Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Yıllardır beklediğim zaman geldi

Bu hafta ekonomi sohbetinde, herşeyden önce farklı bir yaşam öyküsü ve eşsiz bir tecrübe var. İzmir’in önde gelen işadamlarından olmasına rağmen, adı son yıllarda öne çıkan Nail Özkardeş ve üç oğlu Ahmet Oğuz, Ediz, Deniz Özkardeş’le biraraya geldik. Konu, ailenin İzmir’in dört yanında çeşitli yatırımlara hazırlanması...
Ama biz bu konuya girinceye kadar baba Nail Özkardeş’le uzun uzun geçmiş yıllara gidiyoruz.

Gidilmeyecek gibi değil...
Doğrusu bugünü konuşacaktık ama o anlattıkça ben de geçmişi keyifle dinliyorum... Özkardeş, Denizli’de manifaturacı babasının yanında çırak olarak 1950’lerde başlıyor ticarete. Daha sonra babasına bir otomotiv bayi teklifi geliyor. Yaşı genç olmasına rağmen ısrar ediyor ve manifatura mağazasının yanında bayii açılıyor. Gençliğin verdiği hırsla otomotiv işinin başına geçen Özkardeş, bayilikte hem başarılı oluyor hem de Koç Grubu, Anadolu Grubu’yla tanışıyor. 60’lı yıllarla birlikte Anadolu Grubuyla ticaret de başlıyor. Skoda otomobıl, motosıklet satarken Kamil Yazıcı ve Tuncay Özilhan’ın babası İzzet Özilhan’la dostluklar ilerliyor.

