ‘daha çok
bekler’ görünüyor.
Bir kısmında yetersiz hazırlık, ‘ben yaptım oldu’ anlayışı, bir çoğunda eksik hukuki düzenlemeye takılıp kalıyoruz.
Eksiklik, hata var da şansızlık da var galiba.
Mesala Konak Pier’le bağlantılı marina ve akvaryum projesi...
* * *
Aslında bu projeyi unutmuştuk.
Başkan Aziz Kocaoğlu’nun icraatlerini anlattığı toplantıda bir soru geldi ve bu marina projesi ne olacak diye soruldu. Bu proje aklımıza düştü. Önce 10 yıl öncesini anlatalım.
İzmir Ticaret Odası burası için dikkat çekici görsellikte bir proje hazırladı.
Konak Pier ve çevresinde yaklaşık beş bin metrekareyi bulan alan içinde, 500-600 yatın barınabileceği marinanın yanı sıra tünel ve akvaryum, denizin içinde su ve ışık oyunları, İzmir evi, yürüyüş ve seyir alanları olacaktı. İzmir, deniz, spor ve eğlence iç içe yaşandığı bir kent olma özelliğine kavuşacaktı.
Konak Belediyesi de bu projeyi desteklediğini açıklamıştı.
Konak Pier’i ise o sıralar Koyuncuoğlu ailesine ait İZMER AŞ şirketi, Maliye’den mendirekin de yer aldığı 3 parselin tahsisini almıştı. Şirket de mendirek kısmında böyle bir projeye sıcak baktığını belirtti.
Çakabey limanında donanma da oradan taşınacaktı.
* * *Ancak İzmir’de neredeyse hiçbir proje umulduğu gibi gelişmiyor.
İzmer A.Ş., Konak Pier için oldukça zorlandı. İş Bankası’ndan kullandığı kredileri ödeyemedi ve bu nedenle elindeki parsellerin temlik yoluyla satışı yapıldı. Son zamanlarda ismi İzmir’de sık duyulan ama kendisi ortalarda olmayan işadamı Kasım Pırlant’a ait EGE CMC Gayrimenkul Yatırım A.Ş. burayı aldı.
Ege CMC daha sonra, İzmer’in 37 milyon lirayı bulan borcunu ödemediğini iddia ederek, icraya başvurdu. İzmer ise 1 lira dahi borcu olmadığını öne sürerek başka bir hukuki süreç başlattı. Ege CMC icraya başvurdu ve Mayıs ayında üç parselin icra yoluyla satılması bekleniyor. Yani mendirek’in yeraldığı parsel de satışa çıkacak. Öncelik hakkı EGE CMC’de görünüyor. Şirketin Avukatı

Haberin Devamı

Deniz Yücel, bu parselleri satın almaya niyetli olduklarını söyledi. Tabii karşı taraf yine bir hukuki süreç başlatacaktır.
* * *
Mendirek Denizcilik İşletmeleri’ne kayıtlı ve 2021 yılına kadar işletme ile devralınmıştı. Tam 10 yıl boşa geçti. Üstelik her iki taraf da doğru bilgi vermiyor. Sanki konu yalnızca şahsi ticari çıkarlarıymış gibi bilgi vermekten kaçıyorlar. İzmer iddia ettiği şekilde haklıysa, “Biz yapacağız’ dediği marina projesinde hangi aşamada kaldı, niye açıklamıyor ? Ya da sahi kim bu Kasım Pırlant? Uzun yıllar ABD’de yaşayan işadamının da mı okyanus aşırı ilişkileri var ? Biz gazeteciler bu kentin 50 yıllık sanayicilerine işadamlarına anında ulaşabilirken, Bakanlar hemen telefonlarımıza dönerken, beyefendiye neden ulaşılamıyor?
Bu şirketler tepişiyor, bir kentin geleceği arada eziliyor.
Başkan Kocaoğlu o gün ‘marinayı kampanyaya dönüştürebilirsek çözeriz’ diyor ama düğüm gözümüzün önünde öyle kör bağlanmış ki çöz çözebilirsen...

CEO’YA ‘OPERASYONDA KAL’ MESAJI
Önceki gün, Petkim&Socar Turcas CEO’su Kenan Yavuz’un milletvekili aday listesinde ilk üç sırada yer alması beklenirken sürpriz şekilde liste dışı kaldığını yazmıştım. Yavuz, yalnızca güçlü bir şirketin yöneticisi olarak değil, sektöre hakimiyeti ile de şans verilen isimlerden birisiydi.
Başbakan’ın yürüyen projelerin aksamasından endişe ettiği bu nedenle listeye konulmadığı bilgisi sızdı. Kenan Yavuz bu bilgiyi doğrulayarak, “Başbakanımızın benim Petkim operasyonlarının başından ayrılmamı doğru bulmadı. Kendisinin bana olan güvenine ve projelerimize olan desteğine müteşekkiriz. Rafineri ve diğer projelerimizi tamamlayıpönümüzdeki dönem tekrar kendisinden Ankara’ya gitmek için izin isteyeceğim” dedi.
Petkim’in, maliyeti 10 milyar doları bulacak yeni rafinerisinin Türkiye’nin son 35 yıldaki en büyük yatırımı olacağı düşünülürse, Başbakan haklı görünüyor.