Haberin Devamı



Birayla tanışma
Özellikle Çekoslavakya’nın kaplıca cenneti Karlovy Vary’ye yapılan düzenli ziyaretler, dostlukları pekiştiriyor. Bu arada Skoda’nın tesisleri geziliyor. Derken Karlovy Vary’e yakın olan Pilsen kasabası da gezilirken, şerbetçi otu karışımı ‘pilsen’i inceliyor, birayla tanışıyorlar. Ve ticaret yalnızca otomotivle sınırlı kalmıyor. Özkardeş, Efes Bira İçecek’i bünyesinde bulunduran Anadolu Efes’in de hissedarlarından biri oluyor.
Bugün Anadolu Efes yönetiminde aileyi büyük oğul Ahmet Oğuz Özkardeş temsil ediyor.
Tuncay Özilhan’la ortaklık Ilıca Otel’in yanı sıra Akçay Turban ve Ürgüp Turban otelleri ile devam ederken, Özkardeş ailesiyle birlikte İzmir’de yaşıyor ve kendi turizm tesislerini kurmayı sürdürüyor.
Aslında sanayicilik Nail Özkardeş’in hep aklında olmasına rağmen, tesadüflerle yatırım yaptıkları turizmde birbiri ardına seçenekler doğuyor. Turizm tecrübesinin verdiği güçle, bir gün köşeden geçerken gördüğü binayı satın almaya karar veriyor. Özetle Mövenpick de böyle doğuyor. Son olarak Çeşme’de 210 odalı Boyalık Oteli ile Ilıca ‘daki ‘Hotel Hora’yı satın aldılar.
Özkardeş, İzmir’in merkezinde yeni yatırımlar yapmak için uzun yıllar istediği ortamı bir türlü göremiyor. “Eski toprağım, güvenilir ve sorunsuz yatırımlar severim. Bizim nesil gayrimenkule meraklıdır. Ben de gayrimenkul alarak, arzu ettiğim yatırım ortamının oluşmasını bekledim” diyor. Bugün bu ortamın oluştuğuna inanan aile, şimdi birçok yatırıma hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Nail Özkardeş’in üç oğlu da turizm alanını daha çok sevmiş görünüyor. Ailenin İzmir’de hazırlandığı beş ayrı yatırım var.
1: Bitişiklerinde satın aldıkları sekiz katlı eski tekel Tütün Müdürlüğü binası. Burasının hazırlıkları sürüyor. Köşedeki yine TEKEL’e ait binayı hatırlatıyorum onlara. İhalesine girdikleri halde alamamışlardı. Rakamların tahminlerin üzerine çıktığını söyleyen Nail Özkardeş “üzüldük ama herkese hayırlısı olsun biz kendi projelerimize bakıyoruz” diyor.
2: Meşhur Basmane çukurunun yanında iki şehir oteline hazırlanılıyor. İptal edilen Konak Planı’nın yaratacağı yüksek kat avantajını bekliyorlardı ancak Nail Bey her an başlayacaklarını belirtiyor. İstedikleri büyüklükte bir otel kurmak için TÜİK’in binasını satın almanın mantıklı olacağını şimdi bunun için uğraştıklarını anlatıyor Nail Özkardeş...
3: İnciraltı’nda Özdilek’in arkasında 55 dönümlük arazide kür merkezi kuracaklar. Nail Özkardeş, son planda sağlık tesisleri için verilen yapılaşmanın çok az olduğunu söylüyor. “Biz iki kat yapsak zaten o yüksekliği geçeriz” diyor ama nasıl bir plan çıkarsa itiraz etmeden ona göre hareket etmeye kararlı.
4: Balçova’da Kipa’nın yanında Şinasi Ertan’la ortak araziye sağlık yatırımı düşünülüyor.
5: Aslında beşinci maddenin içerisinde Yeni Kent Merkezi’ne yapılacak birkaç yatırım var. Nail Özkardeş’in sözkonusu alanda iki ayrı noktada toplam 28 dönüm arazisi bulunuyor.
Bir alan, home ofis tarzında yüksek katlı iş merkezi olacak. Diğeri içinse projeler değerlendiriliyor.
Bizim kuşak kolaycılığı seçti
Yıllardır biriktirdiği gayrimenkulleri yatırıma dönüştürmenin heyecanı yüzünden okunan Nail Özkardeş’e, “İzmir’e yatırım zamanı geldi diyorsunuz ama hala imar planları iptal ediliyor” diye takılıyorum.
Yanıt net: “Ben Meslek Odaları’na da kızmıyorum. Yalnız şunu anlamıyorum. Neden planlamalar yapılırken, bir ayağı da bu Odalar olmaz.”
İzmir işdünyasının adı saygı ile anılan isimlerinden Nail Özkardeş çuvaldızı kendilerine daha doğrusu kendi kuşağına batırmayı da ihmal etmiyor.
“Bu kentte bizler yetiştiğimiz dönemde İzmir’in çok sayıda sanayi kuruluşumuz vardı. Sonra benim de aralarında bulunduğum kuşak biraz daha kolaycılığı seçtik. Belki de cesur olsak İzmir geri kalmazdı. Köklü kuruluşlar kurmaktan vazgeçtik, aile şirketleri de pek yaşamadı. Ben Anadolu Holding’le işlere daldım gittim. Bu arada birkaç kuruluşun hisse senedini aldım olmadı. Böyle olunca otellere ağırlık verdik ama açıkçası bunlar bana iş bile gelmiyor. Gerçi şimdi işleri büyütüyoruz, yine de kolay iş bunlar.
Tabii asıl yatırımlarımız bundan sonra başlıyor. Çünkü biliyorum ki İzmir’e bir vefa borcumuz var.”

Haberin Devamı

Haftalık planlama yapılmalı

Ahmet Oğuz Özkardeş sohbetimizde bir ara “Babam eskiden sattığımız arabalara şirketin ismini bile yazmazdı. Ortalarda olmayı pek sevmez” diyor. Oğuz Özkardeş, İzmir’i doğasıyla mükemmel bir kent olarak tarif ederken, üniversite ve turizm alanında geleceğe yön vermek gerektiği inancında. Ancak bunun için de biraz daha detaylara inmek gerekiyor. Örneğin tüm yetkililer 52 haftaya özel bir aktivite takvimi oluşturmalı. Bu aktiviteler de yurtdışında iyi pazarlanmalı. Oğuz Özkardeş’e göre İzmir’in henüz bu kanalı eksik ama büyük avantajı var; EXPO...
Oğuz Özkardeş’e göre turizmde öncelikli diğer hedef, kent içerisinde beş yıldızlı otellerin sayısını artırmak olmalı.

Yılda iki kere Karlovy Vary

Ailede; birayla tanışmalarına, Anadolu Grubu ile ilişkilerini güçlendirmesine evsahipliği yapan Karlovy Vary’nin yeri ayrı. Atatürk’ün karaciğer tedavisinin de yapıldığı, kaplıcalarıyla ünlü yemyeşil bir vadi olan Karlovy Vary’ye Nail Özkardeş, 40 yıldır aksatmadan eşiyle birlikte gittiğini söylüyor.